"Ideologisk brandudsalg": Løkke lover milliarder til velfærd

Lars Løkke Rasmussen spiller i dag ud med et velfærdsløfte på i alt 69 milliarder kroner. Panik før lukketid, mener Socialdemokratiet.
Foto: Pressefoto: Venstre
Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lover i dag 69 milliarder kroner til kernevelfærd frem til 2025.

”På grund af den ansvarlige politik, vi har ført, kan vi afgive et velfærdsløfte til Danmark. Vi vil afsætte 69 milliarder til kernevelfærd frem mod 2025,” siger Lars Løkke Rasmussen onsdag i en tale til Dansk Erhverv.

Pengene skal bruges til at finansiere det demografiske træk, altså det faktum at der i fremtiden kommer flere børn og ældre og færre i den arbejdsdygtige alder.

Lars Løkke siger desuden, at han vil sløjfe det omdiskuterede omprioriteringsbidrag. Det går ud på, at kommunerne skal skære én procent af deres budget, som staten får råderet over. Det var regeringen, der selv indførte bidraget, men det bliver altså nu trukket tilbage.

Det drejede sig i alt om 2,4 milliarder kroner i 2017, 4,7 milliarder i 2018 og skulle have været på over syv milliarder i 2019.

Venstres hjemmeside kan man læse følgende om forslaget:

”Med Velfærdsløftet vil Venstre samlet investere 69 mia. kr. i mere og bedre velfærd i perioden 2020-2025, svarende til at vi vil lade det offentlige forbrug vokse med 0,65 pct. hvert år, så det følger det demografiske træk. Det kan vi gøre inden for de eksisterende økonomiske rammer uden at hæve skatten, fordi dansk økonomi er solid, og fordi vi pga. vores reformer og ansvarlige økonomiske politik kan se ind i en årrække med plus på den offentlige saldo.”

Panik før lukketid

Hos det store oppositionsparti, Socialdemokratiet, mener man, at Løkkes velfærdsløfte er et valgkampsstunt.

”Man skal ikke bare se på, hvad folk de siger, men hvad de gør. Det han har som sin politik i de fire år, han har siddet som statsminister, det har været nedskæringer på velfærden og uddannelserne,” siger partiets politiske ordfører Nicolai Wammen, der talte på Dansk Erhvervs årsdag som erstatning for partiformand Mette Frederiksen, der forsat er sygemeldt med et maveonde.

”Når man så kommer tre uger før et valg og siger, at nu vil man gøre det stik modsatte, så minder det mest af alt om panik før lukketid," siger han.

Danskerne gennemskuer bluff

Heller ikke SFs formand Pia Olsen Dyhr giver meget for Lars Løkkes velfærdsgaranti.

 ”Løkke har selv storpralet om, at han har siddet i regering i 14 af de sidste 18 år. Han har haft oceaner af tid til at udstede velfærdsgarantier. Indtil videre har han kun leveret skattelettelser. Det er lidt for bekvemt at komme i tanke om, at der også er noget der hedder velfærd, 2 minutter i valg,” siger hun i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio.

Pia Olsen Dyhr er tilfreds med at statsministeren er kommet på bedre tanker, men hun synes han oversælger omfanget af planen.

”Løkkes velfærdsløfte dækker kun lige det stigende antal børn og ældre. I SF vil vi have reelle forbedringer af velfærden – og det koster altså markant mere. Vores plan er at investere cirka 109 milliarder, hvis man opgør det på samme kreative måde, som Løkkes regnedrenge. Og dertil forbedre det sociale sikkerhedsnet og investere massivt i klimaet,” siger hun.

 ”Vi må altså have større ambitioner end status quo. Sundhedsvæsenet slår sprækker, uligheden stiger og klimaet truer os alle sammen. Det kan man ikke fixe med en lappeløsning to dage inde i valgkampen. Jeg tror godt, at danskerne kan gennemskue den slags bluff,” slutter hun.

Et ideologisk brandudsalg

Med sin udmelding lægger Lars Løkke Rasmussen sig helt op af Socialdemokratiet i den økonomiske politik i kampen om midtervælgerne, der ifølge meningsmålingerne har vendt den blå blok ryggen i stor stil. Det er i hvert fald vurderingen fra politisk kommentator Jarl Cordua:

”Venstre tager (...) et sikkert strategisk skridt ind mod midten. Nu gælder det kampen om midtervælgerne, der blev væk og er føget over hegnet til rød blok. Det ideologiske brandudsalg er i gang i Danmarks Liberale Parti, og pludselig snakker alle i dansk politik om andet end Stram Kurs og dets bizarre partileder,” han i en kommentar på berlingske.dk.

Løkke vil ikke udelukke skattelettelser

Selvom Lars Løkke Rasmussen nu lover milliarder til velfærd, så opgiver han dog ikke muligheden for at der også kan komme skattelettelser i den kommende regeringsperiode, hvis han skulle genvinde magten.

”Betyder det så, at der aldrig mere kommer en skattelettelse? Nej, det tror jeg ikke. Der er råd til at følge demografien - uden skattestigninger. Og der er endda også lidt til, som eksempelvis ville kunne bruges på målrettede skatte- og afgiftslettelser,” siger han.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Løkke lider af storhedsvanvid. Han ævler løs om underskud på 50 milliarder. Noget som ikke kom. Han snakker pokker øre af, og er så egocentreret. Det er panik før lukketid.

Lars Løkke Rasmussen! Fy for Helvede, hvor er du en utiltalende person!
Du har ødelagt Velfærdsdanmark i de sidste 4 år. Jeg har mærket det ved, at du har mindsket beløbet til velfærd år for år.
Jeg mistede mit højre ben på grund af kræft i 2015. Siden har jeg forsøgt at få en god protese, der kan give mig en god livskvalitet. Det har indtil nu været en håbløs kamp. Kommunen sagde nej, og det samme gjorde din Ankestyrelse, da jeg klagede.
Jeg besluttede ikke at spilde mit liv på grund af din uanstændige adfærd!
Jeg har satset på min "livsglæde". Jeg har sparet på mit forbrug. Efter 3 års indsats sparer jeg 40.000 til 60.000 kr op årligt som pensionist ved en anderledes adfærd. Det giver mig mulighed for at satse på min kones og min livsglæde. Jeg har haft råd til at købe et nyt knæ og en ny fod til min protese, så jeg får et bedre liv ved at være mere mobil end med det lort Aabenraa Kommune og Ankestyrelsen syntes var nok til sådan en skide kræftpatient, der sikkert alligevel bare ville dø - sådan føler jeg mig behandlet. Jeg havde ikke råd til bedre udstyr, end det jeg købte - jeg gik til grænsen. Jeg vil bare gerne have et rigtigt godt knæ og en tilsvarende fod, så jeg kan få et bedst muligt liv som handicappet.
Jeg har mindsket mit forbrug, og de hårdest ramte er de handlende m.v. i Aabenraa. Jeg forventer et årligt forbrug på ca. 7.000 kr. her i fremtiden i stedet for noget, der ville overstige kr. 50.000 årligt. Jeg har øget mine indkøb andre steder i Danmark, så forbruget der er ca. 25.000 kr. årligt, og det er det samme som mit forbrug i Flensborg.
Stableskillingerne skal bruges til glæder i vores liv! De bliver brugt til noget til glæde for min kone og mig.
Jeg håber, at andre finder deres egen måde at øge deres livsglæde på!
Jeg synes, at du - Lars Løkke Rasmussen - skulle skamme dig over det, du har gjort. Men det gør du tilsyneladende ikke!
Du lover en uspecificeret forbedring på kr. 69 mia. frem til 2025. Det betyder,at jeg i en stor del af resten af mit liv bliver betraget som handicappet pensionistaffald!
Fy for helvede, hvor er du en ulækker person!

Det er s'gu da helt utroligt. For det første: Hvorfor har du kørt det her samfunds velfærd i sænk, for så at forsøge at lokke husarerne i hus med, at du vil reparere det - formentligt for et mindre beløb, end du givet i skattenedsættelser og velfærdsforringelser. For det andet: Hvem tror på - for det er tro - og det hører normalt til i kirken om søndagen - at du vil kunne gennemføre det - med dem du er afhængige af. Du har jo i den grad villet være statsminister for enhver pris og derfor leflet i den grad for LA, C, DF for at blive siddende. Det er jo i den grad fup og fidus at påstå, at du vil kunne gennemføre det - med mindre altså S er med på den - på din banehalvdel. Og det kan jeg næppe tro.

Det lyder da akut barmhjertigt og flot.Det er der nok en helt særlig grund til. Selvom de fleste borgere kan erindrer sig, hvordan det blå regiment af politikere, år efter år har NEDSKÅRET igen og igen på snart sagt ALT vedrørende de svageste samfundsborgeres liv og levned. Og ført en politik, hvor man tager fra dem der intet har, og giver til dem der har. Lars Lykke kommer så nu med lovning om "oprejsning", for alle regeringen har gjort livet surt for. Lars Lykke er nok mest obs på,hvordan den gyldne taburet efter et valg, kan risikere at stå for fald.Derfor tid for at oppe sig,og dele to kroner ud til hver enkelt "lille liggende mand". Bemærk TO kroner FØR SKAT. Efter princippet giv og tag med samme hånd.På samme tid. En "narresut" at hænge op for folket.

Annonce