“Jeg er minister, jeg er ikke diktator”

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) indkalder partierne til forhandling om placering af center for udviste, kriminelle asylansøgere
Foto: Keld Navntoft
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) indkalder Folketingets partier til forhandling om placering af et udrejsecenter for udviste, kriminelle udlændinge tirsdag aften.

Det oplyste Tesfaye torsdag aften under et dramatisk borgermøde i Humblehallen på Langeland, hvor flere hundrede borgere var mødt frem for at protestere imod regeringens planer om at placere udrejsecenteret på Holmegård på Sydlangeland.

Tesfaye-meldingen kom i kølvandet på at et folketingsflertal bestående af en samlet blå blok og støttepartiet SF torsdag eftermiddag meldte ud, at de er mod placeringen af centeret på netop Langeland.

kommer vi ikke til at tromle hen over Folketinget

“Jeg er minister, jeg er ikke diktator,” lød det fra Tesfaye, der føjede til, at “hvis et flertal af Folketinget siger, det er en elendig idé, så kommer vi ikke til at tromle hen over Folketinget.”

Mødet med partiernes udlændingeordførere finder sted tirsdag aften.

På den baggrund står det lige nu åbent, om det planlagte nye center for udviste, kriminelle udlændinge med omkring 130 beboere bliver placeret på Holmegård Langeland, eller om det placeres et helt andet sted.

Nyt udrejsecenter: Indgår i forståelsespapiret

Det indgår i S-regeringens forståelsespapir med de tre støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten, at der skal findes en ny placering for kategorien udviste, kriminelle udlændinge end den nuværende, hvor de er placeret på Kærshovedgård ved Bording i Ikast-Brande Kommune i Midtjylland:

“Udrejsecenter til udvisningsdømte: En ny regering vil arbejde for, at kriminelle udvisningsdømte udsendes af Danmark hurtigere end i dag. En ny regering vil iværksætte en undersøgelse af, hvor de bedst kan placeres, så længe de opholder sig i Danmark,” hedder det således i forståelsespapiret.

Udlændinge- og integrationsministeriet oplyser til DR Nyheder, at det planlagte udrejsecenter på Langeland i givet fald vil blive døgnbemandet med seks politibetjente svarende til i alt 36 politiårsværk.

Det indgår også i forståelsespapiret, at der oprettes et børnecenter til afløsning for det stærkt kritiserede Sjælsmark i Hørsholm Kommune, der blev etableret i 2014.

Den del af forståelsespapiret indfriede regeringen december 2019 med en aftale mellem S-regeringen og de tre støttepartier om flytte børnene og deres familier til Avnstrup på Midtsjælland.

Langt billigere en Lindholm-løsningen

Af et faktaark fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fremgår det, at det planlagte udrejsecenter på Langeland vil blive halvt så dyrt i drift sammenlignet med det udrejsecenter på øen Lindholm, som VLAK-regeringen foreslog:

"Regeringen mener, at VLAK-regeringens forslag om at etablere et udrejsecenter på øen Lindholm var en for dyr løsning. Holmegaard bliver billigere. Det ville have kostet mere end en million kroner om året at have en udlænding indkvarteret på Lindholm. Det er mere end dobbelt så meget, som indkvartering af en udlænding forventes at koste på Holmegaard.

Etableringen af Holmegaard forventes også at blive billigere. Der blev afsat ca. 210 mio. kr. til selve etableringen af et udrejsecenter på Lindholm. Holmegaard er blevet erhvervet for 13,5 mio. kr. Derudover kommer der udgifter til en række bygningsmæssige ændringer mv."
 

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Tesfaye havde ikke fortjent det drama der mødte ham, det er når Dk er mest " vi råber i flok" agtigt, man kunne da lytte før man råbte, der er et problem der skal løses, uanset hvilken regering vi har, og det må og skal klares i fælles skab på Borgen. Men ja jeg syntes de opførte sig ret overhysterisk.

Kære Helle Walther - hvis du nu havde fulgt med i den langelandske udvikling gennem de senere år, havde du vidst hvorfor befolkningen hernede valgte at sætte hælene i og sige Nej.
At kalde os for overhysteriske viser bare, at du ikke har sat dig ind i tingene.

Ja Langeland er på vej frem, så skal de ikke bombes tilbage...
Jeg foreslår at kriminelle udviste asylansøgere på tålt ophold, enten placeres bag lås og slå, eller på en gammel storebæltsfærge 100 km. ude i Nordsøen...

Annonce