Annonce

Hver femte coronatest er positiv og byggefirmaer i nedlukkede kommuner snyder

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Byggefirmaer i de syv nedlukkede nordjyske kommuner blæser, ifølge fagforeninger, på corona-restriktionerne. Og regeringen vil forbyde minkavl frem til og med 31. december 2021. Og hver femte coronatest i Stockholm er nu positiv.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Fagforeninger i oprør: Byggefirmaer blæser på corona-regler

På trods af stramme coronarestriktioner sendes byggearbejdere ifølge flere fagforeninger ind og ud af nordjyske kommuner. Det skaber utryghed blandt de ansatte.

En række byggevirksomheder synes at blæse på de stramme restriktioner, regeringen har indført i syv nordjyske kommuner.

Netmediet A4 Arbejdsliv har meldinger om, at en række byggevirksomheder ser stort på statsminister Mette Frederiksens (S) melding om, at al rejseaktivitet mellem de syv kommuner og resten af landet skal stoppes.

I fagforeningen 3F har man kendskab til mindst otte virksomheder, der sender deres ansatte ind og ud de nordjyske kommuner på trods af restriktionerne.

“Det sætter de ansatte i en umulig situation. De bliver fanget som lus mellem to negle, og har valget mellem at udsætte sig selv, deres kolleger og deres familier for smittefare, eller blive fyret, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3Fs Byggegruppe.

“Det er dybt urimeligt. Jeg synes ærligt talt, at det er vildt, at så mange virksomheder tilsyneladende lader hånt om regeringens meget stærke anbefalinger,” tilføjer næstformanden.

Læs mere her.
 

Landbrugsleder: Ellemann er tonedøv

Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen får tæsk af  Maskinbladet  på grund af en intern mail til partiets folketingsgruppe, hvor Jakob Ellemann-Jensen opfordrer til at stole på sundhedsmyndighederne og neddrosle kritik af mink-aflivning på grund af coronavirussen.

'Manden må være politisk tonedøv - det kan vi vist ikke længere være i tvivl om', står der i landbrugsmediets leder, der bærer titlen: Sæt ham på plads - eller sæt ham af.

'Man må håbe, der er så mange folketingsmedlemmer i Venstre-gruppen med både politisk og demokratisk sans, at de sætter ham på plads - eller sætte ham af', skriver  Maskinbladet, der omdeles til omkring 30.000 landmænd.

Læs mere her.

 

Regeringen vil forbyde hold af mink frem til 2022

Regeringen vil forbyde hold af mink i Danmark frem til 31. december 2021.

Det fremgår af et lovforslag, hvor et fortsat hold af mink vil blive straffet med bøde eller fængsel op til seks måneder.

 

Hver femte coronatest i Stockholm er positiv

Det svenske sundhedsvæsen er hårdt presset, efter at smittekurven er begyndt at stige stejlt.

Blandt andet i hovedstaden Stockholm, hvor 42.000 mennesker blev testet i sidste uge. Her fik over 20 procent et positivt testsvar.

“Den anden bølge er her nu,” siger Johan Styrud, formand for Stockholms lægeforening, til avisen Dagens Nyheter.

For en uge siden var 627 patienter indlagt på svenske sygehuse. Denne uge er tallet steget til 1.004, heraf 125 indlæggelser på intensivafdelinger.

Til sammenligning er der i Danmark 196 indlagte, hvoraf 33 ligger på intensiv.

“Andelen af smittede stiger hurtigt nu. Vi sætter nye rekorder hver uge, både i antal test og i antal og andel af smittede,” siger funktionschef Claes Ruth fra Karolinska Universitetslaboratoriet til Dagens Nyheter.

I Stockholm alene er der ifølge de seneste tal fra de svenske sundhedsmyndigheder 349 indlagte med coronavirus - en stigning fra 203 indlagte i sidste uge.

Ifølge DR's Europakorrespondent Anna Gaarslev er man i Sverige begyndt at sammenligne den hjemlige situation med skrækscenariet i Sydeuropa i begyndelsen af pandemien:

“Det er italienske tilstande, når hver hver femte test er positiv i Stockholm. Og det får mange svenskere til at spørge sig selv, om den svenske strategi er den rigtige.”

Læs mere her.

 

Kvinder i filmbranchen oplever voldtægter, kvælertag, befamlinger

Den danske film-, tv- og teaterbranche oplever store problemer med grænseoverskridende adfærd.

Det viser en ny rapport, der blev bestilt af fire brancheforeninger i 2019 i kølvandet på den første MeToo-bølge, og som blandt andet beskriver voldtægtsforsøg, kvælertag, befamlinger og tilbud om roller til gengæld for seksuelle ydelser.

Det skriver Politiken.

Rapporten 'Grænseoverskridende Adfærd' bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1485 ansatte i branchen samt 40 interview.

Her svarer halvdelen af alle kvinder og knap en fjerdedel af alle mænd, at de har haft uønskede seksuelle oplevelser.

Problemerne går på tværs af jobfunktion, køn, seksualitet, alder og etnicitet, men generelt oplever kvinder mere grænseoverskridende adfærd end mænd. Seksuelle og etniske minoriteter er særligt udsatte.

Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1485 skuespillere, instruktører, producenter, ledere, sangere, musicalperformere, dansere, koreografer, undervisere og elever. Undersøgelse suppleres af 40 interviews, hvor respondenter fortæller, at den grænseoverskridende adfærd har konsekvenser for dem.

“Det har smadret min evne til at være intim og fri på mit job,” fortæller en respondent. Andre taler om at kæmpe med depression, angst og ultimativt om at forlade branchen helt.

Tallene er “foruroligende” høje, vurderer Christian Groes, kønsforsker og lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Advokat Maria Rasmussen ser det især som et “chokerende højt tal”, at hver anden kvinde har haft uønskede seksuelle oplevelser. Hun skriver erhvervs-ph.d. om sexchikane på arbejdspladsen, samtidig med at hun fører chikanesager for fagforeningen HK.

“Tallet er markant højere end for HK’s medlemmer,” siger Rasmussen.

Rapporten, ’Grænseoverskridende Adfærd’, blev bestilt af fire brancheforeninger i 2019 i kølvandet på den første #MeToo-bevægelse, og lander midt i anden bølge, som tv-vært Sofie Linde satte i gang.

I filmbranchen gik 664 personer sammen om en støtteerklæring til produktionsassistenten Emilia Moth, der fortalte om at blive chikaneret af en anerkendt instruktør.

Man burde have sat ind for tre år siden, indrømmer formand for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen: “Vi gjorde meget, men vi mødte også modstand, og derfor bestilte vi rapporten.”

Ifølge rapporten er de faglige organisationer sammen med politiet de sidste, medlemmerne går til med deres oplevelser. Kun fem procent af kvinderne og seks procent af mændene siger, at de har diskuteret en sag med repræsentanter for et fagforbund. Til sammenligning taler 42 procent af kvinderne og 30 procent af mændene med kollegaer om grænseoverskridende adfærd.

Benjamin Boe Rasmussen siger, at man i forbundet ikke har været “gode nok til at få folk til at føle sig trygge” ved at række ud efter hjælp.

“En del af billedet er formentlig også, at når nogen er trådt frem, har det ikke haft konsekvenser. Jeg forventer, at arbejdsgiverne nu tager ansvar for, at det får konsekvenser, hvis man kan fastslå, at nogen har lavet noget, der ikke er i orden,” siger han.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet