Begge partier henviser blandt andet til Enhedslistens hjemmeside, hvor det på en temaside om de igangværende overenskomstforhandlingerne anføres:
“Nu skal det være lønmodtagernes tur. Vi ved hvor mange milliarder der er, så der er ingen grund til mådehold. Der er råd til store krav.”
Og videre:
“Der er råd til store krav, så lad os sige farvel til mådeholdet og goddag til en retfærdig andel.”
Overskriften i et tilhørende notat om økonomi og overenskomstforhandlingerne lyder:
“OK20: Der er råd - til store krav”.
Vi bør overlade det trygt til arbejdsmarkedets parter at forhandle overenskomster
SF's politiske ordfører, beskæftigelsesordfører Karsten Hønge, mener, at Enhedslisten går for langt:
“Jeg synes, at Enhedslisten adskillige gange går et skridt for langt i deres ageren omkring overenskomstforhandlingerne. Og det er lige præcis, hvad vi nu igen ser omkring OK20. Vi bør overlade det trygt til arbejdsmarkedets parter at forhandle overenskomster,” siger Karsten Hønge til Netavisen Pio.
“Jeg synes, det er et underligt skråplan at gå ind som parti og kloge sig på, hvad der er bedst for fagforbundene. Det smager også af partitaktik. Vi skal ikke være naive. Det er jo ikke kun et spørgsmål om, at Enhedslisten nu stiller sig op som idealister. Det er også et spørgsmål om, at Enhedslisten som parti ønsker at profitere af den diskussion og den bevægelse, der er. I forbindelse med OK20 fisker Enhedslisten efter sympati, støtte, medlemmer og vælgere. Og det bryder jeg mig ikke om.”
det er et underligt skråplan at gå ind som parti og kloge sig på, hvad der er bedst for fagforbundene
Hønge henviser her til, at et notat fra Enhedslisten om overenskomstforhandlingerne slutter med endnu engang at fastslå, at der er “råd til store krav”. Notatet slutter med en tegning af en stor knyttet næve og en opfordring til læseren om at blive medlem af Enhedslisten.
“Det er lige præcis den sammenknytning, jeg taler om. Og vi har set noget tilsvarende tidligere. Jeg synes generelt Enhedslisten har haft svært ved at finde den rette balance. Jeg er skuffet over, at Enhedslisten har så svært ved at se, hvad der er et fagforeningsanliggende, og hvad der er partianliggende.”
Hønge erkender, at det ikke står mejslet i sten, hvad partierne må og ikke må i forbindelse med overenskomstforhandlinger. Eller hvordan partierne bør agere:
“Det er selvfølgelig helt i orden, at diskutere politisk, hvordan fordelingen i samfundet bør være. Det er helt i orden at diskutere uligheden i samfundet og alt den slags. Selvfølgelig. Det skal vi som røde partier. Men jeg synes bare, at vi adskillige gange har oplevet, at Enhedslisten knytter næven, men glemmer armslængdeprincippet. Jeg synes, man skulle lade arbejdsmarkedets parter forhandle i fred.”
Hønge mener, at Enhedslisten også varmer op til, at partiet kan tage æren for nej-kampagnen:
Det har vi set før. Så jeg vurderer, at Enhedslisten varmer op til, at de efter et overenskomstresultat kan lave en nej-kampagne
“Det har vi set før. Så jeg vurderer, at Enhedslisten varmer op til, at de efter et overenskomstresultat kan lave en nej-kampagne. Og det bryder jeg mig heller ikke om.”
Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, er helt på linje:
“Jeg tager fuldstændig afstand fra Enhedslistens indblanding i overenskomstforhandlingerne,” siger han til Netavisen Pio og uddyber:
jeg vil gerne opfordre Enhedslistens politikere til at tænke sig rigtig godt om
“Vi støtter den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn. De forhandlinger skal vi som politikere ikke blande os i. Så jeg vil gerne opfordre Enhedslistens politikere til at tænke sig rigtig godt om.”
Faglig koordinator hos Enhedslisten, Anders Olesen, afviser pure kritikken fra Socialdemokratiet og SF:
“Leif Lahn og Karsten Hønge må mene, hvad de vil. Jeg har en eneste kommentar: Vi blander os ikke i overenskomstforhandlingerne, men vi stiller os ensidigt og entydigt på lønmodtagernes side,” siger Anders Olesen til Netavisen Pio og føjer til:
Leif Lahn og Karsten Hønge må mene, hvad de vil
“Jeg synes, at det er helt legitimt, at vi gør det (Stiller sig ensidigt og entydigt på lønmodtagernes side, red.) som arbejderparti. Og jeg synes, at det ville være en dyd, hvis andre arbejderpartier ville gøre det samme.”
Enhedslisten går ind og vægter, hvad fagbevægelsen bør stille af krav: “Der er råd til store krav”, skriver Enhedslisten. Er det ikke netop fagforbundene, der skal vægte, hvad der er råd til?
“Det gør de jo også.”
Hvorfor skal et parti sidde og formulere, hvad der er råd til? Er det ikke fagforeninger, der skal formulere den slags?
“Som jeg sagde til dig før: Vi blander os ikke, men vi stiller os helt ensidigt og entydigt på lønmodtagernes side. Det vil sige, at vi også kommer med faktuelle oplysninger om, hvordan situationen er. Andre forsøger jo at tegne et billede af, at der ikke et råd. Og det er sådan set bare den debat, vi deltager i. Længere er den ikke.”
Det ser ud til at Enhedslisten også benytter overenskomstforhandlingerne til at fiske flere medlemmer...
“Det er bare faktuelle oplysninger, vi giver. Vi har et princip om, at vi i alt materiale giver en mulighed for at blive medlem af Enhedslisten.”
Kommentarer
Når Hønge hakker på Enhedslisten er det jo bare brødnid. Han er bange for at miste sin plads i folketinget. Socialdemokratiet har jo forlængst forladt venstrefløjen , så dem kan man ikke længere tage alvorligt. De bliver mindre og mindre stuerene.
Ja SF og Socialdemokratiet blander sig aldrig i overenskomstforhandlinger. Nå der var bare lige den med lærerne. Det vandt de selvfølgelig ikke så mange medlemmer på.
Høngerøv, var det ikke ham der stillede op til Europa parlamentet for at trække stemmer til, for så at nægte at tage til EU da han blev valgt?
Hold da op hvor en usympatisk tosse!
Thomas. Dette er ikke min site, men tal ordentligt på de sociale medier, især når det er til personer, du er uenige med.
Ø har ikke forandret sig på mere end 25 år.
engang i begyndelsen af halvfemserne gik 'forberedelserne' til de private forhandlinger ud på at Ø's aktivister skulle arbejde for 'så stort et nej som muligt'.
Det var vel at mærke mindst en måned før 'kravene var udtaget' - dvs. at man i realiteten ikke vidste hvad der skulle forhandles om!
FINIS Enhl.
Det er svært at tilgive og glemme de første maj taler af stærke kvinder fra socialdemokratiet og fagbevægelsen som den yderste venstrefløj har druknet i drengehyl og børnefløjter.
Hus forbi, Margit. Det er ikke noget Enhedslisten har orkestreret, sat i værk eller stået bag. Tværtimod er det noget, vi har taget afstand fra det, når det er sket. Alle skal have ret til at ytre sig, ikke mindst de, der er inviteret til at tale.