Annonce

Hver tredje virksomhed rykker produktion hjem

En tredjedel af de virksomheder, som tidligere har flyttet produktion ud af Danmark, har inden for det seneste år valgt at flytte den tilbage igen, viser ny undersøgelse fra Dansk Metal. Men mangel på kvalificeret arbejdskraft truer udviklingen.
God konkurrenceevne og adgang til kvalificeret arbejdskraft betyder, at det nu igen er attraktivt for industrivirksomheder igen at flytte produktion tilbage til Danmark. Sådan lyder budskabet fra Dansk Metal på baggrund af en ny undersøgelse, som viser, at en stor andel af de industrivirksomheder, der tidligere har flyttet produktion ud af landet, nu har valgt at den selvsamme produktion tilbage til Danmark.

Dansk Metal har spurgt blandt sine 238 tillidsmænd på virksomheder, der tidligere har flyttet dele af produktionen til udlandet, og 71 af dem, knap en tredjedel, svarer, at deres virksomhed har flyttet hele eller dele af den udenlandske produktion tilbage til Danmark inden for det seneste år.

”Danmarks konkurrenceevne er forbedret de senere år, og industriens produktivitet er også bedre end sit rygte, så der er med andre ord åbenlyse fordele ved at flytte produktion tilbage til Danmark. For visse produkter er leveringshastigheden, kvaliteten og pålideligheden simpelthen højere i Danmark. Der er gunstige vilkår for produktionsvirksomheder i Danmark, og jeg håber, endnu flere vælger at flytte produktion hjem igen”, udtaler cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby i en pressemeddelelse.

Kvalificeret arbejdskraft afgørende for placering
Ifølge Dansk Metal er det især virksomhedernes adgang til kvalificeret arbejdskraft, som er afgørende for beslutningen om hvor produktionen skal placeres. Mange virksomheder er afhængige avanceret teknologi i produktionen, eksempelvis industrirobotter, som det kræver veluddannet arbejdskraft at betjene.

Her vinder Danmark i øjeblikket på at have veluddannet faglært arbejdskraft. Men omvendt betyder den stigende mangel på eksempelvis industriteknikere, at virksomhederne inden for få år kan få problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. I 2015 var der 598 medlemmer af Dansk Metal med en industriteknikerbaggrund, der trak sig tilbage fra arbejdsmarkedet, mens der kun blev uddannet 225 nye industriteknikere.

”Lige nu holder vi teknologimotoren kørende, men det vil snart blive et problem at blive ved med at skaffe de rette kompetencer til at udnytte blandt andet robotteknologien optimalt i Danmark”, lyder det fra Thomas Søby.

Der er store geografiske mellem hvor i landet produktionen rykkes tilbage. I Syddanmark er det hele 38 procent der har rykket produktion hjem, mens det på Sjælland kun er 20 procent der har rykket produktion hjem.


Flere artikler om emnet