I morgen sker det: LA bringer regeringen i mindretal

Liberal Alliance vil tvinge regeringen til at offentliggøre dokumenter fra den lukkede Irakkommission. Justitsminister Søren Pind afviser, og Liberal Alliance vil ikke udelukkede, at endnu et mistillidsvotum kan komme på dagsordenen.
Mens vi stadig venter på afklaring på miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skæbne, trækker det op til nyt drama på Christiansborg. I morgen skal Folketinget drøfte et beslutningsforslag fra Liberal Alliance, som kan bringe regeringen i mindretal og føre til mistillidsvotum mod Søren Pind.

Liberal Alliance har gennem længere tid krævet, at regeringen offentliggør dokumenter fra Irak- og Afghanistankommissionen. Kommissionen blev oprettet af SFR-regeringen, men nedlagt som en af den nytiltrådte Venstre-regerings første handlinger.

Liberal Alliance mener, at de dokumenter fra kommissionens arbejde, der ikke er hemmeligstemplede, bør offentliggøres. Det har Justitsminister Søren Pind indtil nu nægtet, og derfor har Liberal Alliance fremsat et beslutningsforslag i Folketinget:

”Folketinget pålægger regeringen, at den i indeværende folketingssamling offentliggør – eller om nødvendigt fremsætter lovforslag, der skal sikre den umiddelbare offentliggørelse af – alle Irak- og Afghanistankommissionens indsamlede ikkeklassificerede dokumenter, og at den udarbejder og offentliggør en komplet liste over alle kommissionens ikkeklassificerede dokumenter.”

Oppositionen har allerede meldt ud, at den støtter forslaget, og dermed er der flertal for forslaget. Justitsminister Søren Pind har derimod meddelt, at regeringen ikke støtter forslaget. Dermed kommer regeringen altså i mindretal.

Regeringen har indtil nu ikke accepteret folketingsflertal
Spørgsmålet er så, om regeringen alligevel vil følge forslaget, eller Søren Pind vil fastholde sin afvisning af at udlevere dokumenterne.

Indtil nu har regeringen klart signaleret, at den ikke har i sinde at acceptere at komme i mindretal i Folketinget. Før jul blev regeringen nedstemt af oppositionen og De Konservative og i spørgsmålet om besparelser på ulandsbistanden, men efterfølgende meddelte udenrigsminister Kristian Jensen, at regeringen ikke ville følge beslutningen.

De Konservative var ved den lejlighed ikke parate til at drage konsekvensen og stille mistillid til ministeren, og Kristian Jensen slap med en næse. Senest har Lars Løkke i spørgsmålet om Eva Kjer Hansens exit klart signaleret, at han ikke vil rette sig efter folketingsflertallets beslutning.

Liberal Alliances udenrigsordfører Mette Bock vil endnu ikke svare på, hvad partiet gør, hvis ikke Pind fastholder, at han ikke vil udlevere dokumenterne. Men over for Politiken bekræfter hun, at et mistillidsvotum er blandt de muligheder, man vil overveje.


Flere artikler om emnet

Annonce