Inflationen stiger, og ældreplejen har problemer med at rekruttere nye sosu'er

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at stigende priser på el og gas betyder, at forbrugerpriserne - også kendt som inflationen - i september var på det højeste niveau i ni år, at der mangler hænder til at hjælpe de ældre borgere med rengøring, sygepleje og omsorg, samt at viceborgmesteren i Frederikssund Kommune, Lars Thelander Bostrøm, er blevet smidt ud af Dansk Folkeparti. Og så har ligestillingen vundet en sejr på håndboldbanen. Kravet om at kvindelige strandhåndboldspillere skal være iført bikini, når de spiller kampe, bliver nemlig fjernet.

Tak fordi du læser med.

Uhørt stigning: Priser på el og gas stormer i vejret

Stigende priser på el og gas betyder, at forbrugerpriserne - også kendt som inflationen - i september var på det højeste niveau i ni år.

Priserne er steget med 2,2 procent det seneste år, og det er ikke set højere siden november 2012.

Det skriver Ritzau ifølge Fagbladet3F.

Ifølge Danmarks Statistik er det især højere priser på el, som trækker op med en stigning på 15,2 procent det seneste år, hvilket er den største stigning i 13 år.

De højere priser skyldes blandt andet vejret i løbet af sommeren. Det har regnet mindre end normalt i Norge og Sverige, forklarer Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

“Det har tæret på vandmagasinerne hos de nordiske vandkraftværker, der producerer el til blandt andet Danmark, og dermed sendt elpriserne i vejret,” lyder det.

“Dertil har mindre blæst hen over sommeren ført til mindre elproduktion ved vind.”

Også priserne på gas er steget voldsomt på det seneste. Prisstigningen på gas over det seneste år er 52,8 procent, og det er største årlige stigning siden 1980.

Gas fylder mindre i det samlede billede, når man ser på tallene for forbrugerpriser, men udviklingen betyder en markant højere regning for de omkring 400.000 husstande i Danmark, der opvarmer deres hjem med naturgas.

Udviklingen i forbrugerpriserne bliver fulgt tæt af blandt andet økonomer og Nationalbanken.

Fra samfundets side vil man gerne have en lille, stabil stigning i priserne, fordi det holder gang i forbruget. Typisk sigter man efter en stigning på to procent om året.

Læs hele historien her. 

 

Undersøgelse: Ældreplejen oplever massive problemer med at rekruttere nye sosu'er

Der er ikke nok ledige hænder til at hjælpe de ældre borgere med rengøring, sygepleje og omsorg.

Det skriver Altinget.

Ifølge den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering forbliver næsten halvdelen af alle sosu-jobopslag nemlig ubesatte eller besættes af personer uden de ønskede kvalifikationer.

"I værste tilfælde betyder det, at du selv skal passe din mor og far," siger sektorformand for social- og sundhedssektoren i Foa, Torben Klitmøller Hollmann, og tilføjer:

"Det er i den grad et problem under vores velfærdssamfund. For så går man på arbejde, men har hovedet et andet sted. Man er bekymret for, om sin gamle mor eller ægtemand bliver behandlet ordenligt, fordi der ikke er nok hænder til, at tingene fungerer. Mere og mere vil påhvile os, hvis velfærdssamfundet ikke kan løse det."

Han opfordrer derfor til, at ældreområdet gentænkes, og påpeger, at det ikke er nok med en velfærdslov, der giver flere midler.

På landsplan viser opgørelsen, at den forgæves rekrutteringsrate for social- og sundhedshjælpere ligger på 44 procent, mens den er 48 procent for assistenter. Samlet set drejer det sig om 13760 sosu-stillinger, hvor rekrutteringen har været forgæves.

Læs hele historien her.

 

Viceborgmester smidt ud af Dansk Folkeparti efter sag om vanvidskørsel

Viceborgmester i Frederikssund Kommune, Lars Thelander Bostrøm, er blevet smidt ud af Dansk Folkeparti.

Det skriver TV 2.

Lars Thelander Bostrøms medlemskab i Dansk Folkeparti er fortid, efter han fredag morgen ved sin bopæl i Jægerspris blev sigtet for spirituskørsel med så høj en promille, at han samtidig fik beslaglagt sin BMW.

Ifølge viceborgmesteren var det dog en veninde, der kørte bilen og ikke ham selv, og derfor kræver han sin bil tilbage. Politiet mener imidlertid noget andet, og mandag skal en dommer så tage stilling til sagen.

Viser en blodprøve, at promillen har været højere end 2,0, kan Lars Thelander Bostrøm sigtes ikke kun for spritkørsel, men for vanvidskørsel. Reglerne om vanvidskørsel trådte i kraft 31. marts i år.

Allerede i 2020 blev det fra Dansk Folkepartis side besluttet, at Lars Thelander Bostrøm ikke skulle genopstille ved kommunalvalget i år.

Dengang hed det, at der var "politiske uoverensstemmelser" mellem ham og partiet.

Læs hele historien her.

 

Tre arbejdsmarkedsforskere deler nobelprisen i økonomi

Nobelprisen i økonomi er mandag blevet tildelt tre forskere, der blandt andet har studeret arbejdsmarkedets mekanismer.

placeholder

Den prestigefulde pris deles halvt mellem David Card samt duoen Joshua Angrist og Guido Imbens. De er født i henholdsvis Canada, USA og Holland, men er alle tilknyttet amerikanske universiteter.

David Card får prisen "for sit empiriske bidrag til arbejdsmarkedsøkonomi".

Duoen med Joshua Angrist og Guido Imbens hyldes "for deres metodiske bidrag til at analysere årsagssammenhænge".

Nobelprisen i økonomi er ikke en af de oprindelige nobelpriser.

Nobelprisen er blevet givet i kategorierne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901. I 1968 indstiftede Sveriges Riksbank prisen i økonomi for at ære Alfred Nobels minde. Første uddeling af den var i 1969.

 

Internationalt forbund fjerner bikinikrav i strandhåndbold

Et udskældt krav om, at kvindelige strandhåndboldspillere skal være iført bikini, når de spiller kampe, er blevet fjernet.

Det Internationale Håndboldforbund (IHF) har nemlig opdateret de officielle regler og retningslinjer for afviklingen af strandhåndboldkampe. Her fremgår det, at kvinder fremover - ligesom mænd - kan spille i shorts og tanktop.

Kvindernes uniform skal dog modsat mændenes være tætsiddende. De nye regler træder i kraft 1. januar.

"Det her er absolut et stort skridt i den rigtige retning for mere ligestilling i beach handball," skriver Dansk Håndboldforbund på Twitter.

placeholder

Det Norske Håndboldforbund fik i juli en bøde af Det Europæiske Håndboldforbund (EHF), efter at Norges kvindelige strandhåndboldlandshold havde spillet en kamp ved EM iført shorts i protest mod sportens beklædningsregler.

Episoden skabte øget fokus på emnet, og for nylig opfordrede kultur- og sportsministrene i de nordiske lande IHF til at ændre reglerne. Det er altså nu blevet gjort.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce