Jesper Petersen: DF giver ikke mening

Jesper Petersen lagde i sin 1. maj-tale vægt på kampen mod Dansk Folkeparti. Netavisen Pio mødte ham ved Tørning Mølle til et interview.
Foto: Mette Schmidt Rasmussen

Du talte i din tale meget om den politiske kamp mod Dansk Folkeparti, og du er sammen med Maja Panduro og Benny Engelbrecht i Berlingske med samme budskab. Hvorfor er kampen mod lige præcis Dansk Folkeparti så vigtig?
Det er jo vigtigt at diskutere med Venstre, Dansk Folkeparti og de andre borgerlige partier om, hvad skal retningen for Danmark være. Men dét der har vist sig at være Dansk Folkepartis mærkesag nummer et - den eneste de egentlig rigtig har - er, at Lars Løkke skal være statsminister igen.

Og når det så åbenlyst strider imod, hvad DF siger, så må man jo gå til dem og holde dem op på, at der må være en sammenhæng i de ting, de foreslår, og i den måde de vil agere på parlamentarisk. Og det hænger ikke sammen. Man vil have Lars Løkke med nulvækst som statsminister, mens man selv prøver at føre sig frem som et velfærdsparti.

Men hvorfor lige Dansk Folkeparti?
Jeg mener, der er en is, der er nødt til at blive brudt, fordi Dansk Folkeparti har haft særbehandling i dansk politik. Dét, at man kan undslå sig at skulle svare på, hvordan ens politik hænger sammen, hvis man kommer med et eller andet forslag.

Mange af forslagene er jo sympatiske. Men så er der jo et berettiget krav om, at man også skal kunne fortælle, hvordan det skal lade sig gøre, og det kan de ikke. Vi har jo spurgt dem selv i folketingssalen, hvor Kristian Thulesen Dahl har indrømmet, at han havde ikke regnet på, hvad nogle af forslagene kostede.

Hvordan adskiller den kritik af Dansk Folkeparti sig fra den, der tidligere har været?
Jeg tror, det vigtige er, og den fejl, der er begået tidligere i den her debat, er jo, at man har opført sig meget moralsk fordømmende over for DF og vælgere, der kunne finde på at stemme på DF.

Det vigtigste er at diskutere det politiske indhold og aldrig nogensinde sige om nogen, om de er stuerene eller ej, men tage en hård og direkte diskussion om retningen - og om den retning så giver mening med det, man foretager sig på Christiansborg. Og DF giver ikke mening.

I skriver i kronikken, at I med udregningerne på de 155 milliarder kroner er gået konservativt til værks. Hvorfor?
Fordi DF ikke skal have mulighed for at afspore debatten med påstande om, at man har overdrevet. Tallet kunne faktisk godt være væsentligt højere, men det her er gjort på en måde, hvor man ikke kan komme efter det. DF må simpelthen forklare sig, og dte har de indtil nu ikke kunnet.

Hvor meget frygter man i folketingsgruppen, at meningsmålingerne bliver til virkelighed – At DF efter et valg vil være større end S?
Alle socialdemokrater vil jo gerne have, at vi genvinder magten, og vi vil jo også gerne have, at vi er det største parti, og så må man jo forholde sig til, hvordan udviklingen i debatten er.

Men er det en reel bekymring hos jer?
Nej, vi sidder ikke på gruppemøderne og vrider hænder og grubler. Der er kampgejst. Men nu du spørger, så vil jeg da ikke lægge skjul på, at jeg selv vil være virkelig træt af det, hvis DF bliver større end S. Fordi jeg mener, Danmark bliver mest retfærdigt med et stærkt Socialdemokrati, og fordi DF jo trækker Danmark i en mindre solidarisk retning. Jeg er i forvejen indebrændt over Venstres størrelse, men det eneste råd, der findes for det, er jo at kæmpe endnu hårdere.


Flere artikler om emnet

Annonce