Annonce

Hvem kan leve af 20 timers arbejde om ugen?

Alt for mange af de nye job, der er skabt i Danmark, er på deltid. Det skævvrider arbejdsmarkedet og giver et meget usikkert liv for de deltidsansatte
De seneste år er der kommet godt gang i det danske arbejdsmarked. Antallet af job er steget med ca. 150.000 de sidste fem år. Ud af de 150.000 nye job er 80.000 deltidsjob. Det betyder, at mere end halvdelen af fremgangen i job er på deltid. Langt de fleste af de nye deltidsjob er på under 20 timer om ugen. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Modsat er det altså hver 5. ufaglærte, som arbejder under 20 timer om ugen. Det giver en enorm social slagside på arbejdsmarkedet

Undersøgelsen viser også, at det blandt faglærte og personer med en videregående uddannelse er under 10 procent, som arbejder under 20 timer om ugen. Modsat er det altså hver 5. ufaglærte, som arbejder under 20 timer om ugen. Det giver en enorm social slagside på arbejdsmarkedet, og hvem kan egentlig leve af så få timer om ugen?

Arbejdsgiverne har i lang tid efterlyst flere hænder inden for områder som f.eks. handel, rengøring samt hotel- og restaurationsbrancherne. Men det er også områder, hvor mange arbejder under 20 timer om ugen. Der burde være et stort potentiale i for arbejdsgiverne at lade personer på deltid gå op på fuld tid i stedet.

Deltidsjob svækker den enkeltes mulighed for at have et anstændigt indkomstgrundlag. Det kan blive nødvendigt for den enkelte at kombinere to eller tre deltidsjob

To-tre job, dårlig pension og ingen dagpengeret

Som jeg ser det, har det store konsekvenser for vores samfund, hvis vi får et arbejdsmarked med rigtig mange på deltid. Deltidsjob svækker den enkeltes mulighed for at have et anstændigt indkomstgrundlag. Det kan blive nødvendigt for den enkelte at kombinere to eller tre deltidsjob for at få det hele til at hænge sammen økonomisk, præcis som vi desværre ser det i andre lande.

Det kan også blive svært for den enkelte at optjene ret til dagpenge, når det ugentlige timetal er på 15 eller færre timer, ligesom også arbejdsmarkedspensionen forringes, og det kan eksempelvis også være svært at få lov til at låne penge til et hus.

Jeg mener, at i en tid, hvor fattigdommen stiger i Danmark, skal vi gøre alt, hvad vi kan for, at der ikke kommer større ulighed på arbejdsmarked. Det gør man altså bedst ved at sørge for, at så mange som muligt har et fuldtidsjob og dermed en fuldtidsløn.

... hvis flere kommer på fuld tid, vil det også løse nogle af de problemer, som arbejdsgiverne siger, de har med mangel på arbejdskraft

En undersøgelse fra LO viser nemlig, at der i øjeblikket er 258.000 personer på arbejdsmarkedet, der ønsker at øge deres arbejdstid. Af dem er det 196.000, som vel at mærke ikke er studerende. Det svarer til cirka 53.000 fuldtidsjob, så hvis flere kommer på fuld tid, vil det også løse nogle af de problemer, som arbejdsgiverne siger, de har med mangel på arbejdskraft.

 

Rasmus Rasmussen er smed og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Esbjerg.

‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, om de emner der sætter dagsordenen i arbejderbevægelsen. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Rasmus Rasmussen er smed og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Esbjerg.


Flere artikler om emnet

Annonce