Højrefløjen ødelægger debatten – igen

Det er ærlig talt usmageligt, at de borgerlige bruger manglen på en økonomisk gevinst som et argument for at reducere kontanthjælpen.
Sidste uge bød på en del artikler og nyhedsudsendelser, hvor Venstre og Liberal Alliance, med CEPOS’ cheføkonom og vicedirektør Mads Lundby Hansen i spidsen, endnu en gang forsøgte at skævvride ledighedsdebatten og faktisk… Ja, ødelægge debatten.

De borgerlige debattører påstår, at størrelsen på de offentlige ydelser gør danskerne dovne, at det ikke kan betale sig at arbejde, og de forsøger samtidig at få det til at lyde som et stort samfundsproblem.

For eksempel sagde Mads Lundby Hansen til Ekstra Bladet:

”I 2014 er der godt 133.000 danskere, der tjener under 2000 kroner om måneden ved at være i job frem for på overførselsindkomst. Det er for lille en gulerod i forhold til at tage et job.”

Mads Lundby Hansen mener derfor, at Folketinget bør gennemføre endnu flere reformer, som gør det mere attraktivt at arbejde, og foreslår naturligvis skattelettelser samt endnu en reform af dagpenge, kontanthjælp og efterløn som den eneste løsning.

Det betyder altså, at dagpengeperioden skal endnu længere ned. Også selvom VKO og R’s dagpengereform fra 2010, hvor retten til dagpenge blev forkortet fra fire til to år, stadig har alvorlige konsekvenser. 30.700 danskere er indtil videre faldet ud af dagpengesystemet ifølge A-kassernes Samvirke. Det betyder også, at satserne på kontanthjælp skal meget længere ned.

Hvis de borgerlige får magt, som de har agt, vil det alt i alt vil få fatale konsekvenser i de familier, hvor mor eller far har mistet jobbet.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet på påstanden om, at de offentlige ydelser gør danskerne dovne, og her viser tallene noget helt anden. I 2014 er der 17.700 danskere, som ikke vil få en positiv gevinst ud af at arbejde. Men 16.400 af dem er allerede i arbejde. Og ud af de 17.700 er der kun 300 kontanthjælpsmodtagere.

Det er altså, som AE også selv siger, at skyde gråspurve med kanoner, hvis man bruger tallet på 17.700 som argument for at reducere kontanthjælpen. Og jeg synes ærlig talt, at det er usmageligt, at de borgerlige bruger manglen på en økonomisk gevinst som et argument for at reducere kontanthjælpen.

Argumentet om, at "det skal kunne betale sige at arbejde", virker mere og mere som en hetz, Cepos, Venstre og Liberal Alliance kører imod den befolkningsgruppe, der har det sværest. Mange af dem, som er på kontanthjælp, er det ikke af deres egen fri vilje. De er det, fordi de selv samme borgerlige partier har halveret dagpengeperioden fra fire til to år i en krisetid.

Og det er heller ikke en hemmelighed, at mange kontanthjælpsmodtagere også kæmper med andre problemer end ledighed. Så når Cepos og deres liberale venner foreslår, at løsningen er at sænke ydelserne for disse mennesker, så der er ”en gevinst ved at arbejde”, så træder de på folk, der har det svært i forvejen.

Som AE skrev i en analyse i Politiken i november 2013, så peger forskningen faktisk på, at effekterne ved at sænke for eksempel ydelserne for kontanthjælpsmodtagere er forholdsvis beskedne. Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har ikke kunnet påvise nogen statistisk sikker effekt af det meget omtalte kontanthjælpsloft, som blev introduceret af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i 2004. Og afskaffet igen i 2011, da den nuværende S-SF-R-regering trådte til.

Det, som er interessant i denne debat, er, at højrefløjen åbenbart mener, at landet bryder fuldstændig sammen, fordi det ikke kan betale sig at arbejde for 300 kontanthjælpsmodtagere. Det er jo ikke rigtigt. Lad os nu hellere tage en real debat, hvor vi sammen kan se på nogle løsninger, der øger de 17.700 personers arbejdsgevinst. For eksempel et øget transportfradrag.

I stedet for at piske en stemning op og konsekvent gå efter dem, som i forvejen har det svært. Det er hverken særlig menneskeligt eller pænt.

Daniel Rosenqvist (f. 1980) er tidligere DSU-medlem i Randers. Nu partimedlem i Vejle og kampagnemedarbejder for flere socialdemokrater i Vejle.


Flere artikler om emnet

Annonce