Kampagnens, der foreløbig skal vare i to år, formål er at virksomhederne synliggør og opretter de praktikpladser, der skal til for at uddanne fremtidens faglærte.
”Det er et paradoks, at der er virksomheder, som mangler dygtige lærlinge og elever samtidig med, at flere unge ikke kan finde en praktikplads. I DI vil vi derfor se på de uddannelser, hvor der både er unge, som søger praktikplads, og virksomheder, der efterspørger lærlinge,” siger Karsten Dybvad.
Mangler industriteknikere
DI vil i første omgang forsøge at finde flere pladser til lærlinge på uddannelsen til industritekniker, da der her er mange virksomheder, som mangler lærlinge. Samtidig viser DI’s tal, at der er 89 elever fra industriteknikeruddannelsen der lige nu i gang med skolepraktik i et praktikcenter i stedet for i en virksomhed. Derfor kontakter DI nu de erhvervsskoler, der har industritekniker-lærlinge i deres praktikcenter.
"Alle, der er kvalificerede, motiverede og klar til at komme ud på en virksomhed skal have tilbudt en praktikplads inden sommerferien. Det vil sige, at de skal være aktivt søgende og klar til at flytte for at komme i praktik," siger Karsten Dybvad.
Fagbevægelsen bakker op
DI’s initiativ får ros fra blandt andet fagbevægelsen, hvor man længe har forsøgt at gøre opmærksom på problemet med de manglende praktikpladser.
”Jeg er ikke i tvivl om, at det vil gøre en stor forskel. Mange arbejdsgivere ved godt, at det er et stort problem, og at de selv sidder med nøglerne. Her kan kontakten fra DI betyde, at de tager en ekstra lærling,” lyder det fra Claus Jensen, der er forbundsformand for Dansk Metal.
Ifølge Dansk Metal gik derfra 2011-2013 ikke færre end 1.627 industriteknikere på pension, imens der i samme periode blot udlært 756 personer.
I sidste uge viste tal, at der lige nu er 2.800 unge der lige nu står og akut mangler en praktikplads.