Jeg kunne blive liggende i min seng i nattøj hele dage

Får du ondt i sjælen, skal enten din pengepung eller tålmodighed være stor. Mit håb er, at ventetiderne for at komme til en psykolog bliver sænket markant.
Over hele verden kommer der mere og mere fokus på psykisk sygdom. Vi har dage som ”World Mental Health Day” og ”European Depression Day”, som bliver markeret verden over, og sågar af vores egen innovationsminister, da hun var sundhedsminister.

placeholder

Disse dage bruges for at gøre opmærksom på mentale helbredsproblematikker og forsøger at skabe lighed mellem behandlingen af fysiske og psykiske sygdomme. I år er det 26 år siden, man begyndte at markere 'World Mental Health Day', 15 år siden man indførte 'European Depression Day' og 8 år siden, at jeg fik konstateret depression for første gang.

På nuværende tidspunkt tager jeg to forskellige antidepressiver dagligt og håber på at komme helskindet igennem vinteren

Siden da har jeg fået diagnosen fem gange, været i diverse psykologforløb og afprøvet diverse medikamenter. I mine værste perioder har det at skulle stå ud af min seng, gå hen til mit skab, finde rent tøj og tage det på, været et så uoverstigeligt bjerg, at det ikke har kunnet lade sig gøre.

Jeg har kun kunnet ligge i min seng og se ”Friends”. På nuværende tidspunkt tager jeg to forskellige antidepressiver dagligt og håber på at komme helskindet igennem vinteren, så længe jeg har min faste psykolog at gå ved.

11 ugers ventetid

At finde en psykolog er ikke det sværeste. Heller ikke at finde en, hvor kemien er god. Nej, det sværeste er at finde en, hvor der ikke er lang ventetid.

I gennemsnit er der nemlig 10,6 ugers ventetid

I gennemsnit er der nemlig 10,6 ugers ventetid– 2,5 måned – hos psykologer, der tager imod lægehenvisninger (psykolog med ydernummer). Det vil sige, at man har fået henvisning til psykolog fra egen læge, og at regionen finansierer en del af omkostningerne.  

Og for mange er det altså nødvendigt – ellers bliver det for dyrt. En konsultation uden henvisning koster fra 1025 kr. og opefter– har man en henvisning, koster det 341,92 kr.(første konsultation koster 410,06 kr.). Det er en forskel på næsten 700 kr. pr. konsultation.

Har du penge, kan du få

Flere studier viser, at psykologhjælp virker ligeså godt som medicin, bare uden bivirkningerne. Bedst virker kombinationen af medicin og psykologhjælp. Skal behandlingen virkelig rykke, er det nødvendigt at komme til psykolog en gang om ugen. Problemet er, at det er de færreste, der har råd til det uden henvisning. Forskellen på en psykolog med og uden ydernummer er på ca. 2700 kr. pr. måned.

Det er de færreste lønmodtagere, der kan afsætte knap 3000 kr. om måneden, for at komme til psykolog hurtigt. Endnu værre er for det for studerende og for folk uden for arbejdsmarkedet.  

Bør vi acceptere, at der er så lang ventetid på behandling til syge mennesker

Men det er socialt skævt. Hvis du har penge, kan du blive rask – og ellers kan du vente i gennemsnit 2,5 måned, før du kommer i behandling for din depression eller angst. Er det retfærdigt? Bør vi acceptere, at der er så lang ventetid på behandling til syge mennesker? Havde det drejet sig om enhver fysisk sygdom, ville vi aldrig acceptere, at der gik op til 2,5 måned, før vi kunne komme i behandling. Men hvorfor accepterer vi det så for dem, der har depression, angst og andre psykiske sygdomme? 

Psykologhjælp er blevet for de privilegerede

Jeg ventede selv i 2,5 måned, før jeg fik tid hos en psykolog her i foråret. Det, kan jeg ærligt sige, var de værste og hårdeste måneder i mit liv. Heldigvis var jeg i en situation, hvor jeg kunne holde fri fra studiet, uden at blive ramt økonomisk, og jeg har ingen børn eller andre, som var afhængige af, at jeg hver dag skulle stå op og være noget for dem.

Jeg kunne blive liggende i min seng i nattøj hele dagen

Jeg kunne blive liggende i min seng i nattøj hele dagen, og grænsen for, hvor mange dage i streg jeg spiste rugbrød med makrel eller noget overhovedet, var der ingen, der protesterede over.

De ”privilegier” har den enlige forældre og den almindelige LO-familie ikke. Og de har heller ikke lige knap 3000 kr., de kan bruge på psykolog hver måned. De må vente, forsøge at kæmpe sig igennem dagene, stå op, selvom kroppen ikke kan, lave mad og handle ind, fordi børnene skal have ordentlig mad.

Ventetiden skal ned

Har man ikke haft en depression før, så virker det uoverskueligt og urealistisk, at man nogensinde skal få det godt igen. Og det bliver man ikke rask af – tværtimod. Så kan en let depression, der relativt nemt kan behandles, pludselig udvikle sig til sygemelding på arbejdet og en svær depression med store konsekvenser.

Har man ikke haft en depression før, så virker det uoverskueligt og urealistisk, at man nogensinde skal få det godt igen

Mit håb er, at ventetiderne for at komme til en psykolog, der tager imod en henvisning bliver sænket markant. For så bliver det muligt for alle at få den bedste behandling for deres sygdom – uanset om man skal til fysioterapeut eller psykolog.

Katrine Sejersen er bestyrelsesmedlem i Dansk Psykologforenings studentersektion i København

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


Flere artikler om emnet

Annonce