Annonce

Ingen tysk regering: S kræver nyvalg

Forhandlinger om regering i Tyskland brudt sammen. Men hvem har ansvaret?
Angela Merkels forsøg på at skabe en koalition er stødt på grund. Socialdemokraterne vil have nyvalg.

Siden det tyske forbundsdagsvalg i slutningen i september har forbundskansler Angela Merkel forsøgt at stable en ny regering på benene, efter at hendes tidligere koalitionspartner, detr skamskudte tyske socialdemokrati SPD har meddelt, at de ikke ønsker at tager en periode mere i regering.

Angela Merkel har i stedet indledt forhandlinger med det liberale FDP og miljøpartiet De Grønne om at indgå i en koalition. Disse sonderingsforhandlinger faldt mandag til jorden, da FDPs leder meddelte at der var for meget der skilte partierne.

Der bliver dermed ingen såkaldt Jamaica-koalition mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne,

”Det er bedre ikke at regere, end at regere dårligt,” lød det er fra FDPs leder Christian Lindner, da han forlod forhandlingerne.

Han mente, at trods de langstrakte forhandlinger, så var det ikke lykkedes at opbygge en grundlæggende tillid mellem parterne.

De fleste havde på forhånd ventet, at forhandlingerne ville blive besværlige, fordi der er store ideologiske forskelle der skiller parterne, blandt andet på flygtninge og klimaområdet.

SPD ønsker nyvalg
Christian Lindner har nu sagt, at han i stedet vil anbefale Merkel og CDU/CSU at lave en mindretalsregering med FDP som parlamentarisk grundlag. Og det kunne jo være en mulighed, hvis ikke lige det var for det faktum, at man I Tyskland ikke har tradition for mindretalsregeringer, som man kender det i Danmark.

I Tyskland har man siden 2. verdenskrig enten haft regeringer med et parti som havde flertal i parlamentet eller brede koalitioner, for eksempel med CDU og SPD.
Et alternativ til Jamaica-koalitionen er en ”grosse koalition” hvor CDU og SPD endnu en gang finder sammen henover midten.

Den model afvisersocialdemokraterne, der tabte 5 procentpoint ved valget og fik sin laveste opbakning i forbundsrepublikkens historie.

Socialdemokratiets nuværende ledere, herunder kanslerkandidat Martin Schulz, vil gerne have en ny chance hos vælgerne og foreslår derfor nyvalg. Men det forslag afvises af Martin Schulz’ partifælle, den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier.

”Mange vil stille sig uforstående og nære dyb bekymring - både i udlandet og i indlandet - og navnligt i EU-landene - hvis de politiske kræfter i Europas største og økonomisk stærkeste land ikke lever op til deres politiske ansvar,” siger den tyske forbundspræsident ifølge Ritzau til tyske Tagesschau.

Merkel mangler retning
Iagttagere af tysk politik peger på, at Angela Merkels evne til at handle pragmatisk og uden ideologiske bånde, som hun ellers normalt har udnyttet dygtigt, denne gang har svigtetr hende. Fordi hun ikke selv har været i stand til at udstikke en retning, men blot forsøger at manøvrerer sig efter de andre.

Det fungerede godt i den seneste regeringsperiode, hvor hun uden problemer kunne overtage en række socialdemokratiske mærkesager, mod at hun selv fik lov til at sidde for bordenden.Men nu er det ellers, normalt så stabile tyske demokrati kastet ud i en af sine værste politiske kriser siden genforeningen.

Og i stedet for at indlede regeringsforhandlinger, har partierne nu mere travlt med at placere aben for hvem der har ansvaret for de sammenbrudte forhandlinger.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce