Annonce

Jan Johansens desperate sidste spil

Den socialdemokratiske boligordfører Jan Johansen stemte i dag for et forslag som Enhedslisten stillede om dagpengesystemet. Det redder hverken Johansen eller dagpengesystemet.
I amerikansk fodbold har man et begreb, der hedder en ”Hail Mary-aflevering”. Det er en lang aflevering foretaget i desperation med kun en lille chance for succes, som et hold prøver i kampens sidste sekunder. Altså fyr bolden afsted, luk øjnene, bed en bøn og håb på det bedste. Lidt samme strategi forsøgte den socialdemokratiske boligordfører Jan Johansen sig med i dag.

”Jeg stemmer for Enhedslistens forslag om at halvere genoptjeningsperioden. Det vil kunne hjælpe de mennesker på arbejdsmarkedet, der går og frygter for at blive fyret,” sagde Jan Johansen til DR Nyheder, da han skulle begrunde hvorfor han valgte at bryde med partilinjen. Uanset Jan Johansens støtte blev beslutningsforslaget ikke vedtaget.

Læser man reaktionerne fra vælgerne på det fynske folketingsmedlems Facebook-side, så er der stor opbakning til det synspunkt. Tak, super godt, respekt og fuld opbakning, lyder de mange positive beskeder.

Der er ingen tvivl om, at rigtigt mange socialdemokrater i princippet er enige med Enhedslisten og Jan Johansen i spørgsmålet om dagpenge. Det kan de færreste, der har fulgt debatten det sidste halve årti, være et sekund i tvivl om. Dagpengereformen er ikke en blomst, der er groet i Socialdemokraternes have.

En færdig fynbo
Jan Johansen var i mange år tillidsmand på det nu lukkede skibsværft ude på Lindø og var senere formand for den lokale 3F-afdeling på Østfyn. Det her er helt sikkert noget, som han mener, men på den anden side er der også tale om en symbolpolitisk melding, som er mere eller mindre uden konsekvenser, bortset fra at det giver et par dages mediehistorier om ”intern uro” og ”ballade”.

Den nyvalgte socialdemokratiske gruppeformand, Leif Lahn Jensen, har da også forsøgt at nedtone Jan Johansens soloridt mest muligt. ”Jan må mene det, han vil,” siger han til DR Nyheder og garanterer, at Jan Johansen også får lov til at beholde sit ordførerskab som boligordfører.  Den type fritstilling af folketingsmedlemmerne ser man ellers normalt kun, når det gælder etiske spørgsmål som abort og homoseksuelles rettigheder.

Men det skyldes måske også, at Jan Johansen i forvejen er en mere eller mindre færdig mand på Christiansborg, selv hvis meningsmålingerne for Socialdemokraterne skulle rette sig gevaldigt op.

Jan Johansen er nemlig opstillet i Nyborgkredsen, som dækker Kerteminde og Nyborg kommuner. Men den tidligere Nyborg-borgmester Erik Christensen (S) er i mellemtiden blevet opstillet i nabokredsen Odense Øst, og det vil betyde, at de socialdemokratiske stemmer i Nyborg Kommune vil blive delt mellem Jan Johansen, der er fra Munkebo i Kerteminde Kommune, og altså Erik Christensen.

Så der er altså udsigt til et snarligt exit fra dansk politik. Medmindre altså, at Jan Johansen kunne komme op med et eller andet overraskende, en politisk udgave af en Hail Mary, som kunne gøre ham kendt og respekteret på hele Fyn, som for eksempel at stemme for et bedre dagpengesystem.

Dagpengesystemet blev ikke reddet af Jan Johansens desperate sidste skud i bøssen. Nu må vi se, om det så i det mindste kan skaffe ham genvalg.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet