Annonce

Journalistformand støtter politikere: Den politiske journalistik alt for konfliktfyldt

Folketingspolitikere har ret, når de mener, at journalisterne bruger for meget tid på at lede efter konflikt og tale uenighed op.
På det seneste har en række politikere beklaget sig over den politiske journalistik. Politikerne mener ikke, at de får lov til at tale ud, at der er for meget fokus på proces og konflikt frem for det politiske indhold og at politikerne i øvrigt forventes at stille op i alle mulige ikke-politiske sammenhænge for at blive hørt.

Og politikerne har en pointe, det mener i hvert fald formanden for de danske journalister, Lars Werge, i en podcast hos Netavisen Pio, hvor han debatterer emnet med folketingsmedlemmerne Trine Bramsen og Mogens Jensen.

Og stod det til Lars Werge personligt, så brugte journalisterne lidt mere tid på at spørge politikerne om hvad de mener og lidt mindre tid på hvem der nu er uenige med hinanden.

”For min personlige smag, så fylder det alt for meget. Men det er redaktionerne selv, der må beslutte, hvordan de dækker det politiske spektrum,” siger Lars Werge blandt andet og fortsætter: ”Der går alt for meget spilfægteri og analyse af om den ene eller den anden nu er i personlig uoverensstemmelse med hinanden.”

Han ser denne diskussion som en forlængelse af en magtkamp mellem politikere på den ene side og journalisterne og medierne på den anden side om dagsordenen.

”Jeg synes også, at medierne og nogle af mediecheferne involverer sig for meget i nogle ting, som de efter min opfattelse ikke burde gøre. De skal beskrive virkeligheden, mere end at være aktører i den,” siger han i podcasten.

Løser ikke tillidskrisen
Diskussionen om forholdet mellem politikere og journalister på Christiansborg blev i denne omgang sat i gang af Henrik Sass Larsen, der i en samtale med Reimer Bo blandt andet sagde, at han mente, at der var for meget ”kommentage”- altså en blanding af kommentarer og reportage – og for meget konflikt.

En kritik som Lars Werge finder berettiget og han efterlyser en form for selvrefleksion hos medierne, da reaktionen på kritikken, ifølge Werge, netop understreger pointen bag kritikken. Lars Werge nævner specifikt Berlingskes lederskribent Tom Jensen, der i et blogindlæg vælger at ”save Henrik Sass Larsen midt over” i stedet for at forholde sig til en – i hans øjne – helt rimelig kritik.

”Der er en tendens til, at man (journalisterne) har for meget fokus på det interne magtspil på Christiansborg,” siger han

Ifølge journalistformanden, så er en stort slagsmål mellem journalister, mediechefer og politikere næppe det, der løser problemet med, at både politikere og journalister skraber bunden, når danskerne måler faggruppernes troværdighed.

”Jeg er ikke sikker på, at svaret til tillidskrisen til politikerne og journalisterne er et eller andet stort slagsmål, som helt ærligt ikke interesserer min gamle mor på 73 hjemme i Vejle. Hun er ikke specielt interesseret i de der magtkampe på Christiansborg, men mere i substansen i det, som politikerne vedtager” siger han.

Lars Werge understreger flere gange, at det er hans personlige holdning og ikke nødvendigvis udtryk for, hvad Dansk Journalistforbund mener.

Du kan høre Podcasten med Lars Werge, Trine Bramsen og Mogens Jensen her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet