Ishockeyspillere til kamp for overenskomst

De danske ishockeyspillere har indledt en offensiv for bedre forhold i branchen. Og der er nok at tage fat på, hvis man skal tro en arbejdsmarkedsforsker, som kalder forholdene ”værre end Ryanair”.
Danske ishockeyspillere er alt for dårligt sikret, hvis uheldet er ude og karrieren må indstilles. Det mener ishockeyspillernes fagforbund Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), der er en del af LO. Fagforbundet har nu indledt en kampagne, for at få de danske ishockeyspillere omfattet af en overenskomst.

forbundets Facebook-side toner en række profiler fra den danske ishockey-liga med budskabet om ”Fair Forhold på Isen”. Her får de også opbakning fra en række andre sportsudøvere, blandt fodboldspilleren Daniel Wass. Det centrale krav fra DEF er bedre forsikring for spillerne, hvis uheldet er ude, og karrieren må indstilles på grund af alvorlige skader:

”Vi kan ikke leve med, at spillere må stoppe karrieren og droppe studie og job på grund af alvorlige hovedskader og hjernerystelser. Det har vi desværre set alt for mange eksempler på, med Christian Nordentoft og Christian Lie som to tydelige cases. Derfor skal vi have en overenskomst på plads, der sikrer rammer, som minimerer risikoen for alvorlige skader, og som sikrer os spillere bedre, hvis uheldet er ude”, skriver DEF på sin Facebook-side.

Både Christian Nordentoft og Christian Lie, som omtales i opslaget, måtte stoppe deres aktive karrierer på grund af skader. Christian Lie er i dag på kontanthjælp, og har kun fået udbetalt en beskeden erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen.

Ishockeyspillerne fortjener rimelige vilkår. Overenskomst. Nu! #Brydisen #ErDuOk #isdk

Opslået af Danske Elitesportsudøveres Forening på 3. februar 2016

 

Det er især risikoen for alvorlige hovedskader, der bekymrer spillerne og deres fagforbund. Spillerne ønsker også bedre mulighed for bilæggelse af tvister og bedre mulighed for uddannelses- og jobrådgivning med henblik på tiden efter ishockeykarrieren er slut. En sådan ordning eksisterer i øjeblikket for de danske fodboldspillere.

Avisen.dk har over den seneste tid sat fokus på forholdene i den danske ishockeybranche. Eksempelvis at spillere kan blive fyret med dags varsel og risikere en bøde på op til 50.000 kroner, hvis de ikke møder op til træning. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen har overfor avisen.dk kaldt forholdene i ishockeybranchen for ”værre end Ryanair”.

Hos DEF’s modpart i forhandlingerne, Dansk Ishockey Union (DIU), deler man dog ikke spillernes syn på behovet for en overenskomst. Parterne gik i sommers hver til sit efter et sammenbrud i forhandlingerne, og DIU har meddelt DEF, at man ikke ønsker at genoptage forhandlingerne. Spillerne må indrette sig efter, at pengene i dansk ishockey er små, mener DUI-direktør Ulrik Larsen:

”Det er jo bedre for de unge at komme ind i elitetruppen, for selvom de ikke får noget for at spille, får de jo adgang til stave og andet udstyr. Det er jo sådan, det er (...) Jeg blander mig ikke i, om de får 5 bananer eller 5.000 kroner. Det vigtige er, at de har en kontrakt, så de kan være sikre på, at de får det, de er blevet lovet af udstyr, det behøver ikke være penge”, siger DIU-direktøren til avisen.dk.

Det er endnu uvist, hvad næste skridt fra DEF bliver, hvis ikke DIU vil til forhandlingsbordet. I yderste konsekvens kan det ende i en konflikt, der lammer den danske ishockeyliga.


Kommentarer fra Facebook