Annonce

Højrefløjsdrama: Merkel blander sig i tysk delstatsvalg

Valget af en ny delstatsleder har udløst endnu en krise i tysk politik. Samarbejde med indvandrerkritisk parti er omdrejningspunkt og kansler lagde pres på.

Kan man samarbejde med det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland, AfD? Det spørgsmål er lige nu blevet helt centralt i tysk politik.

Diskussionen blev aktuel onsdag, hvor Thomas Kemmerich fra det liberale parti FDP overraskende blev valgt som ministerpræsident for den tyske delstat Thüringen.

Kemmerich blev valgt, da det konservative CDU og AfD noget overraskende slog pjalterne sammen om at støtte Kemmerich som leder.

Intet samarbejde med fascister

Det overraskende valg markerede første gang, at en tysk ministerpræsident er blevet valgt med støtte fra det indvandrerkritiske parti.

Det udløste voldsomme reaktioner, for i Tyskland vil ingen af de etablerede partier samarbejde med AfD, som bliver beskyldt for at være racister, fascister og neo-nazister.

Et eksempel på retorikken omkring AfD kan ses fra Terry Reintke, der er tysk medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne, der på Twitter skriver:

"Støtten til CDU (og også FDP) faldt markant i Thüringen, efter at de samarbejdede med fascister.

Demokraterne er nødt til at stå sammen mod den stigende fascisme," skriver hun.

placeholder

Gav genlyd i Berlin

Valget af Kemmerich blev lynhurtigt en sag på allerhøjeste niveau.

Forbundskansler Angela Merkel angreb offentligt partifællerne i Thuringen for samarbejdet med AfD:

Det er utilgiveligt, og det skal trækkes tilbage

"Det er utilgiveligt, og det skal trækkes tilbage," lød det torsdag fra Merkel, som tilføjede at partifællerne har forbrudt sig mod partiets værdier og overbevisning.

Norbert Walter-Borjans, den ene af formændene for Merkels koalitionspartner Socialdemokratiet (SPD), opfordrede til en "klar position", der distancerer Merkels konservative fra AfD.

"Hvad der er sket i Thüringen er ikke kun et spørgsmål for Thüringen" men også for hvad der sker på føderalt plan, sagde han til tv-stationen ZDF.

De to partier har nu indkaldt til et ekstraordinært regeringsmøde lørdag, hvor de skal diskutere situationen.

Også Christian Lindner, der er formand for FDP på forbundsplan, annoncerede at han ville have en tillidsafstemning om sit fortsatte formandskab fra partiledelsen.

Lindner sagde, at selvom han føler, at han har opbakning til at blive som partileder, i betragtning af Kemmerichs lynafsked, berettigede de "usædvanlige omstændigheder" til at en tillidsafstemning var nødvendig.

Diskussionen i Tyskland minder i lange træk om den man har haft i Sverige om Sverigedemokraterne, hvor de borgerlige partier ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterne, og man derfor har en socialdemokratisk-ledet mindretalsregering.

Ønsker nyvalg

24 timer efter at Thomas Kemmerich var valgt, måtte han erkende at presset var blevet for stort, og en slagen Kemmerich kastede håndklædet i ringen og erklærede, at han trådte tilbage med øjeblikkelig virkning.

"Vi ønsker et nyt valg for at fjerne pletten af AfD's støtte fra lederskabet," lød det fra Kemmerich. Han tilføjede, at hans fratrædelse var "uundgåelig".

Vi ønsker et nyt valg for at fjerne pletten af AfD's støtte fra lederskabet

Den 54-årige politiker har torsdag bedt om at få opløst delstatsparlamentet og få udskrevet nyvalg. Det kræver to tredjedeles flertal.

Dødvande siden efteråret

Delstatsvalget til landdagen i Thuringen blev afholdt den 27. oktober 2019, og valget gav et flertal til henholdsvis Die Linke og AfD, uden om gruppen af de store midterpartier.

Det har gjort det svært at danne en koalitionsregering, fordi hverken de rød-grønne partier (Die Linke, SPD og De Grønne) eller den borgerlige blok med CDU oG FDP kan danne flertal alene. Og hverken CDU eller FDP vil samarbejde med Die Linke.

Det socialdemokratiske parti, SPD, er ikke rigtig i en faktor i den thürenske lokalpolitik. Partiet fik kun otte procent af stemmerne ved valget og var altså kun tre procent fra spærregrænsen.

Thüringen ligger i det centrale Tyskland og har en befolkning på lige over to millioner indbyggere. Hovedstaden er Erfurt og de mest kendte byer er Jena og Weimar.

Thüringen er den af de tidligere østtyske delstater, som har den laveste arbejdsløshed.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

En skam at partierne i Danmark ikke kan finde ud af at holde ekstremisterne fra Enhedslisten udenfor indflydelse, med Mette Fup Frederiksen bruger gladeligt den slags voldlige partier som støtteparti!

Så er spam-Thomas på banen igen. Hvilken parti mon han skriver på vegne af? Er det Venstre eller LA?