Hvor er Villy og Frede?

Ruslands lovgivning mod ”homoseksuel propaganda” er ikke bare et angreb på landets homo- biseksuelle og transpersoner, men på hele befolkningens basale menneskerettigheder og grundlæggende demokratiske principper.

Vodka-Boykot og Facebook-kampagner mod Ruslands absurde anti-homo lov er sympatiske, men vi ved også at der skal mere til for at råbe Ruslands magtelite op.

I forbindelse med vinter- OL i Sochi er Ruslands forhold til seksuelle mindretal igen kommet på dagsordenen herhjemme, efter der blev stillet spørgsmålstegn ved om homoseksuelle idrætsudøvere og turister kan vide sig sikre på at kunne deltage i legene.

Dog virker spørgsmålet ikke til at stå særligt højt på dagsordnen for hverken udenrigsministeren eller det danske medlem af den olympiske komite (IOC), Kronprins Frederik.

Lovgivningen gør det blandt andet forbudt at tale om homoseksualitet i det offentlige rum og dermed drive organisationer til at varetage homoseksuelles rettigheder. Derfor er ytrings- og forsamlingsfriheden i Rusland ikke universelle rettigheder, hvilket er en krænkelse, der burde få alle der tror på demokratiske grundprincipper til at se rødt.

Københavnske barer har boykottet russisk vodka og for tiden opfordres folk f.eks. på Facebook til at boykotte vinter-OL i protest mod den homofjendske lovgivning. Fornuftige initiativer, men de udstiller også den totale mangel på engagement og handlekraft fra det officielle Danmark.

Vågn op, Villy
Vodka-Boykot og Facebook-kampagner mod Ruslands absurde anti-homo lov er sympatiske, men vi ved også at der skal mere til for at råbe Ruslands magtelite op. Der er behov for politisk handling fra Udenrigsministeren her og nu. Danmark burde overveje helt at boykotte vinter OL og Villy Søvndal må i det mindste fordømme Ruslands krænkelser af menneskerettighederne, og samtidig tage spørgsmålet op i EU. Rusland er ikke bare Europas nabo, men også en vigtig partner og derfor er det ikke lige gyldigt i Moskva, hvad vi mener i EU.

Diskrimination af homoseksuelle er ikke mindre alvorligt end diskrimination mod andre grupper. Danske og europæiske politikere bliver nød til at placere krænkelser af homoseksuelles rettigheder lige så højt som alle andres. Både fordi alle mennesker skal have samme rettigheder, men også fordi den konkrete lov er en trussel mod hele det frie civilsamfund og især menneskerettighedsorganisationerne.

Kom ind i kampen, Frede
Ingen tvivl om at Rusland overtræder IOC’s anti-diskriminations politik, og at landets værtskab for vinter OL derfor er dybt problematisk, derfor var det måske også på tide at Danmarks repræsentant i IOC, Kronprins Frederik, kom ind i kampen.

Selvom kronprinsen ikke er en politisk figur i Danmark, så har han stadigvæk et moralsk ansvar for at repræsentere vores lands fælles værdier. Herunder hører respekten for menneskerettighederne, også homoseksuelles rettigheder. Et område, der burde være oplagt for Kongehusets repræsentant i en international organisation som IOC at markere sig i.


Kommentarer fra Facebook