Annonce

Intern appel til Løkke, terrorsanktioner til Iran og kritik om lovsjusk

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
God eftermiddag,

Netavisen Pio er klar med dagens overblik, og her kan du finde mere intern uro i Venstre, hvor samtlige regionsrådspolitikere har sendt et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen. Budskabet er enkelt: luk ikke regionerne.

Anders Samuelsen har fået en sejr i dag, hvor EU har vedtaget yderligere sanktioner mod Iran, efter det kom frem, at en iransk efterretningstjeneste sidste år havde planlagt et attentat på dansk jord.

Regeringen kritiseres for lovsjusk, når de på 3,5 år har gennemført 100 udlændingestramninger. Det gør lovgivningen uigennemskuelig, lyder kritikken. Og så har Klaus Riskær indsamlet vælgererklæringer i en fart, der ikke er set før.

Læs mere om vores udvalgte historier herunder. God fornøjelse!

 

Fælles intern appel til Løkke

Luk ikke regionerne. Sådan lyder det i en fælles appel til statsminister Lars Løkke Rasmussen fra samtlige af Venstres regionrådspolitikere i et internt brev.

På vegne af Venstres regionsrådsmedlemmer vil vi kraftigt appellere til, at det direkte folkevalgte element i regionerne bevares,” skriver de fem gruppeformænd, der repræsenterer samtlige Venstres 54 regionsrådsmedlemmer, ifølge Avisen Danmark, der har fået indsigt i brevet.

Appellen er den seneste i en stribe af interne advarsler fra V-politikere til statsministeren om ikke at fjerne regionerne i den planlagte sundhedsreform, som regeringen forventes at præsentere inden længe.

I Nordjylland peger gruppeformand Lone Sondrup på, at en afskaffelse af regionerne vil gøre det svære for borgerne at få hjælp, hvis der er problemer i systemet.

Det jeg er mest bange for, det er, hvis det bliver professionelle bestyrelser, så bliver de lokale forhold glemt. Det er jo os, folk ringer til, når der er problemer,” siger hun til Avisen Danmark.

Læs hele brevet og V-reaktioner hos Avisen Danmark her.

 

EU vedtager terrorsanktioner mod Iran

EU’s europa- og udenrigsministre har i dag på et møde i Bruxelles vedtaget nye sanktioner mod Iran, efter det i efteråret kom frem, at den iranske efterretningstjeneste havde planlagt et attentat mod eksiliranere i Danmark og Frankrig.

Det har i dag ført til, at dele af den iranske efterretningstjeneste er blevet placeret på EU’s terrorliste.  De enkelte personer har dermed indrejseforbud i EU og kan få midler indefrosset.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder det et markant skridt, og udtaler, ifølge Altinget,”Det sender et signal om en robust udenrigspolitik fra EU’s side, hvor vi forsvarer liberale frihedsrettigheder og Europas grænser, og det er jeg meget tilfreds med.”

Læs mere hos Altinget.dk.

 

Regeringens 100 stramninger kritiseres: ”Et monument over lovsjusk”

På Udlændinge- og integrationsministeriets hjemmeside kan man følge med i, hvor mange stramninger regeringen har indført på området. De første 50 blev fejret med kage, men nummer 100 er gået lidt mere stille igennem. Det er der en grund til, mener Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening, skriver DR.

 Hastigheden i lovændringerne har været med til at gøre lovgivningen uigennemsigtig og uoverskuelig for særligt advokater, der arbejder med udlændingeområdet.

”Jeg synes, at det er svært at følge med. Der sker knopskydning på knopskydning og alt udarbejdes i hast. Det her efterlader borgerne fuldstændig hjælpeløse. De har ikke en jordisk chance for at få overblik over den her lovgivning,” siger Bjørn Elmquist til DR.

Men det er ikke kun lovgivningens udformning. Også frister for høringer i forbindelse med lovændringer møder stærk kritik. Et 278 siders lovforslag, der indeholder stramninger aftalt i forbindelse med regeringens finanslovsaftale, er sendt til høring 22. december med frist 18. december. Alt for kort tid, lyder kritikken.

”Høringsfristen er alt for kort. Det handler om ekstremt kompliceret lovgivning, som berører rigtig mange mennesker. I sidste ende risikerer det at gå ud over borgernes retssikkerhed,” siger Josephine Fock, direktør i Dansk Flygtningehjælp, til DR.

Læs mere om kritikken her.

 

Klaus Riskær har fart på indsamlingen af vælgererklæringer

Erhvervsmanden er dog ikke i mål endnu, men har med sine 11.261 erklæringer kun opnået godt halvdelen af målet om de 20.109 vælgererklæringer, som det kræver for at kunne stille op som parti.

Erklæringerne er indsamlet på de godt to måneder, der er gået, siden Klaus Riskær meddelte, at han stiller op til folketingsvalget som parti.

Men selvom indsamlingen de første måneder har været imponerende, så er det ikke en garanti for, at Riskær når i mål.

Til Altinget siger valgforsker Kasper Møller Hansen ”[…] selvom det er meget imponerende og uden fortilfælde, at det er gået så stærkt, kan han ikke være sikker på, at han kan nå helt i mål.”

Læs mere om Klaus Riskærs vælgererklæringer hos Altinget her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet