K-profil: Sommerhuse skal blive billigere ved at blive dyrere

Flere danskere får råd til at sommerhus ved at vi sælger dem til udenlandske købere og presser prisen op. Det mener konservativ politiker.
Dagens citat. De borgerlige ynder at tordne mod den altdominerende velfærdsstat. Staten fylder for meget og mindsker den enkeltes ansvar, og derfor skal vi gøre op med ’velfærdsgoderne’ og ’rettighedstænkningen’. Denne ideologiske holdning bliver brugt til at argumentere for lavere kontanthjælp og en mindre offentlig sektor.

Men indstillingen er hyklerisk, da de borgerlige gerne vil bruge statskassen til at dele gaver ud til deres venner. Mens hjælpen til de svageste skal barberes ned, foreslår de eksempelvis, at staten skal finansiere, at rige mennesker i Hellerup kan få repareret deres tag eller gjort rent hver dag.

Et godt eksempel på denne Omvendte Robin Hood-tendens så vi forleden, da én af de unge konservative profiler, Rune Kristensen, skrev et blogindlæg, hvor han argumenterede for, at ’sommerhuse er en menneskeret’.

Netavisen Pio har gennemgået indlægget i et forsøg på at finde ud af, hvordan dette hænger sammen.

* * *

Vi har oplevet en fattigdomsdebat, hvor det gik op for langt de fleste, at der reelt ikke er fattige mennesker i Danmark. (..) Men forhåbentlig ved de fleste nok også godt, at det langt fra er alle danskere, der reelt har råd til et sommerhus. Men vi gør det heller ikke nemt for danskerne at få drømmen om et sommerhus opfyldt.

Det er da en mærkværdig prioritering, som vi her har at gøre med. Mennesker på kontanthjælp og førtidspension lider ifølge Rune Kristensen bestemt ikke nød ikke nød og skal derfor ikke have øget hjælp fra staten. Derimod er det et problem, at borgerne ikke har råd til sommerhuse. Måske Rune Kristensen i så tilfælde også ville acceptere, at det er et problem, at de fattigste danskere ikke har råd til de helt normale goder, som deres skolekammerater har.

Berlingske Business kunne påskelørdag berette, at selvom sommerhuspriserne rundt om i landet har taget voldsomme dyk, er det langt fra sikkert at bunden er nået. (..) Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen frygter en såkaldt negativ prisboble, hvor købere fremover vil forvente et automatisk afslag i handlen, på trods af yderligere prisfald, hvormed priserne i en negativ spiral vil dykke endnu længere ned.

Men det står i komplet modstrid med indledningen. Hvis flere skal have mulighed for at købe sommerhus, hvorfor er det så et problem, at sommerhusene bliver billigere? Vi gør det jo alt andet lige ”heller ikke nemt for danskerne at få drømmen om et sommerhus opfyldt”, hvis vi presser priserne op, så de er uden for almindelige menneskers økonomiske rækkevidde. Det hænger da overhovedet ikke sammen.

Derfor må det også langt om længe være på tide, at politikerne på Christiansborg afskaffer den diskriminerende sommerhusregel, der forhindrer udlændinge i at købe sommerhus i Danmark.

Det er lidt af et spring: Jeg troede, at hele problemet var, at flere danskere skulle have råd til et sommerhus. Hvad faen’ har udenlandske købere nu med det hele at gøre?

Reglen (..) har siden medført at sommerhusejere i det, som mange kalder udkantsdanmark, er blevet særligt hårdt ramt økonomiske krisetider, netop fordi de ikke er i stand til at sælge udenlandske købere.

Okay, timeout! Sommerhusreglen er årsagen til, at boligpriserne er faldet? Tænk, her gik man og troede, at priserne var faldet på grund af en global finanskrise og en oppustet boligboble. Sommerhusreglen fandtes altså også før 2008, hvor priserne steg voldsomt, så hvordan den er skyld i store prisfald, som Rune Kristensen skriver, kræver vidst en helt særlig logik. Og nu skal danskerne så have billigere sommerhuse og derfor vil Rune Kristensen sælge dem alle sammen til tyskerne? Det er da helt sort.

Vi er i en situation hvor boligmarkedet og ikke mindst sommerhusmarkedet i Danmark er gået helt i stå. En åbning af dette marked vil sætte skub i markedet, da efterspørgslen på sommerhuse vil stige voldsomt. Sommerhusene vil dermed blive mere værd og gøre danskerne rigere. Vi vil både opnå et mindre reguleret marked, men også opleve, at de helt ubebyggede sommerhusgrunde ville blive interessante - således, at endnu flere danskere kan få opfyldt drømmen om et sommerhus.

Dette er nok den mest mærkværdige forklaring, som jeg nogensinde har hørt for et politisk forslag. Argumentationen er altså, at sommerhusreglen skal afskaffes, så udlændinge kan købe sommerhusene, priserne presses op, hvorefter der vil blive bygget flere sommerhuse, så priserne falder tilstrækkeligt til, at flere danskere kan købe sommerhus. Sig mig, hopper kæden ikke af tre-fire steder i denne argumentation?

Lad os hellere få husene solgt og penge i danskernes lommer. Selvom vi ikke er fattige, har vi brug for pengene.

Danskerne skal altså blive rige og komme sig oven på krisen ved at sælge boliger. Hmm. Det lyder mistænkeligt meget som om, at Rune Kristensen her ønsker endnu en boligboble. Det svarer til at drive tømmermændene fra krisen på flugt, ved at gå på druk igen. Næppe den medicin, som patienten har brug for.


Kommentarer fra Facebook