Annonce

Hjort bekræfter: Velstand og høje sociale udgifter følges ad

Finansminister Claus Hjort Frederiksen bekræfter i et nyt svar til Folketinget, at de lande med højest sociale udgifter også har højest velstand og produktivitet. Dermed afkræfter han en borgerlige myte, mener socialdemokraternes Peter Hummelgaard.
”Der er overordnet en tendens til, at OECD-lande med et relativt højt velstandsniveau (BNP/BNI pr. indbygger) og højt produktivitetsniveau (BNP pr. arbejdstime) har et relativt højt udgiftsniveau for offentlige sociale udgifter og samlede sociale udgifter. Der er en vis korrelation mellem velstand/produktivitet og sociale udgifter.”

Sådan skriver Finansminister Claus Hjort Frederiksen i et opsigtsvækkende svar til det socialdemokratiske folketingsmedlem Peter Hummelgaard.

Baggrunden er en række tidligere svar, hvor Finansministeriet har oplyst, at der lande med relativt høje sociale udgifter har højere velstand og højere produktivitet end lande med lavere sociale udgifter. Svaret afkræfter ifølge Peter Hummelgaard en mangeårig borgerlige myte:

”Hos bl.a. Liberal Alliance, de konservative og Venstre florerer myten om, at de sociale udgifter i Danmark er meget større end i resten verden og derfor hæmmer vækst, velstand og produktivitet. Men med de her tal lægger Finansministeriet sig jo fladt ned på maven og indrømmer, at de myter ikke holder vand. Opgøret med myterne bliver selvsagt ikke mindre interessante af, at det er en borgerlig finansminister, der bringer de nye tal til torvs”, udtaler han til Ugebrevet Mandag Morgen.

Høje sociale udgifter og høj velstand
Finansministeriet blev i april bedt om at redegøre for sammenhængen mellem sociale ydelser og velstandsniveauet, det vil sige bruttonationalprodukt per indbygger, i OECD-landene. Finansministeriet finder en såkaldte korrelation, det vil sige statistisk sammenhæng, der viser, at lande med høje sociale udgifter også har et højt velstandsniveau.

socialeudgiftervelstand

Finansministeriet skriver, at tallene ”indikere, at der er en vis tendens til, at de mere velstående OECD-lande har et højere niveau for de samlede sociale udgifter end de mindre velstående OECD-lande.”

Som det i øvrigt ses af grafen, så ligger de samlede sociale udgifter i Danmark ikke markant over de øvrige OECD-lande. Samtidig viser grafen, at Danmark er det niende rigeste lande i OECD, når bruttonationalproduktet per indbygger bruges som målestok.

Høje sociale udgifter og høj produktivitet
Finansministeriet blev også blevet bedt om at redegøre for sammenhængen sociale udgifter og produktivitet, det vil sige hvor meget værdi (BNP) danskerne i gennemsnit skaber ved en times arbejde. Også her finder Finansministeriet en korrelation der viser, at, at høje sociale udgifter går hånd i hånd med høj produktivitet.

socialeudgifterproduktivitet

Tallene kan ifølge Finansministeriet ”indikere, at der er en vis tendens til, at OECD-lande med relativt høj arbejdskraftsproduktivitet også har relativt høje sociale udgifter – både offentlige sociale udgifter og samlede sociale udgifter.”

Finansministeriets tal viser i øvrigt, at det heller ikke står helt så slemt til med den danske produktivitet, som vi ellers ofte hører. Danmark har således den ottende højeste produktivitet blandt de 34 OECD-lande i opgørelsen – faktisk en smule højere end Tyskland. Danmarks produktivitet var ellers en anden af de centrale udfordringer, Løkke fremhævede i forbindelse med sidste måneds Marienborg-møder.

Høje sociale udgifter spænder ikke ben for velstand
Det skal understreges, som også Finansministeriet gør opmærksom på, at der ikke nødvendigvis er tale om en årsagssammenhæng. Det kan således ikke konkluderes, at højere sociale udgifter i sig selv medfører højere velstand eller øger produktiviteten.

Omvendt er der altså på baggrund af den internationale sammenligning intet belæg for at hævde, et modsatte, at høje sociale udgifter skulle hæmme velstand og produktivitet, og at udgifterne derfor er en klods om benet på Danmark.

Der er altså ikke noget som tyder på, at lande er mere succesfulde hvad angår velstand og produktivitet, fordi de har lavere sociale udgifter.


Flere artikler om emnet