Jobcenter reklamerer for omstridt vikarbureau

Jobcenter Skive anbefaler virksomheder at benytte det omstridte vikarbureau Baltic Workforce - borgmester vil nu have sagen undersøgt
Baltic Workforce reklamerer i video på Facebook med billig østeuropæisk arbejdskraft uden om overenskomsten
Jobcenter Skive anbefaler lokale virksomheder at benytte det kontroversielle vikarbureau Baltic Workforce, der bliver beskyldt for social dumping. Forsker mener, at Skive Kommunes adfærd tenderer hykleri. Skives borgmester vil have sagen undersøgt.

'Mangler din virksomhed arbejdskraft, kan du kontakte vikarburauet Baltic Workforce'.

Sådan lyder opfordringen fra Virksomhedsservice i Jobcenter Skive på jobcentrets hjemmeside.

Det skriver netmediet A4 Arbejdsliv.

Men Baltic Workforce er ikke et hvilket som helst vikarbureau. Det kontroversielle firma reklamerer åbenlyst med billig østeuropæisk arbejdskraft og omgåelse af overenskomsten i såkaldte entrepriseløsninger. Derfor møder det hård kritik fra 3F, at Skive Kommune anbefaler vikarbureaet til egnens virksomheder.

Det er vildt bizart

"Det er vildt bizart, at en offentlig myndigheds rekrutteringskanal bliver brugt af Baltic Workforce til at skaffe virksomhederne underbetalt arbejdskraft. Det er social dumping, fordi Baltic Workforce decideret rådgiver og vejleder om, hvordan overenskomstdækkede virksomheder snyder sig uden om overenskomsten," siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F, til A4 Arbejdsliv.

Bjarke Refslund, der er arbejdsmarkedsforsker og lektor i sociologi på Aalborg Universitet, undrer sig også over, at vikarbureauet står opført som samarbejdspartner hos Jobcenter Skives Virksomhedsservice. Især i betragtning af, at Skive Kommune bruger arbejdsklausuler, hvor der stilles krav om, at entreprenører, der arbejder på kommunale projekter, skal følge overenskomst og lønniveau på området.

Derfor 'klinger det enormt hult', når kommunen anbefaler en virksomhed, der eksplicit går uden om overenskomstsystemet og den normale løndannelse, siger han:

"Det signalerer, at man ikke går så meget op i ordnede arbejdsforhold, og at man ikke vægter det, at der er en overenskomst, særligt højt. Man burde som embedsmand eller politiker tænke over, hvordan dælen det hænger sammen. Man ville jo ikke kunne hyre Baltic Workforce på et offentligt byggeri i Skive Kommune," siger Bjarke Refslund til A4 Arbejdslliv

Borgmester: Det harmonerer ikke med vores politik

Borgmester i Skive Kommune, Peder Chr. Kirkegaard (V), siger, at han ikke kender til Baltic Workforce og det generalieblad af sager, hvor vikarbureaet er blevet beskyldt for svindel og underbetaling:

"Jeg ved ikke, om det er korrekt, at de annoncerer på den måde. Jeg kan bare sige, at vores generelle politik i Skive Kommune er, at det arbejde, der bliver udført, sker på de aftalte løn- og personalevilkår, der gælder på det danske arbejdsmarked," siger han til A4 Arbejdsliv.

Hvilket signal sender det så, når I på den ene side er meget klare omkring ordnede løn- og arbejdsforhold på jeres egne projekter, men så henviser andre virksomheder til Baltic Workforce, der reklamerer med lave lønninger og omgåelse af overenskomsten?

Jeg siger bare, at det ikke stemmer overens med den overordnede holdning, vi har i kommunen

"Som sagt kender jeg ikke virksomheden og ved ikke, hvorfor den er blevet optaget på listen. Jeg siger bare, at det ikke stemmer overens med den overordnede holdning, vi har i kommunen. Jeg vil få undersøgt, om de oplysninger, du har videregivet mig, er korrekte, og er de det, mener jeg bestemt ikke, at firmaet skal fremgå af vores liste over vikarbureauer til rekruttering af arbejdskraft," siger Peder Chr. Kirkegaard.

Baltic Workforce specialiserer sig i at levere udenlandsk arbejdskraft fra særligt Polen, Rumænien og Litauen inden for gartneri, landbrug, fiskeri, skovindustri og byggeri. Her kan man spare 25-50 pct. af lønomkostningerne ved at hyre østarbejdere, skriver firmaet på deres hjemmeside. Har virksomheden en overenskomst, kan man få udført arbejdet via enterpriser og dermed omgå overenskomsten.

I de brancher vil det typisk være 3F-overenskomster, som bureauet vil gå uden om. Den lokale 3F-formand, Gert Ringgaard, kender udmærket til Baltic Workforce, der i flere år har omdelt breve til virksomheder på Skive-egnen, hvor de lokker med en timeløn på 90 kroner i timen, fortæller han.

"Det, vi slås med, er, at virksomheder med overenskomst nogle gange forsøger at komme udenom at betale det, de skal. Det er her, hvor Baltic Workforce har deres niche. Brevene er et åbenlyst forsøg på at lokke virksomhederne til at få udført social dumping. Det er der overhovedet ingen tvivl om," siger Gert Ringgaard til A4 Arbejdsliv.

Brevene er et åbenlyst forsøg på at lokke virksomhederne til at få udført social dumping

Forsker: Tenderende til hykleri

 Virksomhedsservice – Team Udlands telefoniske hotline oplyser over for A4 Arbejdsliv, at kommunen hjælper virksomheder, der efterspørger arbejdskraft, med eksempelvis at rekruttere i andre europæiske lande. Ønsker arbejdsgiverne ikke at gå via kommunen, kan de i stedet tage direkte kontakt til en række vikarbureauer, der hjælper med at finde udenlandsk arbejdskraft, heriblandt Baltic Workforce.

Kommunen har dermed ikke et direkte samarbejde med Baltic Workforce, selvom man henviser til det omstridte firma på jobcentrets hjemmeside:

"Men derfor er det stadig et kraftigt signal, når man på den måde reklamerer for virksomheden. Og det er jo det, man gør. Man anbefaler en virksomhed med en forretningsmodel, som kommunen ikke selv vil benytte sig af," lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Bjarke Refslund.

Han mener ikke, at det kan undskyldes med, at kommunen blot videreformidler information og ikke har et direkte samarbejde:

"Man kan jo vælge, hvem man vil videreformidle information fra, ligesom man kan vælge, hvem man vil samarbejde med. Kommunen kan jo ikke gøre noget ved, at virksomheder i Skive selv støver Baltic Workforce op, men ligefrem at gøre virksomhederne opmærksomme på det her firma, som kommunen ikke selv vil hyre, fordi man bruger arbejdsklausuler, synes jeg er tenderende til det hykleriske," siger Bjarke Refslund.

Jobcenterchef: Vi har ikke været gode nok

Forbundssekretær i 3F Henning Overgaard finder det kritisabelt, at Baltic Workforce overhovedet kunne finde vej til en offentlig hjemmeside:

Jeg synes et eller andet sted, at det er skammeligt, at et kommunalt jobcenter ikke holder øje

"Jeg synes et eller andet sted, at det er skammeligt, at et kommunalt jobcenter ikke holder øje og reagerer i sådan en situation. Her kommer man indirekte til at blåstemple et vikarbureau, der bedriver social dumping," siger han.

Virksomhedsservice – Team Udland må have begået en fejl, siger Dorthe Hamrum, arbejdsmarkedschef i Skive Kommune:

"Ud fra det, du siger, burde vi helt klart have været bedre til at tjekke efter. Jeg kan kun tænke, at det er en fejl, og at vi ikke har været opmærksomme på, at de reklamerer med 50 procent lavere løn. Ellers ville vi ikke have det stående," siger hun til A4 Arbejdsliv.

Jeg kan kun tænke, at det er en fejl

Arbejdsmarkedschefen, der er ansvarlig for Jobcenter Skive, fortæller, at man generelt har et godt samarbejde med de lokale fagforeninger, som kontakter jobcentret omkring virksomheder, der ikke overholder danske løn- og arbejdsvilkår:

"Vi er selvfølgelig ikke på nogen måde interesseret i at støtte nogen, der ikke giver den rigtige løn og ikke behandler borgere på arbejdsmarkedet ordentligt," siger hun.

Dorthe Hamrum vil nu undersøge Baltic Workforce nærmere med henblik på, om vikarbureauet skal fjernes fra jobcentrets hjemmeside.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce