Højrefløjen har intet lært af krisen

Vi skal undgå, at skatteborgerne igen må træde til med redningspakker til bankerne. Derfor er det helt forkert, når højrefløjen nu vil slække på reguleringen af bankerne.
Politikere fra både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti lægger op til at slække på reguleringen af vores banker. Det er en helt forkert vej at gå. Netop nu er der al mulig grund til at holde fast, hvis vi skal beskytte danskerne mod bankernes spekulation og undgå en gentagelse af den seneste finanskrise i 2008.

Det kan godt være, at højrefløjen i dag har glemt hvad der skete i dagene efter den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers gik konkurs og udløste finanskrisen. Dengang havde de store danske banker, med Danske Bank i spidsen, på grund af omfattende spekulation så mange penge ude at svømme, at de ikke kunne holde til tab.

Netop nu er der al mulig grund til at holde fast, hvis vi skal beskytte danskerne mod bankernes spekulation og undgå en gentagelse af den seneste finanskrise i 2008.

Faktisk havde Danske Bank endnu større udlån i forhold til egenkapital, gearing, end Lehman Brothers havde lige inden krakket. Tilliden til de danske banker var i bund. Staten havde ikke andet valg end at træde til. Vi havde ikke råd til at se bankerne gå ned og samfundet sat i stå.

Det betød, at de danske politikere udskrev en garanti til de danske banker og dermed spændte et gigantisk, skatteborgerbetalt redningsnet ud under bankerne. Det betød også, at staten måtte påtage sig opgaven med at rydde op efter krakkede banker som Roskilde Bank, Fionia Bank og Amagerbanken.

Jeg er normalt ikke enig med den tyske kansler Angela Merkel. Men jeg er helt enig i et budskab hun kom med for nylig under et besøg på Københavns Universitet. Merkel kaldte støtten til bankerne for en ”trussel mod demokratiet, for det betød, at vi ikke længere selv kunne bestemme, hvad vi ville bruge vores skattekroner på. Derfor har vi måttet finde nye instrumenter til at regulere den finansielle sektor”.

Den situation må vi aldrig nogensinde bringe os selv i igen. Derfor skylder politikkerne også at indføre skrap regulering af banksektoren. Heldigvis har regeringen strammet op på en række områder. Blandt andet ved at indføre en særlig regulering af de største banker i landet, der er ”for store til at gå ned”.

Når kriser kommer lidt på afstand, er det altid fristende at slippe tøjlerne og bare give los. Men erfaringen viser alt for tydeligt, at det kan blive en meget dyr fornøjelse. Tværtimod skal vi fortsat arbejde for, at fjerne bankernes mulighed for igen at tage hele samfundsøkonomien til gidsel. Desværre virker det til, at højrefløjen intet har lært af krisen.

 

Peter Hummelgaard Thomsen  (f. 1983) er folketingskandidat i København. Han er tidligere formand for DSU, chefredaktør på Netavisen Pio og er i dag ansat som konsulent i 3F.

Beskæftigelsesminister (S)


Kommentarer fra Facebook