Annonce

HK og FH jubler over genåbning af Arbejdstilsynet

En ny aftale mellem regeringen og Folketingets partier lader nu Arbejdstilsynet genåbne gradvist. HK og FH jubler, imens FOA stadig kræver tilsyn.
To tredjedele af de tilsynsførende, omkring 200 medarbejdere, i Arbejdstilsynet vil vende tilbage og starte målrettede kontrolbesøg. Tidligere var det omkring blot 100 medarbejdere. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse lørdag formiddag.

HK: Endelig! 

Der har været kritik af, at skoler og institutioner har åbnet, uden at Arbejdstilsynet samtidig har haft mulighed for at føre normalt tilsyn med arbejdsmiljøet. Derfor jubler både HK og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) over, at der nu kommer flere tilsynsførende på arbejde.

placeholder

 

“Endelig! Det er fuldstændigt afgørende, at Arbejdstilsynet kan holde de arbejdsgivere i ørerne, som ikke passer ordentligt på medarbejdernes arbejdsmiljø - det psykiske som det fysiske. Ikke mindst i en tid, hvor coronavirus påvirker os alle og ændrer vores måder at arbejde på,” siger Martin Rasmussen, der er næstformand i HK Danmark, i en pressemeddelelse lørdag.

Han er rigtig glad for, at Arbejdstilsynet nu kan få lov til at komme i gang igen.

“Vi er lykkelige over, at ventetiden nu er forbi. Både for de medarbejdere, som har brug for, at Arbejdstilsynet rent faktisk kan rykke ud, når det brænder på. Men også for Arbejdstilsynets ansatte, der jo gerne vil gøre deres arbejde så godt som overhovedet muligt og samtidig skal være med til at bremse smittespredningen,” fortsætter næstformanden.

Vi er lykkelige over, at ventetiden nu er forbi

Arbejdstilsynet er måske vigtigere end nogensinde før 

Det er rigtig glædeligt, at der nu er udsigt til flere kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

“Jeg er rigtig glad for, at politikerne har lyttet til vores kritik, for i denne coronatid er Arbejdstilsynet måske vigtigere end nogensinde før,” skriver Morten Skov Christiansen, der er næstformand i FH, i en pressemeddelelse lørdag.

Det er dog ikke nok, at to tredjedele af de tilsynsførende er tilbage på arbejde, understreger han:

Det er ikke nok, at man kun åbner delvist op, når det drejer sig om noget så vigtigt som sikkerheden og sundheden på de danske arbejdspladser

“Det er ikke nok, at man kun åbner delvist op, når det drejer sig om noget så vigtigt som sikkerheden og sundheden på de danske arbejdspladser”.

Allerede den 7. maj skrev FH-næstformand Morten Skov Christiansen i Netavisen Pio, at der var akut behov for at få Arbejdstilsynet op i omdrejninger.  

FOA: Utilfreds med manglende tilsyn i udsatte sektorer

Der er gået flere måneder uden arbejdstilsyn, men særligt udsatte sektorer overses stadig efter den nye aftale om at genåbne for Arbejdstilsynets kontrolbesøg. Det skriver FOA i en pressemeddelelse lørdag.

Det er meget kritisabelt, at der fortsat ikke føres det nødvendige tilsyn eller vejledes på arbejdspladser, hvor der under coronakrisen bør være endnu større fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø. Det mener FOA.

“Det er ganske enkelt uforståeligt, at Arbejdstilsynet ikke er der for medarbejderne på sygehuse og plejecentre, hvor konsekvenserne af utilstrækkelige værnemidler og forholdsregler er særligt alvorlige,” siger Mona Striib, der er forbundsformand i FOA.

Pleje- og hospitalssektoren må trods planerne om udvidelse for kontrolbesøg fortsat se langt efter tilsyn og vejledning fra Arbejdstilsynet. Tusindvis af SOSU-medarbejdere er på arbejde lige nu på landets sygehuse, plejecentre og i hjemmeplejen for at sikre ældre, syge og svage den rette hjælp og pleje.

SOSU-medarbejderne er hver dag i fare for at blive smittet med corona på deres arbejdsplads, og det er ifølge FOA ikke i orden.

“Det er helt urimeligt, at der ikke føres tilsyn med, om der for eksempel er tilstrækkelige værnemidler, og om der tages hånd om det psykiske arbejdsmiljø for de medarbejdere, der længe har været under et ekstraordinært stort pres,” understreger Mona Striib.

Flere tilsyn skal sikre et trygt og sikkert arbejdsmiljø

Der mangler stadig værnemidler, viser en medlemsrundspørge fra FOA, men det fortsat manglende tilsyn begrundes af Beskæftigelsesministeren med risikoen for smittespredning.

Dog understreger det ifølge Mona Striib behovet for tilsyn, hvis man er bekymret for tilstanden på landets sygehuse og i ældreplejen, at man ikke vil sende Arbejdstilsynet ud.

Derfor opfordrer hun Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at få gang i tilsynene igen for at sikre et trygt og sikkert arbejdsmiljø for personalet.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet