Annonce

Industrien igen på fremmarch i Danmark

Under Helle Thorning-Schmidt er industrien for første gang i årtier vokset, og udgør nu en markant større del af økonomien end for fire år siden.
Mens der i valgkampen har været meget fokus på, at beskæftigelsen i Danmark er steget de sidste fire år, har der været knap så meget fokus på, at industrien de seneste år udgør en stadig stigende del af dansk økonomi. Efter ti år med konstant tilbagegang, kan Helle Thorning-Schmidt nemlig også glæde sig over, at industrien  nu atter på fremmarch i Danmark.

Det viser nye tal fra Produktionspanelet, som har undersøgt industriens andel af den såkaldte bruttoværditilvækst i perioden 2000-2014. Bruttoværditilvæksten svarer til bruttonationalproduktet fratrukket en række produktionsskatter. Den viser, at industrien i 2014 stod for 14 procent af den samlede værditilvækst, hvilket er den første fremgang i årtier.

Industrien har ellers været i tilbagegang i årtier. Særligt i perioden fra 2002 til 2010 skete der et markant fald i industriens andel af værditilvæksten. Hvor industrien i 2002 stod for 16,5 procent af værditilvæksten i dansk økonomi, stod den i 2010 kun for godt 12,5 procent. Altså en tilbagegang på 25 procent på ti år. Beskæftigelsen faldt med cirka 110.000 personer, hvilket også svarer til omkring en fjerdedel.

Produktivitetskommissionen fremhæver blandt andet en bedre konkurrenceevne, bedre produktivitet og de senere års politiske reformer som årsager til, at industrien nu har bedre vilkår i Danmark.

Figur 1: Industriens andel af den samlede værditilvækst (BVT), 2000-2014
Industri BVT
(Kilde: Produktionspanelet 2015, Gode job, s. 10)

Som det ses af figuren, har Danmark hele vejen op gennem nullerne ligget under gennemsnittet for OECD-landene. Og også markant under vores nabolande, Tyskland og Sverige. Den økonomiske højkonjunktur i midten af nullerne kom ikke industrien til hjælp, og da krisen ramte i 2008, gik det særligt hårdt ud over industrien. De seneste års fremgang betyder samtidig, at Industriens andel af den danske økonomi nu svarer til niveauet før krisen, og næsten er identisk med gennemsnittet for OECD.

Danmark skal være et produktionssamfund
Industriens fremgang skal formentlig også ses i sammenhæng med, at der fra politisk hold er kommet mere fokus på, at industrien fortsat udgør en vigtig del af den danske økonomi. Tilbage i nullerne var det ellers en udbredt opfattelse af, at Danmark skulle været et videnssamfund, hvor vi udtænkte smarte nye løsninger, som så kunne produceres i Kina.

De senere år er synes fokus imidlertid at være skiftet, så der nu er en bred accept af, at viden og produktion går hånd i hånd. Det ser man blandt andet i regeringens Vækstplan DK fra 2013, hvor det blandt andet hedder, at Danmark skal være et ”grønt videns- og produktionssamfund”, og at regeringen vil arbejde for at ”gøre Danmark attraktivt som produktionsland”.

Regeringen har blandt andet sænket en række energiafgifter, lempet selskabsskatten og gennemført en reform af de erhvervsfaglige uddannelser med henvisning til, at industrien i Danmark skal styrkes.


Flere artikler om emnet