Ideologisk brandudsalg: Løkke lover milliarder til velfærd

Lars Løkke Rasmussen spiller i dag ud med et velfærdsløfte på i alt 69 milliarder kroner. Panik før lukketid, mener Socialdemokratiet.
Foto: Pressefoto: Venstre
Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lover i dag 69 milliarder kroner til kernevelfærd frem til 2025.

”På grund af den ansvarlige politik, vi har ført, kan vi afgive et velfærdsløfte til Danmark. Vi vil afsætte 69 milliarder til kernevelfærd frem mod 2025,” siger Lars Løkke Rasmussen onsdag i en tale til Dansk Erhverv.

Pengene skal bruges til at finansiere det demografiske træk, altså det faktum at der i fremtiden kommer flere børn og ældre og færre i den arbejdsdygtige alder.

Lars Løkke siger desuden, at han vil sløjfe det omdiskuterede omprioriteringsbidrag. Det går ud på, at kommunerne skal skære én procent af deres budget, som staten får råderet over. Det var regeringen, der selv indførte bidraget, men det bliver altså nu trukket tilbage.

Det drejede sig i alt om 2,4 milliarder kroner i 2017, 4,7 milliarder i 2018 og skulle have været på over syv milliarder i 2019.

Venstres hjemmeside kan man læse følgende om forslaget:

”Med Velfærdsløftet vil Venstre samlet investere 69 mia. kr. i mere og bedre velfærd i perioden 2020-2025, svarende til at vi vil lade det offentlige forbrug vokse med 0,65 pct. hvert år, så det følger det demografiske træk. Det kan vi gøre inden for de eksisterende økonomiske rammer uden at hæve skatten, fordi dansk økonomi er solid, og fordi vi pga. vores reformer og ansvarlige økonomiske politik kan se ind i en årrække med plus på den offentlige saldo.”

Panik før lukketid

Hos det store oppositionsparti, Socialdemokratiet, mener man, at Løkkes velfærdsløfte er et valgkampsstunt.

”Man skal ikke bare se på, hvad folk de siger, men hvad de gør. Det han har som sin politik i de fire år, han har siddet som statsminister, det har været nedskæringer på velfærden og uddannelserne,” siger partiets politiske ordfører Nicolai Wammen, der talte på Dansk Erhvervs årsdag som erstatning for partiformand Mette Frederiksen, der forsat er sygemeldt med et maveonde.

”Når man så kommer tre uger før et valg og siger, at nu vil man gøre det stik modsatte, så minder det mest af alt om panik før lukketid, siger han.

Valgets største bluffnummer

Heller ikke SFs formand Pia Olsen Dyhr giver meget for Lars Løkkes velfærdsgaranti.

 ”Løkke har selv storpralet om, at han har siddet i regering i 14 af de sidste 18 år. Han har haft oceaner af tid til at udstede velfærdsgarantier. Indtil videre har han kun leveret skattelettelser. Det er lidt for bekvemt at komme i tanke om, at der også er noget der hedder velfærd, 2 minutter i valg,” siger hun i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio.

Pia Olsen Dyhr er tilfreds med at statsministeren er kommet på bedre tanker, men hun synes han oversælger omfanget af planen.

”Løkkes velfærdsløfte dækker kun lige det stigende antal børn og ældre. I SF vil vi have reelle forbedringer af velfærden – og det koster altså markant mere. Vores plan er at investere cirka 109 milliarder, hvis man opgør det på samme kreative måde, som Løkkes regnedrenge. Og dertil forbedre det sociale sikkerhedsnet og investere massivt i klimaet,” siger hun.

 ”Vi må altså have større ambitioner end status quo. Sundhedsvæsenet slår sprækker, uligheden stiger og klimaet truer os alle sammen. Det kan man ikke fixe med en lappeløsning to dage inde i valgkampen. Jeg tror godt, at danskerne kan gennemskue den slags bluff,” slutter hun.

Et ideologisk brandudsalg

Med sin udmelding lægger Lars Løkke Rasmussen sig helt op af Socialdemokratiet i den økonomiske politik i kampen om midtervælgerne, der ifølge meningsmålingerne har vendt den blå blok ryggen i stor stil. Det er i hvert fald vurderingen fra politisk kommentator Jarl Cordua:

”Venstre tager (...) et sikkert strategisk skridt ind mod midten. Nu gælder det kampen om midtervælgerne, der blev væk og er føget over hegnet til rød blok. Det ideologiske brandudsalg er i gang i Danmarks Liberale Parti, og pludselig snakker alle i dansk politik om andet end Stram Kurs og dets bizarre partileder,” han i en kommentar på berlingske.dk.

Løkke vil ikke udelukke skattelettelser

Selvom Lars Løkke Rasmussen nu lover milliarder til velfærd, så opgiver han dog ikke muligheden for at der også kan komme skattelettelser i den kommende regeringsperiode, hvis han skulle genvinde magten.

”Betyder det så, at der aldrig mere kommer en skattelettelse? Nej, det tror jeg ikke. Der er råd til at følge demografien - uden skattestigninger. Og der er endda også lidt til, som eksempelvis ville kunne bruges på målrettede skatte- og afgiftslettelser,” siger han.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce