Annonce

Hvorfor Sri Lanka?

Hvorfor vælger veluddannede personer og børn fra den højere middelklasse at blive selvmordsterrorister?
Ni veluddannede personer, nogle med lange videregående uddannelser og ovenikøbet fra vestlige lande, har begået grusomme terrorhandlinger i Sri Lanka.

De ni selvmordsterrorister havde det til fælles, at de tilhørte den højere middelklasse

Èn person havde studeret jura på universitet, og en anden havde en kandidatuddannelse fra Australien. De ni selvmordsterrorister havde det til fælles, at de allesammen tilhørte den højere middelklasse.

I skrivende stund er dødstallet efter søndagens selvmordsangreb i Sri Lanka nu steget til 359. Tre danske børn er blandt de dræbte. Mindst 500 personer er blevet såret. Islamisk Stats nyhedsbureau, Amaq, skriver, at gruppen står bag bombeangrebene i Sri Lanka.

De vigtigste spørgsmål

Tre årtiers borgerkrig mellem singalesere og tamilere har kostet dem 80.000 dødsofre, og mange var nødt til at flygte. I løbet af de sidste 10 år er det lykkedes at bringe fred og øge turismen; og dermed er en del velhavende srilankanere begyndt at vende hjem. Terroraktionerne har sendt landet i chok.

Vi kan håbe, at der stadigvæk er vilje til at skabe fred og fordragelighed, som kan sætte en dagsorden, og at flere terrorangreb kan undgås. Desværre må vi nok konstatere, at Sri Lanka aldrig vil blive det samme land igen.

Hvad kan vi egentlig gøre for at reducere radikaliseringen af de unge fra velhavende familier

Hvad er grunden til, at så mange veluddannede og forholdsvis rige mennesker bliver islamiske terrorister og vælger at afslutte deres liv og dræbe mange andre uskyldige og forsvarsløse voksne og børn? Hvad kan vi egentlig gøre for at reducere radikaliseringen af de unge fra velhavende familier, der kommer til Vesten fra ikke-vestlige lande? I stedet for at bidrage med den viden, de har fået i Vesten, vælger de en nihilistisk tankegang og ødelægger deres oprindelsesland.

Det andet vigtige spørgsmål er: Hvordan kan vi overhovedet gardere os mod ISIS og deres indflydelse, hvis lige så mange unge, der er født og opvokset i Vesten, rejser ud og bliver fodsoldater for jihadistiske organisationer som ISIS og flere andre? Hvad skal der ske med ISIS-krigere, som vender tilbage med en kompetence til at begå en aktion, som ligner den i Sri Lanka.

Historisk baggrund: intern splid og etniske spændinger

Tusindvis af tamiler fra Sri Lanka var tvunget til at flygte fra den tre årtier lange borgerkrig, og nogle af dem søgte blandt andet asyl i Danmark. De er primært hinduer. Borgerkrigen i Sri Lanka handlede om uenigheden mellem den etniske gruppe tamilerne og singaleserne, som er buddhister. I de sidste årtier har primært de buddhistiske singalesere, som repræsenterer magthaverne, dog ført en stram politik over for en anden af landets minoritetsgrupper, muslimerne.

Men hvis konflikten er mellem buddhister og muslimer, hvorfor vælger man så at slå kristne ihjel, da de ikke er part i konflikten?

Men hvis konflikten er mellem buddhister og muslimer, hvorfor vælger man så at slå kristne ihjel, da de ikke er part i konflikten? Helt sikkert er det dog, at den nuværende terroraktion, som er begået af lokale jihadister, har meget lidt at gøre med det historiske opgør mellem singalesere og tamiler.

Her er nogle fakta, som vi er nødt til at forholde os til. 70 procent af befolkningen i Sri Lanka er buddhister (singalesere). 12 procent af befolkningen er hinduer, og det er primært etniske tamiler, der er hinduer. Der er både kristne singalesere og kristne tamiler, men det er primært tamiler, der er muslimer. Håber ikke, at det er alt for forvirrende, fordi det ikke desto mindre er vigtige informationer, vi må forholde os til for at forstå landets etniske spændinger.

Singaleserne brugte tamilske muslimer og hjælp fra andre muslimske lande for at så splid

Borgerkrigen i Sri Lanka startede i 80’erne. I de følgende tre årtier var det svært for regeringssoldaterne at vinde borgerkrigen mod tamilerne. Regeringssoldaterne havde opbakning fra landets majoritetsbefolkning, buddhisterne. Det var tamilerne, som i sin tid opfandt de moderne selvmordsaktioner, der i disse dage primært bliver brugt af islamister. Singaleserne brugte tamilske muslimer og hjælp fra andre muslimske lande for at så splid og skabe interne rivaliseringer mellem tamilerne. Derfor havde de muslimske terrorister rigeligt med ammunition og militært isenkram til rådighed til at lave terroraktionerne i påsken.

Hjælp fra islamisk stat

Men de havde ikke den knowhow, som er nødvendig for at kunne begå de former for selvmordsaktioner, som de lige netop gennemførte Påskedag, den 21. april. Den hjælp har de formentlig fået af islamisk stat.

Næsten alle eksperter i islamisk terrorisme er enige om, at en sådan aktion med op til ni selvmordsterrorister tager lang tid at planlægge. Derfor kan begivenheden i Christchurch i New Zealand ikke spille en afgørende rolle; men det er muligt, at den har påvirket dem og givet yderligere inspiration til, hvilket mål man skulle ramme.

Nu har nogle af jihadisterne vendt sig mod regeringen

Vi skal huske på, at det først i 2009, efter tre årtier, endelig lykkedes for den srilankanske hær at vinde over de Tamilske Tigre (LTTE), som kæmpede for løsrivelse af den nordlige del af Sri Lanka. For at vinde over LTTE blev der brugt beskidte metoder. Man inviterede bl.a jihadister på samme måde, som Vesten gjorde i Afghanistan, bare i meget mindre omfang. Nu har nogle af jihadisterne, som egentlig skulle kæmpe mod LTTE, de Tamilske Tigre, vendt sig mod regeringen.

I øjeblikket arbejder man ud fra mange pålidelige teorier for at opklare motivet og spore det internationale netværk, som muligvis er involveret i angrebet.

Vi langtfra har set og hørt det sidste fra ISIS

Regeringen mistænker en lille islamistisk gruppe med navnet National Thawheed Jama'ut for at stå bag påskens angreb. Desuden er der mistanke om, at gruppen formodentlig også har forbindelse til en forholdsvis ukendt radikal islamistisk gruppe i Indien - Jamaat-ul-Mujahideen India.

Vi har langtfra set og hørt det sidste fra ISIS

Men det, som rigtig mange terroreksperter fra regionen tror, er, at en lokal islamisk gruppe er blevet radikaliseret og har fået hjælp til logistik og bombefremstilling af ISIS eller andre jihadistiske organisationer.

En af de førende eksperter, som arbejder ud fra den ovennævnte teori, er forskeren Colin P. Clarke, at vi langtfra har set og hørt det sidste fra ISIS, og terrorangrebene i Sri Lanka er et bevis. Selvom de ikke længere har et territorium i Syrien og Irak, kan de stadigvæk gennemføre dødelige terroraktioner. Terroranggrebene er kommet for at blive.

Journalisten Iain Overton har dokumenteret, at i løbet af de sidste fem år er flere mennesker døde på grund af selvmordsaktioner, end det nogensinde er sket før i verdenshistorien. Overton giver på den baggrund følgende advarsel: Selvmordsterroristerne former vores samfund på den måde, at de tiltag, som bliver brugt for at bekæmpe terrorisme, vil ramme os alle.

De tiltag, som bliver brugt for at bekæmpe terrorisme, vil ramme os alle

Der bliver indført sikkerhedsforanstaltninger for undgå terror, som rykker lidt i vores menneskerettigheder. Politiet har magt til at arrestere hvem som helst, og i sådan et tilfælde kan en del uskyldige også blive ramt. Derfor skal vi netop protestere mod disse islamistiske terrorister, som også ødelægger livet for en ganske almindelig hårdtarbejdende og lovlydig muslimske borgere i Vesten og andre indvandrere, som bliver mistænkeliggjort hver gang der sker et terrorangreb.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


Flere artikler om emnet

Annonce