Jeppe Kofod blev således i går udpeget som co-rapporteur for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg. Det skriver Dagbladet Information i dag.
Det bliver Kofod's opgave at lede afhøringer af indkaldte vidner og føre pennen, når udvalgets konklusioner, krav og anbefalinger skal rapporteres.
"Vi håber, at vi kan vise medlemsstaterne i Europa, hvor vigtigt det er at lave regler, der én gang for alle sætter en stopper for skattefusk og økonomisk kriminalitet. Og så vil vi have EU-landene til at samarbejde om at bekæmpe det her meget mere effektivt, end man gør i dag. Det er alt for nemt for store virksomheder ikke at betale skat. Det er alt for nemt for kriminelle at bruge vores banker til hvidvaskning," siger Jeppe Kofod til Information.
Det er alt for nemt for store virksomheder ikke at betale skat
Der er 45 medlemmer i udvalget. Det særlige Skattesnyder-udvalg har fået et etårigt mandat af EU-Parlamentet til at gennemføre kulegravningen af hvidvask-skandaler og undersøge sager om svindel med offentlige midler.
Udbytterskandalen
Jeppe Kofoeds planlægger blandt andet at arrangere en høring om den danske udbytteskandale i Skat. Her blev den danske statskasse franarret 12,3 milliarder kroner.
"Det er en klassisk sag med svindlere, der begår økonomisk kriminalitet ved at få refunderet udbytteskat, som de ikke har betalt i første omgang. Det skal ikke kunne lade sig gøre. Derfor skal vi have et meget bedre automatisk samarbejde mellem landene. Der skal være lige så god kontrol af, hvad der foregår internationalt på tværs af landegrænser i form af økonomiske transaktioner, som der er i de enkelte lande," siger Jeppe Kofod til Information.
I sidste måned opfordrede Jeppe Kofod Bagmandspolitiet og Finanstilsynet til omgående at efterforske sagen om hvidvaskning af penge i Danske Banks afdeling i Estland. Han fremsatte opfordringen på baggrund af nye alvorlige detaljer om hvidvaskning af penge i Danske Bank-afdelingen.
Danske Bank-skandalen i Estland
Ifølge en whistleblower-rapport var den russiske præsident Vladimir Putins familie og Ruslands efterretningstjeneste FSB angiveligt blandt de bagmænd, der hvidvaskede store pengesummer gennem Danske Banks estiske filial.
Ifølge rapporten fandt Danske Bank i Estland i 2013 “angiveligt ud af”, at de egentlige ejere af en række mistænkelige selskaber, der havde konti i banken og foretog “suspekte betalinger”, “omfattede Putin-familien og FSB”.
Helt konkret nævnes Putins fætter – forretningsmanden og politikeren Igor Putin – og personer med tætte tråde til toppen af FSB i whistleblower-rapporten.
Jeppe Kofod bebudede dengang over for Netavisen Pio, at han ville rejse Dansk Bank-sagen i EU-Parlamentets særlige Skattesnyder-udvalg.
Kofod understregede samtidig, at der er behov for et "Euro-skat-organ a la Europol, der efterforsker skattesnyd og hvidvaskning i større skala”.