Kæmpe sparerunde i DR: Se hvad det betyder

400 medarbejdere bliver fyret, flere tv- og radiokanaler bliver lukket og så kommer der mindre sport og underholdning

DR går fra seks til tre flow-tv-kanaler og fra otte til fem radiokanaler. Samtidig slankes organisationen og direktionen, og der nedlægges cirka 375-400 stillinger. Det betyder blandt andet, at to ud af DRs nuværende syv chefer i direktionen skæres væk.

I alt skal der gennemføres besparelser for 420 millioner kroner årligt. Det er indholdet i den spareplan, som DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn tirsdag præsenterede for medarbejdere og offentlighed.

Samtidig med at DR-chefen offentliggjorde spareplanen, offentliggjorde Kulturministeriet den public service-kontrakt, som er de overordnede retningslinjer som DR arbejder efter.

1. Fra seks til tre tv-kanaler
Antallet af traditionelle tv-kanaler fra seks til tre fra 2020. DR 1 og Ramasjang fortsætter som flow tv-kanaler, mens DR K og DR2 samles under et nyt DR2 med fokus på både samfund og kultur, som desuden også skal styrkes digitalt

Børne- og ungdomskanalerne DR 3 og DR Ultra bliver fra 2020 rene streamingkanaler.

2. Fra otte til fem radiokanaler
På radioområdet nedbringes DR’s nuværende otte kanaler til fem – P1, P2, P3, P4 og P5. Det betyder, at musikkanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz lukker.

3. Mindre sport og underholdning
Indholdsmæssigt bliver områderne sport, underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion markant beskåret, mens DR vil i stedet øge fokus på at lave regionalt indhold. Sport og underholdning er nogle af de områder, hvor DR er blevet kritiseret for at lave indhold som lige så godt kunne være på kommercielle tv-kanaler.

DR’s tv-drama, indhold til små børn, dokumentar samt kor og orkestre vil gå fri af besparelser.

4. Slut med lange, dybdegående artikler
Som en del af public service-kontrakten sker der også ændringer på hjemmesiden dr.dk. Her skal man fremover have fokus på egenproduktion og danske produktioner med lyd, billede og tekst. Det betyder, at DR ikke længere skal konkurrere med andre medier om de længere formater. Eller som der står:

”DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler.”  

5. Ikke mere integration
At Dansk Folkeparti har haft stor indflydelse på medieforliget, skinner igennem flere steder, hvor DR fremover skal formidle ”den kristne kulturarv”. Men også integration er gledet helt ud.

”DR skal medvirke til at fremme integration i det danske samfund,” stod der i den seneste public service-kontrakt fra 2015. Det skal DR ikke længere.

Sparerunde bliver ikke den sidste i DR, for med medieforliget bliver DRs budget skåret med omkring 775 millioner kroner og dagens besparelser giver kun 420 millioner. Så om tre år skal der spares yderligere 350 millioner kroner på DR.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce