K vil igen give skattelettelser til de rigeste

Grænsen for hvornår man skal betale topskat skal hæves i næste valgperiode, mener de konservative. Det vil koste lige knap tre milliarder kroner.
Foto: Pressefoto, Andreas Houmann, Det Konservative Folkeparti
De Konservative vil hæve grænsen for topskat med 120.000 kroner i næste valgperiode. Det vil betyde at 200.000 af de lønmodtagere med de højeste indkomster, ikke længere vil skulle betale topskat.

Det siger partiformand Søren Pape Poulsen (K) i et interview med Børsen, hvor han kalder topskat for ”en misundelsesskat”.

”For det første, fordi topskatten er en misundelsesskat. For det andet, fordi vi i det her land har brug for at få folk til at yde en ekstra indsats, så vi får alt det arbejde ud af det, vi overhovedet kan,” siger han til Dagbladet Børsen.

Der bliver imidlertid ingen krav om topskattelettelser for at indgå i et potentielt regeringssamarbejde efter valget. Det slår Søren Pape Poulsen fast.

Grænsen for hvornår man skal betale stiger i øjeblikket gradvist til 522.000 kroner i 2022. Ifølge beregninger fra den borgerlige-liberale tænketank CEPOS kan grænsen hæves yderligere til 642.000 kroner, hvis der bliver brugt 2,8 milliarder kroner på tiltaget.

Det vil ifølge Cepos' beregninger betyde, at 200.000 danskere kan slippe for at betale topskat. Fra 2001 og frem til i dag er grænsen for topskat hævet flere gange. Det har samlet betydet, at 500.000 færre danskere i dag betaler topskat.

Kun Liberal Alliance er for

At bruge yderligere tre milliarder kroner på at lette skatten for de rigeste, bliver dog svært at få gennemført for de konservative, for ikke engang i blå blok er der opbakning.

Forslaget om at hæve topskatte-grænsen bliver nemlig resolut afvist af Dansk Folkeparti.

”Hvis der overhovedet er et råderum til det, og det ser vi umiddelbart ikke, så vil vi hellere kigge på, hvordan vi kan lette skatten i bunden end hæve grænsen for topskat,” siger partiets finansordfører René Christensen til Børsen.

Heller ikke i oppositionen er der opbakning. Socialdemokratiet er imod at bruge så mange penge på topskattegrænsen. Her vil man hellere investere i velfærd.

”Topskat er udtryk for, at de bredeste skuldre med rimelighed kan bære et lidt større læs. Fint, at de 10 procent højest lønnede betaler topskat. Vi skal prioritere kvalitet i skoler, institutioner, sygehuse og ældrepleje. Ikke at forhøje topskattegrænsen yderligere,” skriver skatteordfører Jesper Petersen på Twitter.

placeholder

Forslaget bliver positivt modtaget af Liberal Alliance, mens Venstre ”ikke på nuværende tidspunkt” vil gå til valg på skattelettelser i næste valgperiode.

Foreslår skattelettelser for knap 25 milliarder

Topskatte-lettelsen er dog ikke den eneste skattelettelse som de konservative har foreslået.

Ifølge partiets hjemmeside, så går de konservative til valg på at ville hæve beskæftigelsesfradraget med 4 milliarder kroner, lette boligskatterne med 13 milliarder, sænke registreringsafgiften for knap 3 milliarder kroner og helt afskaffe arveafgiften, hvilket ifølge Cepos vil koste godt 4 milliarder kroner.

Så sent som i december spillede partiet ud med samme forslag.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce