Annonce

Ida Auken bliver socialdemokrat

Tidligere miljøminister Ida Auken forlader De Radikale og skifter til Socialdemokratiet.
Tidligere miljøminister Ida Auken har valgt at forlade De Radikale og melde sig ind i Socialdemokratiet.

"Politik handler om at skabe forandringer. Det kræver, at man er klar til at tage ansvar for helheden og samarbejde bredt. Jeg ved, at forandringer er lette at ønske sig og svære at få til at ske. Det gælder ikke mindst den grønne omstilling, hvor man må have befolkningen med sig, hvis det skal lykkes, ligesom et tæt samarbejde med erhvervslivet er afgørende.

Den balance og blik for helheden, mener jeg, at Socialdemokratiet bedst repræsenterer," skriver hun i et opslag på Facebook.

Ida Auken har været sygemeldt med stress siden april, men meddeler, at hun sammen med indmeldelsen i Socialdemokratiet også bliver raskmeldt og vender tilbage til Christiansborg.

En stærk grøn profil

Den socialdemokratiske folketingsgruppe har besluttet at optage Ida Auken i folketingsgruppen, som dermed kommer op på 49 medlemmer.

"Jeg vil gerne byde Ida Auken velkommen i vores parti og i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Ida Auken er en dygtig politiker, har ministererfaring og er en stærk grøn profil. Derfor glæder jeg mig meget over, at hun har valgt at blive medlem hos os."

"Jeg er sikker på, at når Ida Auken melder sig ind i Socialdemokratiet, så er det fordi hun kan se sig selv i Socialdemokratiets politiske projekt. Nu glæder jeg mig til, at vi får lov til at lære hinanden rigtig at kende, og jeg ser frem til, at vi skal arbejde tæt sammen," udtaler Leif Lahn Jensen i en pressemeddelelse.

Jeg er glad for, at Ida Auken har valgt at blive en del af Socialdemokratiet.

Også statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, byder det nye medlem velkommen:

"Jeg er glad for, at Ida Auken har valgt at blive en del af Socialdemokratiet. Ida er en erfaren og utrolig dygtig politiker. Hun har de seneste mange år brugt sit politiske liv på at kæmpe for klimaet og miljøet. En kamp, vi deler i Socialdemokratiet. Jeg glæder mig derfor også over, at vi i dag kan byde Ida varmt velkommen i vores folketingsgruppe."

42-årige Ida Auken har været medlem af Folketinget siden 2007 - først for SF og siden 2014 for De Radikale. Hun var med 21.000 personlige stemmer De Radikales største stemmesluger ved folketingsvalget i 2019.

Ida Auken kommer fra en familie, som i mange år har sat sine aftryk på dansk politik. Den tidligere socialdemokratiske partiformand, Svend Auken, var Ida Aukens onkel. Hendes mor, SF's mangeårige europaparlamentsmedlem Margrethe Auken, er Svend Aukens lillesøster. Også Ida Aukens tante, Gunvor Auken, var en periode viceborgmester for Socialdemokratiet på Frederiksberg.

Radikale har bevæget sig væk fra midtiden

Ida Aukens udmelding af De Radikale kommer blot få dage efter, at Jens Rohde valgte at bryde med partiet, som han mente var flyttet væk fra midten. Samme begrundelse giver Ida Auken.

"Da jeg for 7 år siden meldte mig ind i det Radikale, havde jeg lært partiet at kende som et pragmatisk og resultatorienteret parti. Det er min oplevelse, at Radikale Venstre under de senere års ledelse har bevæget sig væk fra den tilgang og dermed også fra midten af dansk politik." 

"Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg længe har været uenig i den retning, og da den nye ledelse har tilkendegivet, at man forsætter linjen, tænker jeg, at det er bedst, at vores veje skilles," skriver hun.

Sofie Carsten Nielsen: Vi har haft uoverensstemmelser

Det er på den ene side ærgerligt. Men på den anden side skal man ikke sidde i Folketinget for Radikale Venstre, når man er socialdemokrat, sådan lyder reaktionen fra den radikale partileder Sofie Carsten Nelsen på Facebook.

"For os har Ida været en stærk grøn stemme. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at vores hårde arbejde for et grønnere Danmark ikke står og falder med en enkelt person".

"Det er ingen hemmelighed, at Ida og jeg i efteråret havde vores uoverensstemmelser. Derfor betyder det meget for mig, at Ida i forbindelse med sin udmeldelse af partiet har undskyldt for sin adfærd i efteråret. Den undskyldning har jeg taget imod. Og jeg ønsker Ida alt det bedste i sit nyt parti."

Ida Aukens partiskifte og retur til Christiansborg betyder også, at de radikale mister miljøordfører Ruben Kidde, der har været stedfortræder for Ida Auken, mens hun har været sygemeldt. Den radikale folketingsgruppe har med Ida Auken og Jens Rohdes afgang nu 14 medlemmer. Derudover er den tidligere partiformand Morten Østergaard fortsat på sygeorlov.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vores statsminister har med sine holdninger som jeg tror alle kan forstå og med sin udstråling og med et sprogbrug der gør, at jeg føler hun gerne måtte have være min lillesøster. Snusfornuftig, tillidsvækkende og med et sprog alle vist kan forstå. Mette Frederiksen har med sit ministerhold lagt en linje der bekommer mange vælgere vel. Tak for det.
Det glæder mig, at Ida Auken er fortid hos De Radikale, og nutid i Socialdemokratiet. Jens Rohde er også radikal fortid. Lad blot flere sige farvel til De Radikale der efter min mening ikke bør have den opmærksomhed partiet angler efter. Det er ikke ukendt i det socialdemokratiske bagland, at holdningen er ønsket om, at De Radikale bør drag hen hvor peberet gror.
Kære Ida! Det glæder mig mest, at du er rask igen, men også dit skifte til Socialdemokratiet glæder mig.
Bedste hilsener

Helt enig, har altid beundret Ida Auken så velkommen i mit parti, dejligt.

Livet har en række mellemstationer.
Nu har Ida på egen krop mærket og set resultatet af sin egen politik ved at være sammen med dem der lever den ud. Det så ikke godt ud og føltes ikke godt! Lader man sig påvirke af muslimske idealer, kan man se den mandlige leders behandling af kvinder. Udansk! Men ikke tilfældigt. Det internationale radikale frisind ødelægger grundlæggende danske værdier som ligestilling, ordentlighed og ligeværd.
Ida Auken har ligeledes set resultaterne af sin hidtidige klimabevidsthed. De gule veste i Frankrig og den politiske udvikling i USA, har fået Ida ind på socialdemokratisk tankegang. Klimaindsatsen må ikke skabe social ulighed, arbejdsløshed og lægge landets erhverv øde.
Ida Auken er en samarbejdets politiker. Elitens “lov er lov” gælder sjældent blandt almindelige mennesket, der skal skaffe brød på bordet til sig og sine. Det arbejdende folk har brug for albuerum. Noget der ikke findes i en topstyret radikal elitisme, hvor muslimsk tankegods er mere nærværende end sund jysk fornuft.
Ida Auken er blevet landspolitiker. Interessant!
Dansk landbrug har fået en chance for at overleve. Titusinder i landbrugets følgeerhverv burde hejse Dannebrog i dagens anledning. Danske Ida er dagens lyspunkt! På en frostklar januardag med sol over jyske agre og enge.
Ida har øje for helheden. Den som de ikke “kan” se hos de radikale. Med en sten i hver sko. Ida i den venstre og Jens i den højre!
Mon de radikale endelig kan blive forløst! Som den evige sten i skoen for dansk politik!
Tillykke og tak til Ida.
Landet står over for store og svære beslutninger. Mette havde erfaringer, indsigt og mod. Krage søger krage! Land følg eller land fly! Sund jysk fornuft!

Lad os håbe, Ida Auken så har fundet ud af, hvad hun mener.
Hvis jeg skal være ærlig, tror jeg, hun først og fremmest gerne vil være minister. Hun er vel bare endnu en SFer, der skifter til S af karrieremæssige hensyn. R viste sig at være en blindgyde.
Jeg synes Ida Auken skulle gå ud i samfundet og finde sig et ordinært stykke arbejde. Det ville hun nok blive klogere af.

Ole, jeg kan ikke forstå at du kan kalde skiftet til de Radikale for en blindgyde.
Hvis vi nu antager, at Ida Auken gerne vil sætte mere profil på det grønne,
og på miljøområdet, så kan de Radikale da ikke være en blindgyde.
At de Radikale har været ude i en omgang personfnidder, og spændinger internt,
kunne man da ikke forudse da hun skiftede fra SF.
Jeg tror at Svend Auken i sin himmel, ønsker hende velkommen hjem.

Det er bare ikke i orden at lade sig vælge for et parti og så slæbe sit mandat med over i et andet parti. Ida Auken pisser på vælgerne.

Det er bare ikke i orden at lade sig vælge for et parti og så slæbe sit mandat med over i et andet parti. Ida Auken pisser på vælgerne.

Kim Allan Jørgensen, hvordan kan du mene, at Ida Auken lade sig vælge for et parti,
tror du ikke, at de som har stemt på Ida Auken, har stemt på de Radikale, fordi der
var en på stemmeseddelen som hed Ida Auken, hun er den hos de Radikale som fik langt
de fleste stemmer, mere end dobbelt så mange som den nuværende leder af de Radikale fik.
Og mange flere end den tidligere leder fik. Så Ida Auken har fået over 21000 stemmer,
og det kunne være fordi hun er Ida Auken.

Annonce