Joachim B. Olsen: Jeg er rigtig stolt af kontanthjælpsloftet

Den fremtrædende LA-politiker afviser i en debat, at ulighed i Danmark er et stort problem. Han anklagede AE-Rådet for at være ’besatte’ af ulighed
”Ulighed i Danmark mener jeg ikke er noget stort problem.”

Så klar var meldingen fra Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, da han deltog i en debat om ulighed og klassesamfund på Folkemødet på Bornholm torsdag eftermiddag. Her dystede han på ord med AE-Rådets direktør, Lars Andersen, det socialdemokratiske folketingsmedlem Peter Hummelgaard og den borgerlige debattør Amalie Lyhne.

”Jeg synes, det er et problem, at vi har lav økonomisk vækst sådan strukturelt,” tilføjede han. Ulighed i Danmark er ikke en dårlig ting, mente ordføreren. Tværtimod opstår ulighed, fordi der er gennemført nogle gode reformer, der har andre gode effekter, mente han:

Vi har lavet et kontanthjælpsloft. Jeg er rigtig stolt af det. Fordi det virker. Det får folk i beskæftigelse

”Ulighed i Danmark, fordi vi laver nogle reformer, som øger beskæftigelse, der øger velstanden, der øger produktiviteten, og som gør, at vi bliver et rigere samfund, så vi får flere forbrugsmuligheder gennem livet, og vi får flere forbrugsmuligheder i det offentlige, det er en rigtig, rigtig god ting.”

En anden god ting, sagde LA-politikeren, er det kontanthjælpsloft, som Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har gennemført.
Kontanthjælpsloftet er god socialpolitik

”Vi har lavet et kontanthjælpsloft. Jeg er rigtig stolt af det. Fordi det virker. Det får folk i beskæftigelse, og det er den bedste socialpolitik. Det er at lave en politik, hvor der er nogle incitamenter til, at folk kan se fornuften selv i at komme ind på arbejdsmarkedet. Det er rigtig fornuftigt,” sagde han i debatten.

Jeg synes, at den her besættelse med ulighed er underlig

Regeringens egen analyse viser, at kontanthjælpsloftet maksimalt har forøget arbejdsudbuddet med 600 fuldtidsbeskæftigede, hvilket også blev fremhævet i debatten. I alt har cirka 24.000 danskere været ramt af loftet, og loftet har betydet, at cirka 10.000 flere børn vokser op i fattigdom, viser tal fra AE-Rådet. Joachim B. Olsen svarede til kritikken, at effektanalysen med de 600 fuldtidsbeskæftigede var fejlbehæftet, og at der derfor skal laves en ny.

Joachim B. Olsen var også uforstående over for Lars Andersen og Peter Hummelgaards fokus på den stigende ulighed og dens konsekvenser:

”Jeg synes, at den her besættelse med ulighed er underlig. I hvert fald i en dansk kontekst”, sagde han. Det afviste AE-Rådets direktør, Lars Andersen, fuldstændigt.

”Jeg er da besat af, at vi skal bevare de styrker, vi har i vores samfund. Jeg er da besat af, at vi ikke skal til at bevæge os i retning af et amerikansk eller engelsk samfund,” sagde han og fortsatte:

”Indtil Joachim og hans venner kom til, havde vi faktisk en faldende fattigdom og et faldende antal børn, der levede i fattigdom. Nu stiger det voldsomt. Og det er sikkert som amen i kirken, at når vi får de nye tal, så vil tallet stige endnu mere. Det er de børn og deres fremtid, vi skal leve af. Der er der jo lavet masser af forskning, der viser, at de får en så dårlig start på livet, at det hæmmer dem i hele tilværelsen,” lød det fra Lars Andersen.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce