K-profil skælder ud på minkformand: Vil bare lukke branchen ned

De Konservatives Rasmus Jarlov skoser formanden for de danske minkavlerne efter aftale om erstatning: Varetager ikke branchens interesser.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen, Konservative
Mandag indgik et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance en aftale, der sikrer minkavlerne erstatning efter aflivningen af samtlige mink på grund af risikoen for mutation af coronavirus.

Aftalen har skabt ny splid og nye alliancer på kryds og tværs i Folketinget. Således er både SF og Liberal Alliance med i aftalen, mens Enhedslisten danner front med De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der står udenfor aftalen, som koster skatteyderne omkring 19 milliarder kroner.

Fra minkavlernes organisation, Danske Minkavlere, er der tilfredshed med aftalen, som formanden, minkavler Tage Pedersen fra Hedensted, kalder "fornuftig".

Men minkavlerne burde ikke være tilfredse, mener De Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov.

Jeg kan ikke opfatte det meget anderledes, end at han (Tage Pedersen) ønsker at lukke branchen ned.

Minkformanden har været mere optaget af at få lukket erhvervet end at forbedre den dvaleordning, der er i aftalen, mener den konservative politiker.

Ønsker at lukke branchen ned

Minkavl forbydes nemlig ikke i Danmark, men sætter erhvervet på pause indtil udgangen af 2021. Det er der afsat 60 millioner kroner til de minkavlere, der ikke ønsker at få del i erstatningen, men som i stedet vil forsøge at starte op igen som minkavlere, når det igen er tilladt fra 1. januar 2022.

"Hver gang vi har foreslået noget, der vil hjælpe avlere, som gerne vil køre deres forretning videre, har Tage Pedersen været imod det," siger Rasmus Jarlov til Berlingske og fortsætter:

"Jeg kan ikke opfatte det meget anderledes, end at han (Tage Pedersen) ønsker at lukke branchen ned."

Rasmus Jarlov mener, at minkavlerne i stedet skulle have kæmpet for en bedre dvaleordning, som ifølge ham kunne have sparet skatteyderne for et stort beløb.

"Minkaftalen giver ca. 500.000 kroner, hvis en avler går i dvale og vel i omegnen af 10 mio., hvis han stopper og tager imod den fulde erstatning. Hvad vælger de mon så," spørger han retorisk på Twitter.

Ved du nu bedre?

På samme sociale medie endte Rasmus Jarlov i et skænderi med sin tidligere ministerkollega Søren Pind (V).

"Ok... nu ved Jarlov bedre end minkbranchens formand, hvordan branchen kan hjælpes. Jow som det er blevet så moderne at sige i visse dele af den borgerlige," skrev den tidligere justitsminister lakonisk på Twitter.

Ok... nu ved Jarlov bedre end minkbranchens formand

Rasmus Jarlov replicerer, at han blot stiller sig på samme side som de minkavlere, der med en kvinde fra Frederiksberg i spidsen, som ikke selv har en minkfarm, har dannet en forening, Danske Mink, der vil arbejde for, at minkerhvervet kan fortsætte.

placeholder

Erhverv har ingen fremtid

Tage Pedersen afviser Rasmus Jarlovs kritik, som han mener er uberettiget.

"Det passer simpelthen ikke. Jeg har siden starten støttet en dvaleordning, også længe inden Rasmus Jarlov begyndte at interessere sig for det," siger han til Berlingske.

Han understreger, at han ikke er for et forbud mod minkavl, og at han opfordrer sine medlemmer til at tage imod den fulde aftale, fordi han vurderer, at mink-erhvervet som sådan ikke har en fremtid i Danmark.

En af de helt store udfordringer ved fortsat produktion er nemlig, at pelsauktionen, Kopenhagen Fur i Glostrup, hvor størstedelen af skindene er blevet solgt, også lukker ned.

"Livsgrundlaget for Kopenhagen Fur er minkskind – især danske minkskind. Det grundlag er væk. De danske avlsdyr er væk. Så er der heller ikke en mulighed for erhvervet," vurderer John Papsøe, der er næstformand for Danske Minkavlere over for landbrugsmediet Agriwatch.
 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hov! I har glemt at nævne at Alternativet heller ikke støtter Minkerstatningsaftalen. Det er ærgeligt at journalister nærmest konsekvent glemmer at nævne et parti repræsenteret i Folketinget. Og ikke helt fair, demokratisk.
Håber det går bedre næste gang

Fordi Alternativet er så uendeligt ligegyldigt. Hvad deres ene mand mener... who cares

Om ikke andet, har Jarlov forbilledligt illustreret, at den aftalte erstatning i høj grad overkompenserer minkerhvervet ganske betragteligt.
Når man beregner 10 års indkomsttab, er det både en udsædvanlig lang periode og baseret på en forventet indkomst fastsat på baggrund af gode tider, og helt ude af takt med hvad der ville være opnåeligt fremover. Således har erhvervet de seneste 5 år kørt med underskud og 1/4 af virksomhederne er konkurstruet.

Som formand for Foreningen af danske Livsstilseksperter (med speciale i forædling af personlighedstypen "sur gammel mand m/k") Kræver jeg en klækkelig erstatning til mig og mine medlemmer (også mig) og mulighed for en tiårig afvikling af erhvervet, som ikke længere er rentabelt i et pandemiramt Danmark, hvor folk helt på egen hånd er i stand til at forædle deres indre sure gamle mand m/k, uden behov for en ekstern coach. En enkelt milliard skulle være tilstrækkeligt til at kompensere mig og mit medlem, vi er jo ikke ude på at pelse skatteyderne. ikke ret meget, i hvert fald.

Genialt 😂😂😂

Annonce