Hjort: Kommunerne må effektivisere sig ud af asylpres

Finansministeren nægter at give kommunerne flere penge til at håndtere det stigende antal asylansøgere. KL-formand mener det er et brud på den hidtidige aftale. Borgmestre over hele landet frygter nu nedskæringer i velfærden.
Det kom til et opsigtsvækkende sammenstød mellem to fremtrædende Venstrefolk på dagens Kommunaløkonomisk Forum, der afholdes af hos Kommunernes Landsforening (KL) i Aalborg. Finansminister Claus Hjort Frederiksen og KL-formand Martin Damm havde meget forskellige opfattelser af de økonomiske rammer, kommunerne har til rådighed.

Det stigende antal flygtninge og regeringens planlagte omprioriteringsbidrag vil presse kommunernes økonomi hårdt i de kommende år, og det har fået borgmestre rundt om i landet til at råbe op om, at der vil ske store nedskæringer på velfærden, hvis ikke regeringen er klar med flere penge. Finansminister Claus Hjort Frederiksen mener dog, at kommunerne bare kan effektvisere sig ud af begge udfordringer:

Jeg hører kun jammer, men omprioriteringsbidraget er ikke ensbetydende med dårligere service til borgerne. Vi er ikke nået til det punkt i menneskehedens udvikling, hvor vi ikke kan blive bedre end i dag. Der er stadig et stort effektiviseringspotentiale, men jeg savner en kommunal nysgerrighed i forhold til at finde ud af, hvad de gode gør godt” sagde Claus Hjort Frederiksen ifølge KL’s hjemmeside.

Ifølge KL-formanden er det dog helt forkert at beskylde kommunerne for ikke at effektiviserer. Faktisk har kommunerne allerede effektviseret betydeligt:

Nu er det jo fem år siden, Claus var her sidst, og det er vist nødvendigt at opdatere ham på, at der er sket meget i kommunerne siden. Kommunerne har allerede lavet store omstillinger og sparet over 11 milliarder kroner, hvilket man ikke i samme grad kan sige om staten og regionerne”, replicerede Martin Damm.

Martin Damm og KL mener desuden, at regeringen har lovet kommunerne nye forhandlinger om penge til at dække det stigende antal asylansøgere. Som opfølgning på kommuneaftalen aftalte regeringen og KL i september, at ”gennemføre et eftersyn af den samlede økonomi på integrationsområdet”. Eftersynet skulle netop finde sted her i januar.

Ifølge KL må det betyde flere penge, da den hidtidige aftale byggede på, at der blot ville komme 3.000 flygtninge i andet halvår af 2015. Men sådan skal det ikke forstås, slog finansministeren fast i dag: ”Egentlige økonomiforhandlinger føres kun en gang om året, og det er ønsketænkning, at vi skulle bryde det princip” lød det fra Hjort, der ikke høstede mange klapsalver blandt kommunalpolitikkerne.

”Claus Hjort og regeringen lever i en anden verden. Afvisning af at hjælpe med at løfte udgifterne til flygtning sender regningen ud til børnehaver, ældrecentre og folkeskoler” skrev den socialdemokratiske Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard på Facebook.

Jacob Bundsgaard blev i øvrigt i dag valgt som ny næstformand for KL. Han afløser Rødovre-borgmester Erik Nielsen, der til gengæld fortsætter som menigt bestyrelsesmedlem.

 


placeholder

Annonce