Hver dag er en Skift Bank Dag

Hvis de spurgte mig, skulle hver dag være skift bank dag. Danskerne skal være mere kritiske over for deres bankforbindelse.
Tusindvis af komplet forskellige og ultra-risikable lånetyper blev klasket sammen som den finansielle verdens svar påkødklister – og vupti, nu var der AAA-ratede obligationer, nærmest uden risiko og så sikre som statens egne.

I aften sendes sidste del af DRs dokumentarserie om krisen, ’Sikke en fest’. Serien har givet os alle et godt indblik i de mange fejltrin, der blev begået og som tilsammen dannede ’den perfekte storm’.

Den store boble-økonomi blev pustet op af boligspekulanter, forblændede politikere afregulerede finanssektoren og sidst, men ikke mindst, bankerne, som fik hele korthuset til at vælte.

For hos bankerne ligger stadig det største moralske ansvar. Det var bankerne, som i deres umættelige sult efter hurtig profit opfandt og solgte stadigt mere og mere uigennemsigtige og giftige finansielle produkter. Tusindvis af komplet forskellige og ultra-risikable lånetyper blev klasket sammen som den finansielle verdens svar påkødklister – og vupti, nu var der AAA-ratede obligationer, nærmest uden risiko og så sikre som statens egne.

Dette holdt som bekendt ikke. Men bankerne havde ingen skrubler, hverken dengang eller nu, med at prakke deres kunder risikable investeringer på – især ikke når der var tale om bankens egne aktier. Tænk blot på Amagerbanken eller seneste eksempel, Tønder Bank, hvor tusindvis af småaktionærer har mistet formuer. Den ellers søde bankrådgiver i den lokale filial viste sig at være en banksælger, med strenge ordre om at malke kunderne mest muligt.

Dette holdt som bekendt ikke. Men bankerne havde ingen skrubler, hverken dengang eller nu, med at prakke deres kunder risikable investeringer på – især ikke når der var tale om bankens egne aktier.

I lang tid, også i årene efter krisen, var det kun hver tiende dansker, som hvert år skiftede bank. Helt frem til sommeren var status quo at danskerne var trofaste over for de selv samme banker, som ved hjælp af kundernes surt opsparede sparepenge, havde spekuleret, satset højt og tabt. Regningen måtte kunderne og skatteborgerne betale.

Men nu er der så småt begyndt at ske noget. Medierne flyder over med historier om danskere som bliver uretfærdigt behandlet af deres banker og må gå fra hus og hjem, fordi de ikke kan betale de evindelige rente- og gebyrstigninger. Danmark har nu haft sin første ’Skift Bank Dag’, som opfordrer danskerne til at skifte til mere ansvarlige og etiske banker, til gavn for samvittighed og pengepung. Og det har tilsyneladende hjulpet.

For hver femte dansker er nu trætte af deres bank. Og hos Danske Bank er ’Den Nye Normal’ tilsyneladende at hver tredje af deres kunder går med overvejelser om at skifte bank. Og det er gode nyheder. For i sidste ende er det os kunder, som er med til at sætte kursen for vores bank. Hvis vi er utilfredse, så må vi stemme med fødderne.

Den ellers søde bankrådgiver i den lokale filial viste sig at være en banksælger, med strenge ordre om at malke kunderne mest muligt.

Derfor er jeg også stolt over at vi i regeringens nye forbrugerudspil, har lagt op til at bankernes prispolitik skal tjekkes af Forbrugerombudsmanden – på samme måde som brugtvognsforhandlere. Vi lægger også op til at bankerne nu skal kunne straffes for dårlige råd om lån, så kun de mest polstrede boligejere må få de mest risikable lån.

Desto mere gennemsigtighed vi kan være med til at skabe, desto mere står det hver enkelt kunde frit for at vælge en bank de kan stå inde for. Hver dag er nu en ’Skift Bank Dag’.

Benny Engelbrecht er medlem af Folketinget og erhvervsordfører for Socialdemokraterne.


Flere artikler om emnet

Annonce