Annonce

Ingen samlet aftale om asylstramninger

Det var ikke er muligt for regeringen at få forhandlet en samlet asyl-aftale på plads med de øvrige forhandlingspartier. Det har ikke været muligt at blive enige om oprettelse af flygtningelandsbyer.
På trods af, at der var enighed om det meste, var det ikke muligt for regeringen få lavet en samlet aftale om stramninger på asyl- og flygtningeområdet med de øvrige partier i blå blok (Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative) og Socialdemokraterne.

”Der er enighed om en lang række af de punkter, der er i den tekst, vi har arbejdet med. Det eneste udestående er spørgsmålet om flygtningelandsbyer,” siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til TV2.

Uenigheden skyldes, at regerings støtteparti, Dansk Folkeparti, fastholder sit krav om, at regeringen forpligtes til at gennemføre såkaldte flygtningelandsbyer for flygtninge med opholdstilladelse for at aflaste kommunerne. Regeringens argument for ikke at ville være med, er at de først vil undersøge konsekvenserne af forslaget.

”Jeg vil ikke som minister stå på mål for, at vi lægger et helt system om uden overhovedet at vide, hvad konsekvensen er,” siger Inger Støjberg til Jyllandsposten.

Opbakning i folketingssalen
I stedet for at blive vedtaget som en samlet aftale, vil forslagene i stedet blive behandlet som en slags tilvalgsordning i folketingssalen, hvor regeringen regner med at have flertal for de fleste af forslagene.

De stramninger som der er opbakning til er, at personer med midlertidig opholdsstatus først kan få familiesammenføring efter tre år i stedet for et, at det skal være sværere at opnå permanent opholdstilladelse, at stramme reglerne for inddragelse af flygtninges opholdstilladelse samt en øget egenbetaling for ophold i asylcentre.

Også det meget omdiskuterede forslag om, at myndighederne skal have lov til at tage værdigenstande fra asylansøgere, så de kan betale for deres ophold i asylcentrene forventes der at være opbakning til.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, undrer sig over forhandlingsforløbet og kalder det en "gidselsituation mellem regeringen og den støtteparti" med henvisning til Venstre og Dansk Folkepartis uenighed om flygtningelandsbyer.

Det er ikke alle Venstre.folk der bakker op om aftalen. Her folketingskandidat Kåre Traberg Schmidt.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet