Annonce

Hver femte elev i hotel- og restaurantbranchen udsat for sexchikane

Ofte er det en mandlig kollega, der udøver sexchikanen overfor en kvindelig elev, viser ny undersøgelse.

Hver femte elev, der er i praktik for at uddanne sig til tjener, receptionist eller kok, har oplevet at være udsat for fysisk sexchikane, hvor en person har overtrådt elevens grænser med uønsket berøring. Hver fjerde har oplevet verbal sexchikane.

Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der baserer sig på svar fra 357 elever.

I tre ud af fire tilfælde kommer den grænseoverskridende adfærd fra en kollega

Når det særligt er elever i hotel- og restaurationsbranchen, der oplever uønskede seksuelle berøringer eller kommentarer, så skyldes ifølge undersøgelsen, at de arbejder i et miljø med alkohol og aftenarbejde, hvor omgangstonen oftere er rå.

Sexchikanen rammer særligt hårdt for kvindelige receptionist- og tjenerelev

Modsat hvad man måske skulle tror, så er det ikke kunder og gæster, som udsætter eleverne for sexchikane. I tre ud af fire tilfælde kommer den grænseoverskridende adfærd fra en kollega, viser undersøgelsen.

”Branchen har tidligere fokuseret på den sexchikane, som kunder og gæster udsætter personalet for. Det er derfor værd at bide mærke i, at vores undersøgelse viser, at sexchikane mod elever i langt de fleste tilfælde udøves af en mandlig kollega,” siger Bjarke Oxlund, der er chefkonsulent for Køn på Institut for Menneskerettigheder, ifølge en pressemeddelelse.

Kvindelig tjenere mest udsat

Sexchikanen rammer særligt hårdt for kvindelige receptionist- og tjenerelev. På de to uddannelser har omkring 60 procent af kvinderne oplevet sexchikane på praktikpladsen.

Samlet set svarer mere end hver tredje elev inden for branchen, at vedkommende har været udsat for “uønskede tilnærmelser eller krænkelser” i deres praktik.

Måske fordi det opfattes som en del af hverdagen

Det er dog kun halvdelen af eleverne, der ser oplevelserne som decideret sexchikane. Måske fordi det opfattes som en del af hverdagen, da der er 27 procent, der svarer at seksuelt krænkende adfærd er normalt på deres arbejdsplads.

På grund af elevernes mangel på viden om deres rettigheder, anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at undervisningsministeren sikrer, at der oprettes en akutrådgivning for elev på erhvervsskolerne, hvor elever udsat for sexchikane kan få hjælp.

Minister: “Helt langt ude”

Undersøgelsen ryster undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der har ansvaret for erhvervsskolerne i Danmark. I et opslag på Facebook kalder hun omfanget af chikanen “helt langt ude”.

placeholder


Pernille Rosenkrantz-Theil vil nu gå i dialog med erhvervsskolerne og eleverne for at få strammet op.  
 

“Men jeg er ikke afvisende over for ideen om rådgivning,” siger ministeren til Politiken og fortsætter: 

“Eleverne skal have en klar viden om, hvor de skal henvende sig. Og så skal vi have arbejdsgiverne med, for i en tid, hvor de skriger på arbejdskraft, er det her ekstra absurd. Det er næppe måden, man tiltrækker ansatte på,” siger hun.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet