Annonce

Hvordan får vi flere kvinder til at gribe rørtangen?

Tillykke med posten til den nye ligestillingsminister. Et godt sted at starte er at få flere kvinder til at vælge håndværkervejen.
Det er ikke nogen nem opgave, Peter Hummelgaard står over for i sin nye rolle som både beskæftigelses- og ligestillingsminister.

På under et år har ligestilling mellem kønnene fået mere opmærksomhed, end det har haft de sidste mange år sammenlagt.

Det stiller store krav og høje forventninger til den nye minister. Men det giver også nye muligheder. For hvornår har der sidst været så bred enighed om, at der skulle gøres noget på dette område?

Ni procent kvinder i byggeriet

Det er handler om at smede mens jernet er varmt, og ligestilling stadig står højt på dagsordenen.

Der er dog stor sandsynlighed for, at det er en mand, der tænder op i essen. I bygge-, anlægs- og installationsbranchen er der nemlig stadig kun ni procent kvinder.

Lad mig slå fast: det er ikke nødvendigvis et problem, at nogle fag tiltrækker mange med det samme køn.

Brug for nye, dygtige faglærte

Sådan vil det formentlig altid være i en eller anden udstrækning. Men det er et problem, hvis der opstår en fælles forestilling om, at kun en mand kan være en god VVS’er. Eller at kun en kvinde kan være en dygtig sygeplejerske.

I VVS- og skorstensfejerbranchen, som er med til at føre den grønne omstilling ud i livet, ved vi, at der bliver brug for mange nye, dygtige faglærte i de kommende år.

Brancheorganisationen Dansk Energi vurderer, at der er brug for 1000 flere VVS’ere blot inden for de næste tre år – og endnu flere i de kommende år. Hvis det holder stik, får vi brug for, at mange flere kvinder griber rørtangen.

”Nu er VVS’eren her”

Det går da også så småt den rigtige vej. På blot fem år er antallet af kvindelige svende og lærlinge i Blik- og Rørarbejderforbundet steget med 85 procent.

Men selvom de kvindelige VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere er lige så dygtige som deres mandlige kolleger, møder de ofte fordomme, når de udfører deres arbejde. Ikke nødvendigvis fra kollegerne, men fra resten af omverdenen.

En af dem er Louise på 22 år, som blev færdiguddannet som VVS-energispecialist for lidt over et halvt år siden.

Hun er glad for sit job og kollegerne, men er træt af, at hun næsten hver dag får kommentarer, der er knyttet til hendes køn. Ofte er det kunderne, som undrer sig over, at det er en kvinde, som står ved hoveddøren, når de havde forventet en mandlig VVS’er.

Interessen skal vækkes allerede i folkeskolen

Det er derfor en vigtig opgave, den nye ligestillingsminister står over for - sammen med sine kollegaer i regeringen og Folketinget.

Et oplagt sted at starte er at kigge på, hvordan man allerede i folkeskolen kan vække interessen for håndværksfagene blandt både piger og drenge.

For vi har brug for, at flere kvinder vælger at gå håndværkervejen. Både fordi vi har brug for deres kompetencer og arbejdskraft. Men ikke mindst fordi vi har brug for at bryde med de fordomme, der er omkring hvordan en håndværker ser ud.

Kiki Jano Nielsen er sekretariatschef i Blik- og Rørarbejderforbundet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Hvordan får vi flere kvinder til at gribe rørtangen?"

Det er meget enkelt: Det gør vi ikke.

Det har du fuldstændig ret i. Mænd og kvinder er forskellige og vælger forskelligt. Det er ikke noget problem så længe kvinder i mandefag og mænd i kvindefag er velkomne og ikke bliver diskriminerede. Jeg har selv arbejdet på en mandearbejdsplads i 22 år, trives fint med det.

Annonce