Annonce

Hummelgaard afviser arbejdsgiver-krav: Ingen arbejde under lønkompensation

Arbejdsgivere vil have ansatte til at arbejde under lønkompensation. Hvis ansatte skaber værdi, skal virksomheder betale, lyder det fra minister.
Flere virksomheder ønsker sig brændende at kunne trække på medarbejdere, selvom de er hjemsendt med lønkompensation. Det skriver Berlingske.

Den bøn bliver dog afvist af både beskæftigelsesministeren og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Formålet med lønkompensationsordningen er at undgå masseafskedigelser. Derfor går staten går ind og dækker størstedelen af virksomhedens lønomkostninger for de medarbejdere, som er hjemsendt på grund af faldende efterspørgsel.

virksomheden blive ved med at lønne medarbejdere for den værdi, han eller hun tilfører

Skaber en ansat værdi for virksomheden, så skal virksomheden derimod betale for den værdi, som bliver skabt. Der skal staten ikke dække lønnen, mener beskæftigelsesministeren: 

“Derfor er det en betingelse, at der ikke er værdi at tilføre virksomheden, hvis virksomheden sender en medarbejder hjem. Er der det, skal virksomheden blive ved med at lønne medarbejdere for den værdi, han eller hun tilfører,” siger Peter Hummelgaard ifølge Berlingske.

Ministeren henviser desuden til, at det allerede er muligt at hive hjemsendte medarbejdere ind, når blot man betaler lønkompensationen tilbage til staten for de timer, hvor man bruger den ansattes arbejdskraft.


Lizette: Balancen ryger

Fagbevægelsen har fra starten været meget imod, at medarbejdere på lønkompensation arbejder. I en mail til Berlingske understreger FH-formand Lizette Risgaard, at balancen mellem arbejdsgivere og arbejdstagere risikerer at skride, hvis man åbner op for, at ansatte kan arbejde uden at virksomheden tilbagebetaler lønkompensation.

Desuden påpeger hun, at lønmodtagerne allerede bidrager ved at bruge fem fridage under hjemsendelsen

Samtidig mener Lizette Risgaard, at arbejdsgivernes krav vil gøre det vanskeligt at fastslå, om den ansatte i realiteten stod til at få en fyreseddel, eller om staten bare dækker lønomkostningerne uden at bevare et job.

Desuden påpeger hun, at lønmodtagerne allerede bidrager ved at bruge fem fridage under hjemsendelsen.
 

Virksomhed: “ekstremt dårligt udført”

En af de virksomheder, som vil have lønkompensationsordningen lempet, er den danske modekoncern DK Company, som Berlingske har talt med.

Virksomheden har brugt lønkompensationsordningen til at sende 600 medarbejdere hjem med løn. Den administrerende direktør Jens Poulsen ville ønske, at han samtidig kunne trække på de hjemsendte medarbejderes arbejdskraft.

Han kalder trepartsaftalen for “enormt godt ment, men ekstremt dårligt udført”, fordi han stadig skal betale en del af lønnen til de hjemsendte, mens han intet “må få for” de 12 millioner, som DK Company betaler om måneden til hjemsendte medarbejdere.

Både Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening mener, at det er vigtigt løbende at se på, om ordningen er fleksibel nok for arbejdsgiverne. De har dog ikke været ude og støtte kravet om, at virksomhederne skal kunne trække på de ansatte uden at betale kompensation tilbage.  

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja-ja, når man rækker fanden en lillefinger, tager han hele hånden.
Griskheden kender ingen grænser i dele af dansk erhverv.