Ingen regler for bønnekald i Danmark

Tre ansøgninger om bønnekald fra bl.a. Islamisk Trossamfund: "Vi mener ikke, at bønnekald hører til i Danmark," siger minister
Foto: Jan Kjærgaard/Netavisen Pio
Imam Ali Moskéen i Københavns nordvest-kvarter
Der eksisterer ingen regler for bønnekald i Danmark. Af samme grund vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye nu have belyst muligheden for et eventuelt forbud mod bønnekald.

Partierne i blå blok foreslår, at man ved lov forbyder “elektrisk forstærket bønnekald og lignende religiøse ytringer i det offentlige rum”. Forslaget kommer til behandling i Folketinget tirsdag eftermiddag.

I maj var der et eksempel på, at unge muslimer kaldte til bønnekald ved Gellerup Kirke i Aarhus.

Tidligere på måneden svarede Tesfaye Dansk Folkepartis Marie Krarup, at han og regeringen ikke er parat til at lovgive på området på baggrund af en enkelt hændelse: 

Regeringen mener umiddelbart ikke, at vi med det enkeltstående eksempel har et problem af et sådant omfang, at lovgivning er nødvendig

“Regeringen mener umiddelbart ikke, at vi med det enkeltstående eksempel har et problem af et sådant omfang, at lovgivning er nødvendig,” lød svaret fra Tesfaye.

Den holdning vil udlændinge- og integrationsministeren gentage tirsdag eftermiddag under behandlingen af forslaget fra blå blok. Til gengæld vil han have sagen juridisk belyst, sådan at Danmark står rustet til at gribe ind, hvis problemet vokser:

"Det skal ikke være sådan i Danmark, at man bliver forstyrret af et bønnekald på vej ned i Føtex efter fredagsslik fredag eftermiddag. Vi har kun set ét eksempel indtil videre, og vi er derfor endnu ikke der, hvor det er relevant at lovgive. Men regeringen deler bekymringen for, om det, vi så i Gellerup, er starten på en tendens. Og vi mener ikke, at bønnekald hører til i Danmark," siger Mattias Tesfaye til Netavisen Pio og fortsætter:

Det skal ikke være sådan i Danmark, at man bliver forstyrret af et bønnekald på vej ned i Føtex

"Derfor vil vi nu tage initiativ til at få lavet en juridisk afklaring af muligheden for et eventuelt forbud mod bønnekald. Der har mig bekendt stadig kun været ét elektrisk forstærket bønnekald. Men vi sikrer nu, at vi har afklaret reaktionsmulighederne, hvis problemet udvikler sig. Det synes jeg er fornuftigt.”

Ministerier kan ikke behandle ansøgninger

I et svar til Nye Borgerliges Pernille Vermund, bekræfter Tesfaye, at der ikke eksisterer regler for bønnekald i Danmark:

“Jeg kan bekræfte, at jeg den 23. april 2020 har modtaget en anmodning fra Dansk Islamisk Trossamfund om tilladelse til bønnekald fra deres menigheder under COVID-19. I ministeriets besvarelse er det oplyst, at der ikke er lovgivning på Udlændinge- og Integrationsministeriets område, der regulerer bønnekald fra moskéer, hvorfor ministeriet ikke kan behandle ansøgningen.”

Det hedder videre i svaret, at Kirkeministeriet har besvaret de tre henvendelser om tilladelse til bønnekald. Det fremgår at heller ikke inden for Kirkeministeriets område eksisterer regler, der regulerer bønnekald fra moskéer. Af samme grund har ministeriet ikke kompetence til at godkende bønnekald:

der ikke er lovgivning på Kirkeministeriets område, der regulerer bønnekald fra moskéer

“I Kirkeministeriets besvarelser er det oplyst, at der ikke er lovgivning på Kirkeministeriets område, der regulerer bønnekald fra moskéer, og at kirkeministeren derfor ikke har kompetence til at godkende, at der foretages bønnekald fra trossamfundenes moskéer.”

I svaret til Marie Krarup betegnede Tesfaye bønnekaldene i Aarhus som “voldsomt anmassende”:

“Regeringen har generelt ikke noget problem med, at borgere signalerer tilknytning til en bestemt religion. Samtidig mener jeg, at den slags bønnekald, vi har set i Aarhus under covid-19, er voldsomt og anmassende for de borgere, der bor i nærheden, og som skal høre på det,” hedder det i svaret.

På grund af grundlovens bestemmelse om religionsfrihed i Danmark og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention kan Danmark ikke forbyde bønnekald fra en bestemt religion. Et forbud mod bønnekald må i givet fald rettes mod alle religioner. Af samme grund retter blå bloks lovforslag sig da heller ikke mod muslimsk bønnekald, men derimod mod “elektrisk forstærket bønnekald og lignende religiøse ytringer i det offentlige rum.” 

Mattias Tesfaye vil nu have afdækket, om der er indført lovgivning i andre europæiske lande, som kan inspirere Danmark i fald problemet vokser.

Opdateret med kommentarer fra Mattias Tesfaye

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ja den stamme udlændingepolitik forsvandt som dug for solen da Mette magtfuldkommenhed kom til magten!

Godt gået Thomas... Idiot !!!

Hvis man lader sig forstyrre af et bønnekald, er man vist et forstyrret menneske i forvejen. Det er dog okay med mig, hvis man ikke vil tillade forstærkning via højttalere, og nu vi er i gang, kan vi så ikke også få forbudt al den bimlen fra kirkeklokkerne om søndagen?

Synes også det er ret generende med alle
de kirkeklokker. Har støjen fra Frihavnskirken daglig. Den støj kunne jeg godt undvære. Med de kommunikationsmidler vi har, skulle man vel nok kunne informere kunderne, uden chikane af alle mulige irrelevante mennesker.

Ja lad os forbyde religiøs forkyndelse i det offentlige rum!
Religion er en privat ting som høre hjemme i private omgivelser, og ikke i det offentlige rum!

Kirkeklokkernes hævd på at ringe er ikke religiøst, men kulturhistorisk, begrundet.

Thomas Fup (eller hvad han/hun/hen end kalder sig) bor åbenbart på Østerbro. Måske tæt på Frihavnskirken.

Spændende, er det din nabo?

Hvad med at tage skridet fuldt ud
Forbyd påsken, store bededag, kristi himmelfartsdag,pinsen, og julen
NEJ DET ER VORES KULTUR OG KIRKE-KLOKKERNE ER OGSÅ VORES KULTUR
Og bare lige,,,Jeg bor lige op og ned af en kirke
Man vænner sig til det, lige som med bilerne og flyverne

Fint at fjerne religion... fjern kirker og hvad dertil hører...

Harald Blåtand var tvunget af en tysk Kejser til at tro på en jøde der sandsynligvis aldrig har eksisteret...

Hvis folk vil tro på den slags, der aldrig har bragt noget godt, så må det være folks personlige sag... Kirkeklokker er ikke kultur det er støj... bønnekald er ikke kultur det er støj...

I øvrigt er jødernes og muslimernes gud den samme Abrahams gud... fortolket forskelligt... Jesus blev født af en fattig jomfru, så derfor kunne Muhammad jo gifte sig med en jomfru på 6 år, og han var 52 år... var der nogen der sagde "barnebrude"... han bollede hende tyk som 8årig, hvem sagde pædofili... ? nå ja, kultur... ligesom små drenge har måtte lægge røv til præster og kardinaler og måske paver i den katolske kirke... Var der nogen der sagde pædofili ?

Nixen biksen... religion har aldrig bragt noget godt... skal vi i Danmark tro på noget, så må det være Asetroen...

og så, i en tid med computer, mobiltelefoner og Coronavirus, er der alligevel folk der tror på en gud eller hvad det nu er... jeg forstår det ikke !!!

Evigt liv... jeg var lige ved at sige... Vorherre bevares... men det undlader jeg så !!!

Henrik personligt er jeg ligeglad, vi kan godt forbyde religion i det offentlige rum!
Men når nu grundloven siger at Danmark er et kristent land, og derfor har folkekirken sær status mener du så at grundloven skal ændres?
Og er der andre ting som du ønsker at ændre ved vores grundlov?
Og mener du at andre der ønsker at ændre grundloven også på grund af noget som de ikke mener har bragt noget godt med sig, er en saglig begrundelse for at gøre det?
Du fremstår lidt vred og frustreret!

Nu er det jo sådan Thomas, at du ikke plejer at vide hvad du skriver om, og det passer så sandelig også i dette tilfælde...

Jeg er hverken vred eller frustreret, den slags smålighed lader jeg dig om, men hvis det kræver en grundlovsændring at fjerne religion fra det danske samfund, så for min skyld ingen alarm, jeg bruge ikke kirken til noget, og jeg kan ikke se at kirken har noget fornuftigt at bibringe mig... men selvfølgelig så giver det mulighed for at komme af med vor tids hellige...

Jeg kan ikke se hvilken nytte vi har af præster eller biskopper... så hvis folk vil ha' en kirke, så må de selv betale for brugen.

Henrik så hvis andre vil ændre grundloven fordi der er ting som de ikke mener har noget fornuftigt at bibringe dem, så er det lige i din ånd?

Henrik er du virkelig så uintelligent?

Er det alt som du ikke føler har noget fornuftigt at bibringe der skal forbydes?

Et det ligesom når du mener at Læsø og Bornholm skal være de nye klima øer?
Eller når du påstår at Lagkagehuset snyder i skat, selvom alle eksperter siger at det ikke er tilfældet?
Henrik Henrik Henrik du er vist bare en Troll som forsøger at skabe splid og splittelse!

Nej Thomas... Det med det uintelligente er din afdeling, og dertil at du er en idiot, der stadig ikke har fattet noget som helst.

En grundlovsændring er en meget vidtgående ændring i det danske samfund, men når en lov er åbenlyst forkert, som f.eks. at der er lov om tro... altså ikke om viden men om tro, så burde man overveje en grundlovsændring, og den ville jeg gå ind for.

At betale kirkeskat er jo at sammenligne med tidligere tider tiende, så jo før vi kommer af med en grundlovsbestemt tro, jo bedre er det... er du bange for ikke at komme i paradis... så kan jeg trøste dig, at for dit vedkommende vil døden være som at komme i paradis, du ved det bare ikke selv.

og med hensyn til dit ekstra lag på lagkagehuset, så arbejdes der på, at gøre skatteparadiset på kanaløerne udlagt som skattely, og selv EU er på vej med en lov, således at dit tåbelige råberi om lagkagehuset stopper, fordi de på den måde unddrager sig skat i Danmark... hvilket også kommer til at gælde for Coca Cola, McDonald og andre store skattesnydere... så glæd dig lille dumme Thomas, og tag lige at bruge .... nå nej, jeg ville faktisk ha' skrevet fornuften, men det ville jo være mere end forkert j dit tilfælde !!!

Prøv bare at sætte kirkeskat og kirkeklokker
til folkeafstemning om endring af grundloven
der vil være lige så stor opbakning til bevarelse
af kirkeskat og klokker som der er til kongehuset
75-80 procent og ja jeg betaler kirkeskat med glæde
OG OG når jeg skrev man skulle droppe pinse.påske,jul osv
så mente jeg at de dage så ikke længer er helligdage
og så kan man lige så godt kunne arbejde de dage
8-10 helligdag pist borte "
og
og Der bliver en vindmølle-park på øen Bornholm
og en vindmølle-park på en kunstig ø i nordsøen

Henrik lille tosse, du kan da bare fravælge at betale kirkeskat!
For satan hvor er du ikke særlig intelligent;-);-)

Thomas... din lille idiot...

Du er vist ikke den rette til at bedømme hvem der er intelligent, det kræver forstand, og det er en mangelvare hos dig...

Du har stadig ikke fattet at jeg via grundloven har en tro på en gud... fatter du ikke at uanset om jeg betaler kirkeskat eller ej, så er jeg via grundloven påduttet noget der ikke findes, så en flok præster kan få fri bolig og en meget høj løn, grundlovssikret...

Når man sådan kan bestemme hvad jeg SKAL tro på, kunne man såmænd få indskrevet i grundloven, at månen er lavet af grøn ost... som jeg så skal tro på, fordi det står i grundloven...

Tidligere var der en der påstod, at der ifølge grundloven er religionsfrihed... Det er der heller ikke.... og man kan altså ikke bare bøje de i grundloven bestemte ting, uanset hvor tåbelige de er... så bare fravælge kirkeskat... Du er sgu dummere end politiet tillader !!!

Henrik hvorfor er du så sur?
Er du ensom? Måske du skulle prøve at tænke dig lidt om istedet for at bare lukke din vrede ud, det er meget usammenhængende og forvirrende!

Der er i grundloven en ret til religionsfrihed i grundloven, og grønd ost? Er du bindegal? Grøn ost???

Og jeg ønsker da heller ikke at betale til dovne ikke vestlige indvandrere, deres børn skal have ekstra bevillinger for at tilfredsstille deres kræver mentalitet, og de andre udgifter som koster samfundet milliarder, men sådan er demokrati jo lille Henrik.
Grøn ost? For satan Henrik, tag din medicin, gamle tosse!

Og PROBLEMET
Ingen svinekød ingen fællesbad osv osv
Udskyld men de vil blive ved entil
de har indført islam som vores kultur
OG jeg er ikke rassist

Der er meget der støjer her i tilværelsen, som man nødvendigvis ikke behøver at ha’ en holdning til, andet end støjen i sig selv er irriterende, og det må man så leve med.
Ved bønnekald ledes tankerne til hele religionen islam, og dens middelalderlige ideologi, og dens uheldige indtog i Danmark.
Folk må for min skyld, dyrke hvad religion de lyster inden for egne fire vægge.
Vi har religionsfrihed, men ikke religionslighed her i landet.
Det betyder at folkekirken er en del af vores kultur, og at det er vores religion her i DK.
Det foretrækker jeg frem for islam, der aldrig skal ligestilles med kristendom, og vores måde at praktisere vores tro på.
Kristendommen har dog trods alt udviklet sig, i modsætning til islam.
Derfor skal vi i DK bestemme om vi vil ha’ bønnekald og flere moskeer, hvor imamer kan indoktrinere og udbrede deres magt, og had til vores måde at leve på.
Jeg siger nej tak!
Hvad siger du ?

Der er absolut ingen god begrundelse for at tillade bønnekald, når man kan lytte til dem via apps på en telefon, og for den sags skyld kan udsende dem i æteren, så de målrettes modtageren. Kirkeklokker er den levende kulturhistorie, og for langt, langt de fleste ikke religion. Lige som det gælder, at kirkebryllupper, kirkebegravelser, og for mange: sågar gudstjenester til Jul og Påske, ikke er det.

Annonce