Annonce

Italienske dåser giver dårlig smag i munden

To tredjedele af danske dåsetomater er importeret fra Italien, og flertallet af tomatplukkerne er illegale immigranter. De danske supermarkeder bør stille krav til deres leverandører om ordentlige arbejdsvilkår, mener EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S).
Det er fuldstændig uanstændigt, at immigranter uden lovligt ophold plukker de tomater, som vi danskere sætter tænderne i, mener medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose (S). Det er først og fremmest, fordi tomatplukningen foregår under elendige løn- og arbejdsvilkår. Det viser en ny rapport fra forbrugerorganisationen Danwatch.

Når vi danskere vælger varer fra supermarkedernes kølediske og hylder, er det som oftest med en forventning om, at varerne er blevet produceret under ordentlige forhold. Men en undersøgelse fra Danwatch, der netop er blevet offentliggjort, viser, at vi slet ikke kan vide os sikre på, hvilke forhold varerne i danske supermarkeder er produceret under.

Som supermarked har man et ansvar over for sine kunder, og man må som minimum stille krav til, at de varer, man har stående på hylderne, er produceret under rimelige arbejdsforhold
- Christel Schaldemose

Danwatch har undersøgt det danske marked for dåsetomater. Her er to tredjedele af de flåede og hakkede tomater, der står på hylderne, importeret fra Italien. Danwatch skriver, at op mod 65 procent af alle ansatte i det italienske landbrug er ansat uden kontrakt, og at over 250.000 af landbrugsarbejdere er illegale immigranter. Dermed er der overhængende sandsynlighed for, at også en stor del af de dåsetomater, der står på de danske hylder, er plukket af illegal arbejdskraft.

Det burde give de danske supermarkeder en meget dårlig smag i munden, mener Christel Schaldemose, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet og medlem af EU-udvalget for forbrugerbeskyttelse.

Supermarkederne har også et ansvar
"Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at forbrugerne i Danmark skal være med til at støtte grov udnyttelse af illegale immigranter. Som supermarked har man et ansvar over for sine kunder, og man må som minimum stille krav til, at de varer, man har stående på hylderne, er produceret under rimelige arbejdsforhold," fastslår Christel Schaldemose.

Alligevel er det kun mærkerne Agrigenus og Mutti, der forhandles i Føtex og Superbest, der kan garantere, at der ikke udnyttes illegal arbejdskraft i deres produktion. De andre supermarkedskæder peger på, at det er leverandørernes ansvar at sikre, at arbejdsforholdene er i orden. Men den køber Christel Schaldemose ikke. Hun mener, at supermarkederne selv må på banen:

"At skyde skylden på nogle andre er simpelthen ikke godt nok. De danske supermarkeder bør have hånd i hanke med, hvordan deres varer bliver produceret. Det er for letkøbt bare at skyde skylden nedad på underleverandørerne."

Christel Schaldemose forventer, at supermarkederne straks går i gang med at undersøge, hvordan de kan tage ansvar gennem hele varekæden. For de ulovlige immigranter er desværre et eksempel på, hvordan den vold og krig, som vi ser tæt på Europa i øjeblikket, har negative konsekvenser for vores arbejdsmarked. Derfor er det vigtigt, at supermarkederne er deres ansvar bevidst.

"Som forbrugere har vi jo ingen jordisk chance for at vide, hvordan vores varer er produceret. Det er kun supermarkedet selv, der kan holde øje. Derfor skal de naturligvis også påtage sig den opgave ," afslutter hun.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet