Kæp i hjulet på udliciteringsræs efter århusiansk modstand

Rengøringspersonalet på Skejby Sygehus har længe sat fokus på dårligt arbejdsmiljø og dårlig hygiejne, efter området blev udliciteret. Men nu er det besluttet, at udliciteringen bliver droppet om to år.
Sidste sommer valgte rengøringspersonalet på Skejby Sygehus ved Aarhus at gå sammen i kampen imod umulige effektiviseringskrav. Det skete i organiseringskampagnen ”Ren Respekt”, som gennem underskriftsindsamlinger og gadeaktioner satte spørgsmålstegn ved, hvor meget det er muligt at få de ansatte til at løbe hurtigere uden kvaliteten forringes. Medarbejderne beklagede sig også til regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Kampagne imod dårligt arbejdsmiljø og dårlig hygiejne
Kampagnen kom som reaktion på det voldsomme pres, som rengøringsmedarbejderne blev udsat for af de to private rengøringsfirmaer, Compass og Elite Miljø, som Region Midtjylland havde valgt skulle udføre rengøringsopgaver på sygehuset.

For det første var det problematisk i fagligt perspektiv, fordi de ansatte gradvist var blevet sat ned i arbejdstid uden færre arbejdsopgaver. For det andet var det problematisk, fordi de ansatte simpelthen ikke kunne nå at gøre de mange kvadratmeter rent på den afsatte tid – og dermed blev den ringere rengøring et hygiejne- og sundhedsmæssigt problem for patienter og personale.

For det første var det problematisk i fagligt perspektiv, fordi de ansatte gradvist var blevet sat ned i arbejdstid ... For det andet var det problematisk, fordi de ansatte simpelthen ikke kunne nå at gøre de mange kvadratmeter rent

Udlicitering hører op om to år
Men nu ligner det, at sagen har nået sin afslutning. For Aarhus Universitetshospital har bestemt, at udliciteringen kun skal fortsætte de næste to år. Derefter vil sygehuset selv ansætte rengøringspersonale. Det skriver Fagbladet 3F i dag.

Ifølge hospitalsdirektør Gert Sørensen har den faglige kampagne dog intet at gøre med beslutningen:

”Vi har længe ønsket at lave en samlet organisering af vores ydelser. Den beslutning ligger før, det der skete sidste sommer. Og vi tror på, at vi kan løse opgaven lige så godt og billigt som ved udlicitering,” udtalte han til fagbladet.

Randi Smitsdorf, der er formand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F Rymarken i Aarhus, glæder sig over beslutningen og udtaler til Fagbladet, at ”… det er fantastisk. Det betyder rigtig meget for arbejdsmiljøet, at rengøringsassistenterne nu bliver kolleger med sygeplejerskerne og lægerne. De bliver en del af sygehuset og bliver inviteret med til møder og sociale arrangementer.”

Beslutningen om at droppe udliciteringen må siges at gå lidt imod strømmen, idet det er tydeligt, at flere kommuner og regioner i jagten på besparelser har forsøgt sig med at udlicitere forskellige offentlige opgaver de senere år.

 

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce