Julegave fra Tulle, fake news i Jyllands-Posten og de kan vinde en Cavling

Dagens nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så blev det fredag. Og vi starter med en historie, om at der i al stilhed er blevet indført en ny ordning, der betyder, at Forsvaret pr. 1. januar 2018 afholder udgifterne for flyvninger med statsministeren.

Modsat hidtil hvor Forsvaret har fremsendt en regning til Statsministeriet for hver eneste flyvning Forsvaret har foretaget for statsministeren med Forsvarets fly. Det er i strid med den åbenhedsordning som politikerne selv har vedtaget.

"Ud fra en normal juridisk vurdering vil jeg umiddelbart vurdere, at Statsministeriet fortsat bør oplyse om udgifterne ved flyvning med Forsvarets fly. Det følger rent logisk af den politiske aftale, der er ligger til grund for ordningen," siger professor Sten Bønsing til Netavisen Pio.

Læs hele historien her.

Og så har det socialdemokratiske folketingsmedlem Dan Jørgensen været i Amerika, hvor han mødte Bernie Sanders.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt:

 

Tulles julegave til de fattigste pensionister: 17 kroner om måneden

200 kroner mere i pengepungen til næste år. Eller svarende til små 17 kroner om måneden efter skat. Det er, hvad danske pensionister får ekstra på grund af den nye finanslov. Det skriver Ekstra Bladet.

Den beskedne julegave til enlige pensionister, der er på fuld pensionsydelse og bor til leje, står i skærende kontrast til DF-toppens meldinger i forbindelse med finanslovsaftalen fornylig. DF's formand, Kristian Thulesen-Dahl, slog nemlig fast, at aftalen giver et 'reelt løft' til pensionisterne.

Samlet får de fattigste pensionister 3800 kroner mere næste år, men langt de fleste penge havde de fået alligevel som følge af den almindelige regulering af overførselsindkomsterne.

Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag, er overrasket over det lille løft til de dårligst stillede ældre.

”Da jeg så tallene fra Finansministeriet tænkte jeg først, at det måtte være 200 kroner mere om måneden. Det rækker altså ikke langt,” siger hun til Ekstra Bladet.

Læs hele historien her.

 

Falsk historie rejste verden rundt og endte i Jyllands-Posten

En historie om 20.000 migranter, der forsøgte at trænge ind i EU, spredte sig med lynets hast, netop som debatten om FN’s migrantpagt eksploderede. Den nåede Jyllands-Postens spalter, men viser sig nu at være falsk. Det skriver Altinget.

På blot tre dage rejste en historie om 20.000 migranter, hvoraf de fleste angiveligt skulle være bevæbnede, fra den østrigske tabloidavis Kronen Zeitung via russiske statsmedier og amerikanske højreekstreme hjemmesider til en række europæiske medier. Men historien var falsk. Det viser en gennemgang af forløbet, som Altinget har foretaget.

Jyllands-Posten kalder det ”irriterende”.

”For os er det selvfølgelig irriterende, at vi ikke kan dokumentere det rigtigt. Om vi har været naive? Vi troede, det stod til troende, hvad der fremgik af den østrigske avis," siger udlandsredaktør Henrik Thomsen fra Jyllands-Posten.

Læs hele historien her.

 

De kan få årets Cavling

Afsløringerne af hvidvask-skandalen, misbrugte filmbørn i 1970'erne og Tibet-sagen er de tre projekter, som i år er nomineret til Cavling-prisen, der er journalistfagets svar på en Bodil. Det skriver journalisten.dk.

Tre journalistiske projekter er nominerede til årets Cavling-pris, Danmarks mest prestigefyldte journalistpris, som uddeles af Dansk Journalistforbund. De nominerede er

Sandra Brovall, Frauke Giebner, Politiken, samt Amalie Kønigsfeldt, Cecilie Frydenlund og Peter Vesterlund, TV2/Impact TV, ”for på gribende og nænsom vis at dokumentere systematiske seksuelle overgreb mod filmbørn i nogle af 70’ernes største danske ungdomsfilm”.

Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund, Berlingske, ”for en overvældende serie afsløringer af Danske Banks ufattelige milliard-hvidvask, der har kostet bankens ledelse jobbet og nu efterforskes internationalt”.

Jesper Tynell, P1 Orientering, DR, ”for stædigt og tålmodigt at have optrevlet, hvordan potentielt afgørende materiale ikke indgik i arbejdet for adskillige kommissioner, blandt andet med den direkte følge, at Tibet-kommissionen måtte genåbnes”.

Afsløringen af Dansk Banks hvidvask vurderes til at være storfavorit til at vinde prisen, der uddeles den 4. januar.

Læs hele historien her.

 

Ny kurs: 3F mener, at der er brug for forskellig pensionsalder

Hovedbestyrelsen i 3F har vedtaget at støtte en differentieret pensionsmodel, hvor dem der har været flest år på arbejdsmarkedet kan trække sig først tilbage.

3F har ellers tidligere afvist en differentieret pensionsalder, men nu ønsker man, at en anciennitetsordning skal gå hånd i hånd med en gentænkning af seniorførtidspensionen:

“Vi har tidligere afvist en differentieret pensionsalder, for eksempel da Enhedslisten foreslog det, fordi rigtig mange af 3F og FOA’s medlemmer vil ikke være omfattet af sådan en ordning. Vi har analyseret det, og siger nu, at sådan en ordning skal suppleres med en ny seniorførtidspensionsordning” siger forbundsformand i 3F, Per Christensen, til Netavisen Pio.

Læs hele historien her.

 

Pio Podcast: Hvad skal der ske med de nedslidte?

Pio Podcast tager i denne episode det højaktuelle spørgsmål om nedslidning, arbejdsmiljø og tilbagetrækning op til debat.

Pensionsalderen stiger, men ikke alle kan holde til det, lyder det blandt andet fra Velfærdskommissionen.

Så spørgsmålet er: Hvad gør vi med de mennesker, der har været længst tid på arbejdsmarkedet og som ikke kan holde til at arbejde helt frem til pensionsalderen?

Vi går i dybden, sammen med Ole Wehlast, der er forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, Morten Skov Christiansen, der er næstformand i LO, Jan Johansen, MF for Socialdemokratiet samt Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Artiklen om finansloven og pensionisterne nærmer sig “fake news”. Menallerførst: det nærmer sig den journalistiske bund at bruge Ekstrabladets “Tulle” om Thulesen Dahl. Ville I også kalde Mette Frede4iksen for “Mettepigen”? Imod bedre vid3nde sk4iver I ikke, at stigningen på 200 kr for pensionisterne skyldes ophævelsen af bidraget til Satspuljen. Det nævner Astrid Krag heller ikke,og hendes overraskelse over beløbet er skuespil. På grund af satspuljeafgift3n har p3nsionisterne mistet, hvad der svarer til 8000 om året i dag. Nu er d3n ophævet, og i årene der kommer vil beløbet stige. Jeg har skrevet det før: I tjener ikke jeres egne interesser med den slags demagogi. Det er gennemskueligt og afslører en slags skoledrengeholdning til alvorlige politiske emner. Jeg kunne så godt ønske mig en seriøs tone i jeres avis. I får trods @lt tilskud som “uafhængig af politiske interesser”!