Hvidvask: Bagmandspolitiet indleder efterforskning mod Danske Bank

Efterforskningen drejer sig om transaktioner, der kan være led i hvidvask for et milliardbeløb i bankens estiske filial - Jeppe Kofod (S) glæder sig
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - bedre kendt som Bagmandspolitiet - har indledt strafferetlig efterforskning mod Danske Bank for mulige lovovertrædelser i forbindelse med hvidvask.

Det skriver Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

Efterforskningen drejer sig om transaktioner, der kan være led i kriminel hvidvask for et større milliardbeløb i Danske Banks estiske filial.

Det oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra SØIK.

"Vi har grundet sagens meget alvorlige karakter og omfang fulgt sagen tæt gennem længere tid, men af gode grunde har vi naturligt holdt kortene tæt til kroppen. Nu er vi så langt, at jeg kan bekræfte, at vi i SØIK har åbnet en efterforskning med henblik på at undersøge, om vi i Danmark kan rejse straffesag mod Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven. Sagen har længe internt været meget højt prioriteret," udtaler statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Statsadvokaten kan samtidig bekræfte, at der er modtaget flere politianmeldelser vendt mod Danske Bank i sagen.

SØIK inddrager i sin efterforskning oplysninger og materiale fra Finanstilsynet i Danmark og er samtidig i dialog med en række internationale samarbejdspartnere. Der er således allerede indhentet et meget omfattende efterforskningsmateriale.
"Hvidvaskkriminalitet har store skadevirkninger"

"Vi er i SØIK meget optaget af, at hver en sten i denne sag vendes. Det er for tidligt at sige, om vi ender med at rejse straffesag, og i sidste ende er skyldsspørgsmålet også op til domstolene. Jeg kan dog helt generelt sige, at hvidvaskkriminalitet har store skadevirkninger på vores samfund, og loven indeholder stærke sanktionsmuligheder, hvis finansielle virksomheder ikke gør tilstrækkeligt for at undgå, at sorte penge bliver vasket hvide," udtaler statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der ikke kan oplyse noget om tidshorisonter på nuværende tidspunkt.

Vi er i SØIK meget optaget af, at hver en sten i denne sag vendes

I hvidvaskloven og det bagvedliggende EU-direktiv står der, at sanktionerne for overtrædelse af hvidvaskloven skal være effektive, forholdsmæssige og have en afskrækkende effekt. I praksis tager fastsættelsen af bøder udgangspunkt i størrelsen af de samlede mistænkelige transaktioner, som en finansiel institution ikke har håndteret korrekt. Det betyder, at bøden væsentligt overstiger fortjenesten, skriver Bagmandspolitiet i sin pressemeddelelse.
Kofod: "Godt at Bagmandspolitiet nu træder i karakter"

"Danske Bank-skandalen er uden sammenligning en af de groveste og mest komplicerede hvidvaskskandaler jeg har været vidne til i min tid i Det Særlige Skattesnydsudvalg. Derfor er det også afgørende vigtigt, at der bliver placeret et strafferetsligt ansvar," skriver medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Jeppe Kofod, i en kommentar til Netavisen Pio.

"Sagen har været præget af en komplet mangel på ledelses- og myndighedsansvar, og jeg synes at Danske Bank har trukket helt enorme veksler på vores tålmodighed. Man har tydeligvis forsøgt at gemme sig bag en række interne undersøgelser og smarte mediestrategier i håb om at sagen kunne dø ud. Derfor er det så afgørende vigtigt, at SØIK nu for alvor går ind i sagen og starter en egentlig strafferetlig efterforskning," skriver Kofod.

Sagen har været præget af en komplet mangel på ledelses- og myndighedsansvar

Straks efter at Bagmandspolitiet udsendte sin pressemeddelelse i eftermiddags modtog Kofod nyheden med denne tweet-tekst:

"Godt at bagmandspolitiet nu træder i karakter. Simpelthen en hån mod almindelige mennesker, at Danske Bank har kunnet få lov til at gemme sig i ro og fred så længe! Danske Bank skylder svar på tiltale!"
Minister Jalov: "Der skal slås hårdt ned på hvidvask"

Erhvervs- og vækstminister Rasmus Jarlov (K) er meget tilfreds med, at Bagmandspolitiet nu efterforsker sagen:

"Jeg synes det er meget positivt, at danske myndigheder nu går ind og efterforsker sagen. Der skal slås hårdt ned på hvidvask," siger erhvervs- og vækstminister Rasmus Jarlov til Netavisen Pio.

Der skal slås hårdt ned på hvidvask

I juli skrev Berlingske Business, at omfanget af hvidvask gennem Danske Banks estiske afdeling kan være på mindst 53 milliarder kroner.

Danske Bank skriver i en mail til Ritzau Finans, at banken "naturligvis" står til rådighed for efterforskningen.

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce