Annonce

Inde og ude i Vestjylland: Hvem vinder S-mandaterne

Hvem tager de socialdemokratiske mandater i Vestjyllands storkreds.
Vestjylland Storkreds dækker over et stort geografisk og demografisk områder fra det velhaverne i det  mondæne Silkeborg, over kludekræmmerne i Herning, til industribyen Viborg og helt ud til de gamle fiskerlejer på den jyske vestkyst.

Det vestjyske område kan om noget med rette betegnes som Venstres kerneland. Her fik partiet alene 34,3 procent og den samlede røde blok måtte nøjes med blot 41,9 procent af stemmerne. Socialdemokraterne fik 23 procent af stemmerne, hvilket er en smule under landsgennemsnittet på 24,2 procent.


S-kandidater Vestjylland some

Ingen S-overraskelser
Det gav valg til fire S-medlemmer; Thomas Jensen, Mogens Jensen, Karin Gaardsted og Anette Lind. De fire genopstiller alle sammen og står umiddelbart alle til genvalg.

Vestjyllands Storkreds består af 11 opstillingskredse, hvoraf seks er såkaldte dobbeltkredse, hvor der er to kredse i sammen kommune (Silkeborg Syd/Nord, Herning Syd/Nord og Viborg Øst/Vest).

Ingen af de fire kan betegnes som direkte stemmeslugere. Og det skaber en situation, hvor det er meget få stemmer, der adskiller de forskellige kandidater. Thomas Jensen er med 7.500, den der fik flest og det er kun 3000 mere end Rasmus Lynghøj der blev 2. suppleant. Så det er ikke meget der skal flyttes.

Hos Socialdemokraternes modstandere er de helt store stemmeslugere Venstres næstformand Kristian Jensen med godt 17.300 og politisk ordfører Inger Støjberg med knap 16.500 personlige stemmer.

Det bliver desuden interessant at se, hvor mange stemmer de konservatives formand Søren Pape Poulsen, der var en rimelig populær borgmester i Viborg, kan trække. Han fik 6.566 personlige stemmer til kommunalvalget.

S-tal vestjylland

To gange genvalg til to gange Jensen
Socialdemokraternes på landsplan mest profilerede kandidat er handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, der stiller op i Herning Sydkredsen. Både Herning Syd og Herning Nordkredsen er hver for sig ikke specielt gode kredse.

Han har i indeværende periode været både gruppeformand, blev ”forfremmet” til næstformand i 2012 og sidste år blev han så minister. Nu er posten som udviklings- og handelsminister ikke den mest profilerede, men det bør være alt rigeligt til at sikre ham en periode mere. Det store spørgsmål er hvor meget afkast en ministerpost giver på valgdagen.

For de fattige kvinder i det sydlige Bangladesh er klimaforandringer ikke politik og konferencer - det er benhård...

Posted by Mogens Jensen on 17. marts 2015

Hvor meget rykker kampen for de fattige kvinder Bangladesh i Herning og omegn?

Mogens Jensen har siddet i folketinget siden 2005, men er aldrig blevet den helt store stemmesluger. Ved det seneste valg fik han 6.461, hvilket var en fremgang i forhold til 2007 på 1.100 stemmer. Det opvejes dog af, at Mogens Jensen er den S-kandidat, der er bedst til at hive stemmer fra resten af de vestjyske kredse. Han får kun 71 procent af sine personlige stemmer i en af de to Herningkredse. En tredjedel af dem han henter udefra får han i Ikastkredsen, der også dækkes af Herning Folkeblad.

Anderledes lokal kandidat er erhvervsordfører Thomas Jensen, der er opstillet i Silkeborg Sydkredsen. Ved sidste valg fik han 96 procent af alle hans personlige stemmer i de to Silkeborgkredse, 7288 ud af 7560. Det er mere end rigeligt til at blive valgt. Thomas er måske ukendt i de landsdækkende medier, men slog igennem lokalt i en diskussion om linjeføringen af motorvejen gennem Gudenådalen. Den gang satser han igen lokalt med sin ’Stem Silkeborg kampagne’, hvor det dog ser ud til at være de øvrige partier, som han skal hente fra. S-stemmerne er støvsuget.

Thomas Jensen blev desuden udråbt som bagmanden til hjemmesiden ”En sosses bekendelser”, der i en længere periode drev gæk med partiet.

Girl-fight: Fire kvinder om to pladser
De to sidste mandater bliver formentlig besat af innovationsordfører Karin Gaarsted, der er opstillet i Viborg Vestkredsen og af børne- og forsvarsordfører Annette Lind fra Holstebrokredsen. Begge kom første gang i folketinget i 2011.

Annette Lind fik faktisk flere personlige stemmer end Karin Gaardsted, men fordi Gaardsted fik flere tillagte partistemmer, så fik hun det tredje mandat og Annette Lind det fjerde.

Det er lykkedes Anette Lind, at markedsføre sig som hele ’Nordvestjyllands stemme’, hvilket betyder at man må forvente at hun vinder flere stemmer i både Struer, Lemvig og Skive. Hendes far er tidligere borgmester i den forhenværende Spøttrup kommune kan også blive en faktor, da Peter Christensen, der ligeledes har været borgmester i samme kommune ikke længere er opstillet. Det grundige forarbejde i Nordvestjylland kan gøre, at Anette Lind formentlig tager det tredje mandat.

Annette Lind har til dette valg være ude og polstre sig i kampen og er nu også Ringkøbingkredsens-kandidat. Socialdemokratiet regler forbyder kandidater at være kandidat i mere end en kreds og det betyder i praksis, at Ringkøbingkredsen ingen kandidat har opstillet og det betyder, at Anders Andreasen, der er skyggekandidat i Herning Nord og som alfabetisk kommer først, står øverst på stemmesedlen. Men det er altså Annette Linds plakater som kommer op og hænge i kommunen.

Annette Lind ringkøbing

Ved sidste valg fik Anette Lind kun 45 personlige stemmer i Ringkøbingkredsen og kan hun hæve det tal til bare 1.500, som er halvdelen af hvad kredsens tidligere kandidat fik, så burde hun kunne blive genvalgt.

Karin Gaardsted fik et pænt valg som førstegangsopstillet i Viborg Vestkredsen og med Viborg Østkredsen i baghånden, har hun et meget pænt grundlag på cirka 14.000 S-stemmer. Så gør det ikke så meget, at hun ikke får så mange stemme uden for Viborg.

En sjov sidehistorie om Gaardsted er at hun tidligere har været borgmesterkandidat, men trods et meget pænt personligt stemmetal på 6.561 stemmer, måtte se sig slået i konstitueringsforhandlingerne af Søren Pape Poulsen.

Ingen plads til Paulin og Dam
De to siddende folketingsmedlemmer udfordres af Anne Paulin, der er ny kandidat i den store Skivekreds, der med godt 9.000 S-stemmer er den største, og Helle Dam, der gør comeback som folketingskandidat i Struerkredsen, hvilket hun også var ved valget i 2007. Begge ser ud til at få det uhyre svært.

Sidst var det under 800 stemmer i alt, der skilte Annette Lind og Skivekredsens kandidat i ’11, Peter Christensen. Hvis Anne Paulin denne gang skal kunne true Gaardsted om det fjerde mandat, kræver det at hun er i stand til at trække stemmer uden for Skive. Peter Christensen tog 88 procent af de personlige stemmer i kredsen, men fik altså kun 550 stemmer uden for kredsen. Ellers må Paulin nok tage til takke med pladsen som førstesuppleant.

Helle Dam var folketingskandidat i Struerkredsen ved valget i 2007 og blev i den ombæring valgt som 1. suppleant, hvilket gav hende knap en måned som folketingsmedlem i 2009. Struerkredsen er 2000 stemmer mindre end Skivekredsen og deler desuden lokalavisen Dagbladet Holstebro-Struer med Annette Lind, hvilket betyder at Linds annoncer og evt. redaktionel omtale også rammer Struer.

Sidste gang gav det Annette Lind 480 stemmer i Struer og det har Helle Dam ikke råd til at tabe. Det forudser jeg at hun gør og dermed ender hun som 2. suppleant.
Netavisen Pio forudser:
Bliver sikkert valgt
Thomas Jensen, Silkeborg Sydkredsen
Anette Lind, Holstebrokredsen
Mogens Jensen, Herning Sydkredsen
Karin Gaardsted, Viborg Vestkredsen

Bliver formentlig ikke valgt
Anne Paulin, Skivekredsen

Bliver helt sikkert ikke valgt
Helle Dam, Struerkredsen
Frank Heidemann, Ikastkredsen
Anders Andresen, Herning Nordkredsen
Kasper Skov, Viborg Vestkredsen
Lars Fibæk, Silkeborg Nordkredsen

Frem mod folketingsvalget valget bringer Netavisen Pio en serie af analyser af hvilke af de socialdemokratiske kandidater, der lige nu står til at blive valgt.

Her er analysen af Københavns Storkreds
Her er analysen af Københavns Omegns Storkreds
Her er analysen af Fyns Storkreds
Her er analysen af Sydjyllands Storkreds
Her af analysen af Nordjyllands Storkreds

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet