Annonce

Jeg er træt af rådne banker

Råddenskaben i toppen af de danske banker bliver tydeligere og tydeligere. Nu må politikerne på banen med ny regulering.
Jeg er træt af Danmarks største banker. Siden finanskrisen har de tudbrølet over politikernes kapitalkrav, og forklaret deres enorme gebyrstigninger med denne uretfærdige regulering. Nu er klagesangen så blevet udstillet som skinbarligt hykleri. Bankerne har i 2017 samlet set sendt et rekordstort udbytte i retning af aktionærerne på 25 milliarder kroner. Aldrig har beløbet været større. Aldrig har de banker, som samfundet reddede efter finanskrisen, forgyldt deres ejere så meget som i disse år.

Nu er klagesangen så blevet udstillet som skinbarligt hykleri.

Alligevel skal vi finde os i at blive udsat for enorme gebyrstigninger. I 2017 steg gebyrerne samlet set med 10 procent, selvom den generelle prisudvikling i samfundet kun voksede med 1 procent. Derudover er skeletterne raslet ud af skabene hos en række af de store banker de sidste par år, hvor blandt andet Danske Bank og Nordea har været indblandet i sager om hvidvaskning og skattely.

Alt i alt er vi danskere blevet gjort til grin – og et langt stykke henad vejen, for vores egne penge.

Mere regulering på bordet, tak!
Man skulle ellers tro at værdikompasset på direktionsgangene hos de største banker var blevet finjusteret efter finanskrisen i 2008. Her gjorde politikerne bankerne en kæmpe tjeneste, ved ikke at stille krav om opsplitninger i sektoren, men til gengæld vedtage de noget mere spiselige likviditetskrav. Den gestus er der på ingen måde blevet kvitteret for.

Politikerne må på banen med ny og stærkere regulering.

Politikerne må på banen med ny og stærkere regulering. Hvis staten kan tvinge os alle sammen til at handle med bankerne hver eneste dag, så skal heller ikke tillade at de kan agere som alle mulige andre virksomheder i markedsøkonomien.

Vi bør sætte nogle klare rammer op for udviklingen i gebyrstigninger på helt almindelige bankforretninger, så de ikke stikker af fra prisudviklingen. Samtidig skal der være langt mere intern og ekstern kontrol af bankernes investeringer og foretagender uden for landets grænser, og der skal indføres et loft over bonusudviklingen i toppen af direktionen. Vi bør heller ikke afskrive diskussionen om opsplitning i den finansielle sektor, i en situation hvor samfundet stadig er afhængig af en række mastodont-bankers velbefindende.

Udryd bankernes råddenskab
Der er brug for at blive ryddet godt og grundigt op i bankernes råddenskab. Vi kan ikke længere stå model til de skandaler, den grådighed og den dårlige moral som fortsat har domineret siden finanskrisen. Politikerne skal droppe de sproglige fordømmelser af Danske Bank og Nordea i den offentlige debat, og i stedet komme i arbejdstøjet.

Vi kan ikke længere stå model til de skandaler, den grådighed og den dårlige moral som fortsat har domineret siden finanskrisen

Så længe jeg og andre i min generation er tvunget til at have en konto i banken, så gider vi hvert fald ikke finde os i den samfundsundergravende virksomhed. Vi er trætte af det. Lad os derfor stoppe det én gang for alle!

 

Frederik Vad Nielsen er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og/eller debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Frederik Vad er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og tidl. forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet