HK-formand: Kommission skyld i stramme dagpengebånd

Ingen grupper er fredet, imens dagpengekommissionen arbejder, men hvis vi skal have et dagpengesystem for alle, så skal der bruges flere penge på det, siger HK-formand Kim Simonsen.
Vi skal have et dagpengesystem for alle. Derfor er det altafgørende, at der bruges flere penge på det, mener HK-formand Kim Simonsen.

HKs formand Kim Simonsen blev mandag citeret i Børsen for at sige, at det er de nyuddannedes tur til at holde for, hvis der skal laves ændringer i dagpengesystemet.

”De sidste to-tre forringelser af dagpengesystemet har ikke været på dimittendområdet, så man bliver nok nødt til at acceptere det denne gang. Man kan jo ikke frede nogle områder af dagpegesystemet,” sagde han til Børsen.

Det førte til en smule kritik af Simonsen, blandt andet fra Enhedslistens folketingsmedlem Pelle Dragsted, der på Facebook skrev, at ”det er dybt sørgeligt, at en fagforeningsformand, der skulle repræsentere lønmodtagerne er parat til at lade unge arbejdsløse betale regningen for at få en kortere genoptjeningsperiode”.

Underlagt stramt kommissorium
Overfor Netavisen Pio forklarer HK's pressechef, at Kim Simonsen bestemt ikke mener, at dimittenderne skal skæres i dagpenge, som ”en del af løsningen”.

Kim Simonsen siger, at HK går ind for et dagpengesystem for alle, hvor færre falder ud, og hvor ingen skal gå fra hus og hjem, blot fordi de mister deres arbejde. Og skal det blive en realitet, må og skal politikerne finde flere penge.

Men når han ikke straks afviste at ændre på satserne for dimittender, så skyldes det, ifølge Kim Simonsen, at dagpengekommissionen arbejder med et stramt kommissorium, altså de retningslinjer som er sat op for kommissionens arbejde: Et nyt dagpengesystem må ikke koste mere, end det gør i dag.

”Fagbevægelsen er inviteret med og har sagt ja til at deltage i kommissionsarbejdet, og så længe, det står på, sidder vi med en bunden opgave: Hvis vi skal bruge flere penge ét sted i systemet, for eksempel så færre falder ud og mister dagpengeretten, så skal man i kommissionsarbejdet tage pengene fra andre steder i systemet,” skriver han på Facebook.

Men når kommissionsarbejdet er færdigt og rapporten med forskellige modeller er afleveret til politikerne, så er situationen en anden, understreger han.

”Så går de politiske forhandlinger i gang, og så er jeg ikke i tvivl: Så vil HK og resten af fagbevægelsen kæmpe for et nyt dagpengesystem for alle hvor færre falder ud. Det er første prioritet. Pengene må komme i anden række. Vi skal ikke ud i et nulsumsspil, og det er bydende nødvendigt, at politikerne afsætter de midler, der er nødvendige,” slutter han.

Dagpengekommissionens rapport forventes at udkomme i slutningen af september måneden.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce