Journalist og forfatter beretter om overgreb i Aukens tid som formand for S

“En mand forsøgte at voldtage mig på Christiansborg, da jeg var nyuddannet journalist i Socialdemokratiets Nyhedstjeneste i slut 80’erne,” fortæller journalist
Journalisten og forfatteren Helle Maj afslører nu, at hun blev udsat for seksuelle overgreb i slutningen af 1980’erne, hvor hun arbejdede i Socialdemokratiets Nyhedstjeneste på Christiansborg.

Helle Maj beskriver således i et opslag på Facebook, hvordan det gik for sig i perioden, hvor Svend Auken var formand for Socialdemokratiet.

”En mand forsøgte at voldtage mig på Christiansborg, da jeg var nyuddannet journalist i Socialdemokratiets Nyhedstjeneste i slut 80’erne,” skriver Helle Maj, der udover at være forfatter også arbejder som tv-tilrettelægger for blandt andre Danmarks Radio (DR). Helle Maj sætter ikke navn på manden, men skriver:

Bagholdsangreb med hænder på mine bryster

”Han stalkede mig i øvrigt konstant i 11 måneder. Daglige vamle beskeder på Intranet. Gnistrende liderlighed. På skrift, i elevatoren eller en hånd på mit lår under bordet oppe til frokost hos Brydesen. Bagholdsangreb med hænder på mine bryster. Men værst, da han en dag pressede mig op mod en væg og hev min nederdel op og gned sit stive lem mod mig. Vi var alene på sekretariatet. Jeg blev reddet af en medarbejder, som tilfældigt dukkede op i det tilstødende rum.”

Ven med Svend Auken

Ifølge Helle Maj ændrede manden på et splitsekund sin talestrøm. I stedet for hæse ord om rå sex begyndte manden højlydt at tale om en økonomisk analyse, han lige havde lavet. Den var sådan set den, Helle Maj var kommet ned for at hente. Hun fik den og gik.

Opførte sig præcis som min stalker overfor kvinder

”Jeg gik ikke til min chef dengang, fordi jeg instinktivt vidste, at sagen ville blive lagt ned,” skriver Helle Maj. ”Overfaldsmanden var bedste ven med partiets formand. En formand, jeg holdt meget af, men som tit og ofte opførte sig præcis som min stalker overfor kvinder både på Christiansborg og på landsplan. Det var sådan set en offentlig hemmelighed.”

Alle vidste det

Helle Maj erkender, at hun kunne være gået til, hvad hun kalder ”nogle af de store kvindesagsforkæmpere i Socialdemokratiet", nemlig Ritt Bjerregaard, Helle Degn, Jytte Andersen eller Jytte Hilden for at klage over manden.

De kendte alt til formandens, min stalkers og flere andre folketingsmedlemmers åbenlyse og urimelige liderlighed

”Jo, men jeg vurderede, at de heller ikke kunne hjælpe, ” skriver Helle Maj. ”De kendte alt til formandens, min stalkers og flere andre folketingsmedlemmers åbenlyse og urimelige liderlighed, men de valgte at kæmpe på andre fronter. Jeg tror, de vurderede, at et opgør med sexchikane i toppen af Socialdemokratiet ville skade dem selv i deres kamp for at få mere støtte til kvindebevægelsen. Mændene havde stadig for meget magt og holdt hånden over hinanden.”

Det var også mændene, der kunne beslutte, hvem der skulle have et ordførerskab. I stedet rystede Helle Maj oplevelsen af sig og gjorde sig stor umage for aldrig at være alene i et rum med manden igen.

placeholder

 

Partiets orakel

”Desværre skulle jeg jævnligt interviewe ham, fordi han var partiets orakel,” skriver hun.

Min kæreste, Jørn (fotografen Jørn Stjerneklar, red.) , var klar til at smadre manden

”Jeg gav ham aldrig ét eneste hint om, at jeg var interesseret i en affære eller i at have sex med ham. Han var i mine øjne oldnordisk. Men det ragede ham en høstblomst. Sådan er mænd med magt. De har intet moralsk kompas, når det kommer til deres egen liderlighed. Til gengæld har de et Trump-ego, som gør, de virkelig selv tror på, at de er lækre og charmerende. Min kæreste, Jørn (fotografen Jørn Stjerneklar, red.), var klar til at smadre manden, da jeg fortalte om hans opførsel. Jeg bad ham lade være. Ville nødig se min kæreste i spjældet. Manden blev efterfølgende minister. Det samme gjorde partiformanden. De er begge døde i dag.”

Helle Maj sagde selv op efter 11 måneder.

”Hvorfor fortælle så gamle historier,” spørger Helle Maj og svarer:

”Fordi sådan var det dengang, hvis nogen skulle være i tvivl. Fordi det åbenlyst stadig er sådan. Og sådan burde det ikke være her i 2020.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

I hvert fald godt for Helle Maj at hun fik andet arbejde.

"Daglige vamle beskeder på Intranet"

Jeg anede ikke at man på Christiansborg havde intranet allerede i slut 80´erne?

Det havde det heller ikke... Og det er tydeligvis ikke sådan inde på Borgen mere! Hun er med andre ord en gemen løgner!

Kunne vi ikke snart komme FREM til at tage et opgør med 'ånd' der lader diverse former for overgreb/sexisme leve i 'bedste velgående' i stedet for at hale personer frem der kan have været døde i lang tid. Stauning, f.eks.
Det er en smule grotesk, at hvis man dengang havde lavet ulykker som spritbilist, eller for den sags skyld begået et mord, ville man forlængst være både løsladt og tilgivet. Men for et sexistisk overgreb findes der åbenbart hverken forældelsesfrist eller tilgivelse.

Det er fa noget forfærdeligt vrøvl. Dem i fortiden slap billigt, ja gratis, fra det. Offentligheden fik det aldrig. Men det illustrere at selv mænd vi beundrer ofte opførte sig grimt i og aldeles uantageligt. Det er vigtige informationer når vi skal ændre på dette. Døden og fortiden må aldrig beskytte nogen

Blot til oplysning, så var der hverken Intranet, e-mail eller sms på Christiansborg i slut 80’erne !!!!

Kære Rose Marie - blot til din orientering: Jo, vi fik Intranet i Socialdemokratiets Nyhedstjeneste dengang. Hvorfor skulle jeg lyve om sådan en lille detalje? Det var IKKE internet men intranet. Et system, så vi i organisationen kunne dele beskeder og filer med hinanden. Mange hilsner fra Helle Maj.

Du skriver at det "tydeligvis stadig er sådan" Så du mener at der stadig bliver foretaget voldtægter eller at man ikke kan gå til chefen med sexchikane? Kan du ikke komme med belæg for sådan en udtalelse?

Hvornår var det nu at der kom intranet på Christiansborg ? Vi fotografer der havde vores gang på Borgen i firserne hørte ikke om noget, jeg tror der er en tidsforskydning i din hukommelse !
Svend Auken blev formand i 1987, og på det tidspunkt var der i hvert fald ikke noget intranet.
Om jeg var klar over at der forekom noget upassende, joda, det gjorde der, men ikke noget der ikke havde forekommet de sidste hundredetusinde år, jeg kunne nævne navne på personer, som ville ha' sex med mig, men også på personer JEG ville ha' sex med, men som det ikke lykkedes at overtale, men hvor vi fik meget grin ud af det, fordi jeg var meget direkte !!!
Men hvorfor kommer du frem med dine indicier nu, er det ikke lidt søgt ??? Jeg spørger bare, men var det ikke noget med rødstrømpe bevægelsen der var ved at uddø på det tidspunkt ??? Jeg forstår dig ikke, med mindre du er ude i agurketid !!!
Hvorfor skulle du hente en økonomisk oversigt, hvis du kunne ha' fået den på "INTRANET" ???

Vil ikke kommentere historien, det er der nok der gør. Men vil blot sige at jeg selv var testperson på intranettet der hed Net-Dialog, så den del af historien fejler intet.

En hurtig Google-søgning afslører dog at Net-Dialog først blev grundlagt i 1993 af LO og Socialdemokratiet, så der er stadig en diskrepans i historien.

Henrik Willumsen. Hold nu op.

Kære Rose - hvis du ønsker at fremkomme med den påstand, så bevis det! Vi havde Intranet i Socialdemokratiet på Christiansborg i 1989. Ekstra Bladet havde det. Det var ikke internet, men Intranet. Du må gerne undskylde ;)

Ny rekord. En krænkelse der er mere end 30 år. Tror jeg vil spørge min bedstemor om hun kan slå rekorden.
Mee Too må udsætte en vandre-pokal til rekordindehaveren.

Rekorden... slå lige den:

Adam og Eva

De var nøgne indtil Eva opdagede pengenes magt !

Ja nogle kvinder og mænd misbruger deres magt og nogle kvinder og alfa hanner misbruger deres tiltrækning til at opnå fordele i jobbet. Vi har nu 4 flotte kvindelig ledere i rød blok. Lad os håbe at de kan holde deres fingrene fra andre.

"Vi har nu 4 flotte kvindelig ledere i rød blok."

Jeg kan komme på Pernille Skipper som værende i kategorien "flotte kvindelige ledere".

Hvem er de andre 3?

Igen er det de mest humanitære menneskevenner som viser sig at være noget helt andet

Og så mangler vi lige partiformandens hustru, der siges at have begået sexchikane overfor en redaktør på Politiken.
Jo, vi må have det hele med. Det er virkelig noget, der har stor interesse for medierne og ugebladssegmentet.

Hvad har netavisen Pio gang i? Når man vil skrive under kommentarer fra Facebook skal man oplyse en kode når man vil "gemme" det man har skrevet? en kode på hvad?
Og i stedet for synes godt om, står der Like eller Reply på Engelsk. Jeg troede at netavisen Pio var en Dansk avis, men måske tager jeg fejl, den henvender sig også til engelsktalende nationer eller hvad?.

Drengerøve har altid været interesseret i magt og netop at kunne behandle en meget køn ung kvinde, som Helle blev, var en af grundene. Mener Thor Nørretranders har skrevet en tyk bog om det.

Tak for historien, den er vigtig. Vi må passe på vores unge journalistiske og politiske talenter. Derfor må vi den strukturelle og systemiske sexisme til livs, det gør vi nu ved at stå frem og fortælle. Respekt for det. Det er strukturel sexisme, når en mand kan gøre og sige som han har lyst og det er kvindens ansvar at sige fra. Det svækker kvinder gør dem svage og usikre, det er en stressbelastning, et usikkert og usundt arbejdsmiljø. Det er systemisk sexisme når en erfaren politiker deltager i et ungdomsarrangement, beruses af sin magt og opmærksomheden, tager dårlige beslutninger og er sammen med en ungdomspolitiker. Vi må sørge for at det ikke kommer til at ske. Vi må passe på hinanden. Det er et moralsk og etisk spørgsmål. Men vi må tage politiske beslutninger rettet mod systemer og strukturer for at stoppe det.

Kunne man forestille sig, at man giver frit lejde til 1.november. Her kunne de forsmåede kvinder så komme frem med deres fortællinger, og så samtidig lige bede de klamme mænd om at holde deres labber for sig selv. Så kunne vi bruge december til at svine hinanden til, for så at gå ind i et nyt år uden at skulle bruge mere tid på det.Jeg mener vi har nok at se til.

Annonce