Jarlov har genfødt den borgerlige anstændighed

Mens Rasmus Jarlov har vækket socialt ansvar og anstændighed til live, så har både Lars Løkke og Kristian Jensen været tavse som graven om Danske Bank
”Jeg kommer med nyt politisk budskab om at omfavne bankerne. Nu skal mobningen af bankerne stoppe”, lød det fra Brian Mikkelsen, da han i 2016 indtog Erhvervsministeriet og overtog ansvar for den finansielle sektor.

Nu skal mobningen af bankerne stoppe

På trods af, at Brian Mikkelsen allerede dengang blev gjort opmærksom på at hvidvasksagerne rullende om Danske Bank og Nordea, så må man altså ikke mobbe banker, fordi de, ifølge daværende erhvervsminister, er ”lokomotivet i vores samfund for at få vækst”.

Det er lykkeligvis helt andre toner, som den konservative pibe spiller i dag, hvor Rasmus Jarlov er den nye mand i Erhvervsministeriet.

Han kalder i dag selvsamme vækst-lokomotiver for ’banditter i habitter’ og betegner skandalen i Danske Bank for ’historisk stor’:

placeholder

Lønmodtagere skal stadig bærer risikoen

Tiden er ganske rigtigt en anden ovenpå, afsløringerne af Danske Banks omfattende hvidvaskprogram igennem bankens estiske filial.

Alvoren er gået op for Rasmus Jarlov, der selv har stået skoleret i Bruxelles, hvor EU-kommissionen stillede spørgsmål til hvordan hvidvask-skandalen i Danske Bank kunne finde sted. ”Det er da klart, at det ikke er rart for mig som erhvervsminister at skulle stå her, fordi Danske Bank har dummet sig, og forklare Europa, hvad der er foregået i Danmark,” sagde Rasmus Jarlov selv efter den ydmygende oplevelse.

Men tilsvarende forklaringer eller alvor oplever man ikke fra den øvrige regering. Hverken statsministeren eller finansministeren lader sig forstyrre af Danske Bank i deres politiske skønhedssøvn".

Det var pinagtigt at Statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke ofrede bare et enkelt ord på Danske Bank i sin åbningstale

Det var direkte pinagtigt at Statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke formåede at ofre bare et enkelt ord på Danske Bank i sin åbningstale til Folketinget. Alle landets udfordringerne blev ellers grundigt gennemgået, mens Danske Bank blev gemt og glemt. Det er præcis som politisk kommentator Hans Engell har påpeget: ”Regeringens usynlighed er opsigtsvækkende”.

For Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen gør det åbenbart ikke det store indtryk, at flere af de globale kreditvurderingsinstitutter (Moodys, Standard & Poors) sænker deres vurdering af Danske Bank.

På samme måde har Det Systemiske Risikoråd advaret om, at Danske Banks hvidvasksag udgør en risiko for hele finanssektoren og Danmarks internationale omdømme.

Det bliver igen almindelige bankkunder og lønmodtagere, som vil komme til at betale prisen for en dalende troværdighed, der er baseret på Danske Bank direktionens grådighed og ligegyldighed overfor det der foregik i Estland. Alt sammen mens Statsministeriet og Finansministeriet tier.

Finansministeriet på vej med nye besparelser på tilsyn

At sagens alvor ikke er gået op for Rasmus Jarlovs regeringskollegaer, viser sig med al tydelighed, når det kommer frem, at finansministeren har sat regnedrengene i Finansministeriet til at lede efter ’sparemuligheder’ i Finanstilsynet, som ellers har ansvaret for at slå ned på og forebygge skandaler, som dem Dansk Bank har skabt.

Finansministeren har sat regnedrengene til at lede efter ’sparemuligheder’ i Finanstilsynet

En aktindsigt foretaget af TV2 News har afsløret at Finansministeriet i en såkaldt budgetanalyse, iværksat tilbage i januar måned, begyndte at undersøge et besparelsespotentiale på op til 10 procent af tilsynets budget Så samtidig med, at den historisk store skandale ruller derudaf for fulde drøn skal Finanstilsynet muligvis skæres ned.  

Hvis ikke der strammes op i Finanstilsynet, så får bankerne lov til fortsat at undersøge og rense sig selv for ansvaret, som Nordea gør, når de forsikrer offentligheden om, at de er blevet gode til at sige ”farvel til kunder, der ikke passer på vores hvidvaskprofil”. Vildt nok, at Nordea faktisk opererer med en decideret profil for hvidvask – som om visse former for hvidvask går an og andre ikke gør? Stakkels jeg - som ellers troede at hvidvask bare var alvorligt.

Den borgerlige anstændig rækker på nuværende tidspunkt ikke længere end til De Konservative og Jarlov

Danske Banks sagsakter understreger at virkeligheden fuldstændig overgår fantasien. Men ikke desto mindre, så rækker den borgerlige anstændig på nuværende tidspunkt ikke længere end til De Konservative og Jarlov.

Tavsheden fra Løkke og Jensen på landets højeste politiske embeder jager en skræk i livet på os alle sammen.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

JA, det er forbløffende, at Jarlov taler ligeud om Danske Bank.
JA, det er forbløffende, at stats- og finansministeren ikke gør det.

Annonce