Valg i Sverige gav intet jordskred
I går gik svenskerne til valg, og valget til Riksdagen blev ikke det jordskred, der var forudset. Socialdemokraterna gik 2,7 procentpoint tilbage, som var mindre end forventet, og S forblev største parti. Sverigedemokraterna gik 4,7 procentpoint frem, hvilket også var mindre end forventet. Det blev et tæt valg, hvor den rød-grønne blok opnåede 144 mandater, den borgerlige alliance 143 og Sverigedemokraterna 62.
Stefan Löfven (S) fortsætter umiddelbart som statsminister, men er kun sikker på sin post i de næste uger, hvorefter der skal være afstemning om statsministerposten i Riksdagen. Om han kan fortsætte mere permanent er uklart, da valgresultatet ikke giver flertal til nogen af blokkene, og ingen af blokkene umiddelbart ønsker at samarbejde med en af valgets store sejrherrer, Sverigedemokraterna. Löfven har ytret ønske om at danne en ”blokoverskridende regering” med deltagelse fra de socialliberale partier Centerpartiet og Liberalerna. Den melding er blevet gentaget af partiets gruppeformand i dag.
Det endelige valgresultat kendes dog først onsdag, da udenlandssvenskernes stemmer først optælles dér. Vi har skrevet mere om valgets udfald og situationen i svensk politik lige her. Vi har også samlet lidt resultater fra regional- og kommunalvalgene i artiklen her.
Grønlandsk regering sprængt i stykker på lufthavnssag
Den grønlandske Naalakkersuisut, dvs. regeringen i Grønland, tæller nu et parti mindre. Det lille parti Naleraq, der særligt repræsenterer de små fiskere og fangere, har forladt den grønlandske S-leder Kim Kielsens firepartikoalition i en strid om danske penge til grønlandske lufthavnsbyggerier. Det skriver Altinget.
"Det principielle i denne her sag er at den danske stat blander sig i interne grønlandske forhold. Vi opfatter det som om at man har "over rightet" den selvstyrelov, der er blevet vedtaget," siger Naleraqs leder, Hans Enoksen, til Altinget.
Dermed har Kim Kielsen (S) mistet sit flertal i det grønlandske landsting, Inatsisartut. Han kan i princippet regere videre, men afsøger nu muligheden for at danne en ny koalition, der har et flertal bag sig. Han har også afvist nyvalg. Grønlænderne var nemlig allerede til valg i april i år.
Historien kan læses hos Altinget her.
Rasmus Nordqvist valgt som Å-spidskandidat til Europa-Parlamentet
Alternativets udenrigsordfører Rasmus Nordqvist er som forventet blevet valgt som partiets første spidskandidat til et Europa-Parlamentsvalg nogensinde. Det blev afgjort på et ekstraordinært landsmøde lørdag aften, skriver Ritzau ifølge TV2.
”Vi har ikke en dagsorden med en snæver national særinteresse, men vi ser på, hvordan vi kan skabe et bedre Europa for alle europæiske borgere,” siger Nordqvist til Ritzau.
Partiet opstiller derudover syv andre kandidater. Der skal være valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj næste år.
Hele historien kan læses her.
Medie: EU-Kommissionen vil give myndigheder flere muskler i hvidvask-sager
Europa-Kommissionen barsler med at give de europæiske finansmyndigheder flere værktøjer til at bekæmpe hvidvask-skandaler som eksempelvis den vi ser hos Danske Bank i Estland. Det skriver Financial Times ifølge Ritzau.
Ifølge avisen vil kommissionspræsident Jean-Claude Juncker fremlægge en plan i sin årlige ”State of the Union-tale” onsdag i parlamentet i Strasbourg.
Kommissionen arbejder på flere spor. Dels skal Den Europæiske Bankmyndighed (EBA) tildeles mere magt til at undersøge og håndhæve regler. Dels skal den nyetablerede europæiske offentlige anklagemyndighed (EPPO) kunne efterforske finansiering af terroraktiviteter, skriver finansavisen om forslaget. EBA har i forvejen magt til at forfølge hvidvask i europæiske banker, men myndighedens ressourcer på området er stærkt begrænsede og svarer til mindre end to fuldtidsansatte.
Hele historien kan læses hos Information her.
Josephine Fock (Å) forlader Folketinget
Alternativets udlændinge- og integrationsordfører Josephine Fock (Å) forlader Folketinget for at blive integrationsdirektør i Dansk Flygtningehjælp. Det skriver Berlingske. Partiet selv skriver følgende på Twitter:
”Efter lange og svære overvejelser har jeg besluttet at forlade et drømmejob til fordel for et andet drømmejob,” udtaler Josephine Fock i en pressemeddelelse.
”Beslutningen har været svær, fordi jeg er så stolt af at have været med til at starte Alternativet og med til at beslutte partiets nuværende linje om, at vi skal stille med Uffe som statsministerkandidat,” siger hun.
Det er faktisk Alternativets kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, der er partiets førstesuppleant i Østjyllands Storkreds, hvor Fock er valgt, og han tager således ikke imod suppleantpladsen. I stedet indsuppleres den 51-årige Vibeke Genefke, skriver Ritzau. Genefke skrev i sin kandidatprofil på Politiko.dk ved sidste valg, at hun har arbejdet som ”socialpædagog/praktikvejleder i 15 år, men er uddannet cand. mag i engelsk og filosofi”.
Hele historien kan læses hos Berlingske her.